'Doğaltaş Projesi' sektör temsilcilerine anlatıldı

Bayburt'ta taş sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin katıldığı bir toplantı gerçekleşti.

'Doğaltaş Projesi' sektör temsilcilerine anlatıldı
Bayburt Postası - Bayburt'ta taş sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda Doğaltaş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi kapsamında hayata geçecek olan taş fabrikası hakkında bilgi verildi. 

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş başkanlığında İl Özel İdaresi'nde gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, proje yürütücüleri ve taş sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler katıldı.

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak'ın fabrikanın üretici m altyapısı hakkında bilgi verdiği toplantıda konuşan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş ise, fabrikanın sektör temsilcilerine hizmet için yapılmış bir proje olduğunu söyledi.

Vali Odabaş, şunları kaydetti:

"Bu sektör sizinle birlikte büyütülür. AB fonlarıyla yapılan bir taş fabrikası. Bu fabrika kar amaçlı yapılmış bir fabrika değil. Bu sektörü ayakta tutabilmek için, ürettiğiniz taşı burada işlemeniz için yapılmış bir fabrika. Dolayısıyla bu fabrika sizin fabrikanız, bizlerde size destek olacağız. Tabi bu fabrikanın işletme maliyeti var. Dolayısıyla bu fabrikayı özel sektör zihniyetiyle hep beraber yöneteceğiz."                   



2016'da faaliyete geçecek

Projenin son durumu hakkında bilgi veren İl Özel İdare Proje Sorumlusu Muharrem Pekmezci ise, inşaatının yüzde 95 oranında tamamlandığını ve 15 Kasım 2015'te kısmi geçici kabul yapılacağını belirtti. Bekmezci, fabrikanın 2016 yılının Temmuz ayında faaliyete geçeceğini de belirttiği açıklamasında şunları kaydetti:

"2009 yılında Bayburt İl Özel İdaresi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı IPA Birimine Sunulan proje tanımlama dokümanının kabul edilmesinden sonra 1 Şubat 2012 tarihinde Operasyonel anlaşması imzalanan “Natural Stone Manufacturing and Marketing Support Centre in Bayburt” (Bayburt Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi) projesi, kar amacı gütmeyen Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Belediyesi, Bayburt İl Özel İdaresi tarafından kurulan BAY-MAD-TAR Şirketi tarafından işletilecektir. Projenin adından da anlaşılacağı üzere proje ilimizdeki doğaltaş ocak ve atölye işletmelerinin çağımız teknolojisine uygun daha az fire ile çalışan, verimli, kapasitesi yüksek işletmeler olması yönünde adımlar atmasını sağlayacaktır. Proje kapsamında sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman problemlerine de cevap bulunacaktır. Bunun yanı sıra yaklaşık 10.000 m2 kaplı alana sahip tesis içerisinde sektördeki işletmelerimizin kullanımına açık katrak makinesi, monolama, plaka cila ve silim hattı, epoksi dolgu hattı, su jeti, 5 + 1 kafa CNC tezgah gibi birçok makine yer alacaktır. Ayrıca ocak işletmelerimize fizibilite aşamasında destek olunabilmesi için sondaj makinesi de proje kapsamına alınmıştır. Tesis bünyesinde yer alan pazarlama departmanı işletmelerin yeni pazarlar bulması ve gerekli belgelendirmelerin (TSE–ISO–CE ) yapılabilmesi için uzman kadrosu ile hizmet verecektir" 

Proje Ne Aşamada?

"İnşaat yüzde 95 aşamasında tamamlanmış durumdadır. 15 kasım 2015 de kısmi geçici kabul yapılacaktır. Diğer proje bileşenleri olan tedarik ve teknik destek ihaleleri de tamamlanmış olup aralık ayı içerisinde sözleşme imzalanması beklenmekte.  Fabrikanın 2016 Temmuz ayında hizmete açılması hedefleniyor."

Su sorunu gündeme geldi

Toplantıda bazı sektör temsilcileri ise fabrika alanında yaşanan su sorunundan bahsetti. 7 taş fabrikasının bölgede faaliyet göstereceğini ve bir fabrikanın günlük su tüketiminin 15 ton olduğu belirtilen toplantıda, şehir şebeke suyunun bölgeye verileceğini ve ayrıca 2 bin 500 metreküp kapasiteli bir su deposunun yapılacağı ve sorunun çözüleceği kaydedildi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ibrahim-gölbaşı-ank 8 yıl önce

taş fabrikasının projesinde emeği olan"yüksek mühendis sn cihangir
yıldız,a teşekkür ederiz.(ab)"projenin kabulu bayburt için büyük başarı,tşk,ler.
not:mermerciler derneğini tebrik ederiz.

Avatar
Cihangir YILDIZ Bayburt Mermerciler Derneği Bşk. 8 yıl önce

Toplantıyı düzenleyen Valiliğimize teşekkürler. Çok istesek te grevimizden dolayı çok toplantıya katılamadık.Üreticilerimizin irtibat numarlarını verdiğimiz Önder beye ilgilerinden dolayı teşekkürler. 2013 yılında yaptığımız son toplantıdan sonra projede olan gelişmeler sevindiricidir. http://www.dailymotion.com/video/x16holn_bayburt-dogaltas-fabrikasi-basin-aciklamasi_news.
Diğer yandan Derneğimize dil uzatma cüretini gösteren kendini bilmezlerin;
-Bayburt Doğaltaşlarının tanıtımına yönelik olarak Ülke ve Dünya mermer piyasasına yaptığımız katkıları,
-Diğer Bayburt STKları ile beraber,SİVİL TOPLUM PLATFORMU çatısı altında düzenlediğimiz ARAKLI TUNELİ İMZA KAMPANYASI ile Bayburtumuza kazandırdığımız ARAKLI TUNELİ'ni
-Kurulacak olan bu fabrikanın, projesini yazarak, Bayburtumuza kazandırdığımız bu projeyi,
-Demir yolunun Bayburttan geçmesi için düzenlenen imza kampanyasına verdiğimiz Teknik Desteği,
Bir daha düşünerek konuşmaları gerektiğini hatırlatırız.

Saygılarımızla.

Avatar
Celal 8 yıl önce

Bu projeden ümitli değilim. Harcanan para ve emeğe yazık olduğunu göreceğiz, maalesef..