Enerji nehri Çoruh

Çoruh'un "altın bileziği" Arkun Barajı ve HES'in, yıllık ortalama 792 milyon kilovat saatlik enerji üretiyor

Enerji nehri Çoruh
Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Çoruh'un "altın bileziği" Arkun Barajı ve HES'in, yıllık ortalama 792 milyon kilovat saatlik enerji üretimiyle Erzurum'un elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin gelişmesiyle artan enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir ve çevreci enerji üretim şekli olan hidroelektrik enerji üretimine ağırlık veren DSİ'nin projeleri hayata geçirmeye devam ettiği belirtildi.Enerji açığını bir an önce kapatmak için özel sektörün gücünden de faydalanan DSİ'nin bazı projeleri yap-işlet-devret modeliyle ekonomiye kazandırdığı aktarıldı.

Arkun Barajı ve HES'in yapımına 2010'da başlandığı ve 4 yılda tamamlandığı ifade edildi.Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun görüşlerine de yer verildi. Arkun Barajı'nın yıllık ortalama 792 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretme kapasitesi olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Erzurum’a önemli katkılar sağlayan Arkun Barajı ve HES, Yukarı Çoruh Havzası'nda bulunan Çoruh nehrinde inşa edildi. Buradan üretilen elektrik, enerji nakil hattı ile 25 kilometre uzağa taşınıp Erzurum hattına bağlanıyor. Arkun Barajı ve HES ile Erzurum’un elektrik enerji ihtiyacının yüzde 55'i karşılanıyor. Bu proje ile yılda ortalama 792 milyon kilovat saat elektrik üretimi ile 420 bin kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, resmi daire, çevre aydınlatması gibi bütün elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabiliyor." AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 7 yıl önce

Erzurumun ihtiyacını karşılıyor da sanki halka bedava dağıtıyorlar. Yine elektrik faturası ödüyoruz.