Kenan Yavuz, B20 zirvesinde konuştu

SOCAR Türkiye'nin gold partner olarak yer aldığı B20 zirvesinde, "Yeni Enerji Görünümü" oturumunda açılış konuşmacısı olarak yer alan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 'Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşısında Türkiye'nin önemini arttırdığını' söyledi.

Kenan Yavuz, B20 zirvesinde konuştu
Bayburt Postası - B20 Türkiye Konferansı, Ankara'da gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da birer açılış konuşması yaptığı zirveye, 60 ülkeden binin üzerinde iş adamı ve finans dünyası temsilcileri katıldı.

Küresel ekonominin aktörlerini bir araya getiren ve G20'nin iş dünyası ayağını oluşturan B20 (Business 20) Türkiye Konferansı kapsamında gerçekleştirilen "Enerjinin yeni dinamikleri" başlıklı panelde Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Zorlu Enerji İcra Kurulu Başkanı Sinan Ak, Uluslararası Enerji Ajansı Yönetici Direktör Vekili Paul Simons, Shell Türkiye İcra Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ve Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü Direktörü Theresa Ribera konuştu.

SOCAR Türkiye'nin gold partner olarak yer aldığı B20 zirvesinde, "Yeni Enerji Görünümü" oturumunda açılış konuşmacısı olarak yer alan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 'Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşısında Türkiye'nin önemini arttırdığını' söyledi. 



Yavuz; şöyle konuştu:

"Enerji meselesi, dünyamızın geleceğini tanımlayabilmemiz ve gelecekte daha güvenli bir dünya yaratabilmenin ön koşulu olmaya devam ediyor. Son iki yüzyıla yakın bir süreden beri, enerji kaynakları üzerinden gerçekleşen kavgalar ne yazık ki artarak devam ediyor. enerji kaynakları üzerinden yürüyen çatışmalar ve anlaşmazlıklar dünyamızın geleceği adına en önemli potansiyel tehditleri bünyesinde barındırmaya devam ediyor. 

21. Yüzyıla özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük nüfuslu ülkelerin çağdaş yaşamdan giderek daha fazla pay almaya başlaması ile enerji kaynakları üzerinden kavganın şiddetlenerek devam edeceğini tahmin etmek zor değildir. Enerji kaynaklarına sahip ülkelerin enerji talep güvenliğine olan ihtiyacı ile enerji tüketicisi ülkelerin enerji arz güvenliğine olan ihtiyacı birbiri ile örtüşmekte ve günümüzün en önemli siyasal problemlerini üretmektedir. Artan nüfus, gelişen ekonomiler ve artmakta olan refah düzeyi küresel enerji ihtiyacını giderek artırmaktadır. 

Günümüz enerji politikalarını şekillendiren tartışmaların başında gelen fosil yakıtlar ve alternatif enerjiler gelmektedir. Son yıllarda alternatif enerjiler ile ilgili önemli gelişmeler olmasına karşın, petrol, doğalgaz ve kömüre dayalı enerji üretimi ve nükleer enerjiye olan bağımlılık azalmamakta, tam tersine artmaya devam etmektedir. 

Petrol ve doğalgazın bugün itibariyle % 55 olan payı, 2040 yılında % 60 seviyesine yükselecektir. Güneş ve rüzgara dayalı yenilenebilir enerjilerin üretim içindeki payları arzu edilen seviyelere gelememekte, özellikle kaya gazı keşfi ile güneş ve rüzgar yatırımları azalmaya başlamaktadır. Yenilenebilir enerji alanının en önemli kaynağı olan su ise, enerji üretiminde kullanımı ile ekolojik denge üzerinde tahribat yapması ile yoğun eleştiriler almaktadır. 

Enerjinin, ülkeler arasında çatışma alanı yerine, barış köprüsü olması için ortaya atılan teoriler, ne yazık ki gerçek hayatta etkisiz olmakta ve sadece bir ütopya seviyesinde kalmaktadır. Enerji kaynaklarının birer barış köprüsü olması ütopyasına karşın, Türkiye; dünyaya son derece güzel örnek sunmakta ve son yıllarda gerçekleştirdiği projeler ile göz kamaştırmaktadır. Enerji kaynakları ile dünyanın en önemli enerji tüketim noktalarından biri olan Avrupa arasındaki köprü konumu, Türkiye'yi jeopolitik açıdan son derece önemli hale getiriyor. 

Türkiye ve Azerbaycan gerçekleştirdikleri örnek projeler ile bölgemizin ve dünyanın barışına son derece özgün projeler sunuyorlar. Son yıllarda önemi giderek artan Hazar bölgesi enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınması için gerçekleşmekte olan Güney Gaz Koridoru projesi, bölgedeki diğer enerji kaynakları açısından öncü bir proje olma özelliğini kazanmıştır. 

Biz Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte çalışarak gerçekleştirdiğimiz Güney Gaz Koridorunun en önemli parçası olan TANAP projesini hayata geçiriyoruz. TANAP projesi bölgedeki diğer enerji kaynaklarını Avrupa pazarı ile buluşturma yolunda öncü ve lider bir proje olmuştur. 

B20 konferansını organize eden TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ve katkı koyan herkese teşekkür ederiz."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.