Bayburt Taşı ekonomiye kazandırılıyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Bayburt Doğal Taş Projesi, 9.3 milyon Avro yatırımla hayata geçiriliyor.

Bayburt Taşı ekonomiye kazandırılıyor
Bayburt Postası - Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Bayburt Doğal Taş Projesi, 9.3 milyon Avro yatırımla hayata geçiriliyor. Proje, bölgede faaliyet gösteren doğal taş ocağı ve atölye işletmelerinin rekabet ve pazarlama güçlerini artırmayı, işletmelerin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer almalarına destek olarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Bayburt dünyanın en önemli doğal taş rezervlerini barındırması sebebiyle ekonomik açıdan büyük bir değere ev sahipliği yapıyor. Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun 200 milyon metreküp doğal taş rezervi bulunan Bayburt, dünyanın bu açıdan sayılı rezerv bölgeleri arasında yer alıyor.

Bayburt’ta bulunan çeşitli nitelikteki doğal taşların başında tüf olarakbilinen yumuşak taşlar ile mermer, granit ve traverten geliyor. Bayburt Taşı olarak tanınan ve özellikle inşaat sektöründe kullanılan Bayburt tüf ve tüfitleri ise kent ekonomisinde büyük bir öneme sahip. Ancak Bayburt taşı, piyasaya sürülmeden önce üretim sırasında yüzde 60’a yakın fire veriyor. Bu büyüksermaye kaybının önüne geçebilmek için, teknolojik altyapıya ve kalifiye elemana sahip, verimliliği yüksek doğal taş işletmelerine ihtiyaç duyuluyor.

Verimli ve teknolojik üretimle artan rekabet gücü

Bayburt'un dev doğal taş rezervinden çok daha verimli bir şekilde yararlanmak ve bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburt Belediyesi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ziraat Odası, Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi veBayburt Mermerciler Derneği ortaklığıyla gerçekleştirilen Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi Projesi,Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programından yararlanarak 9.3 milyon Avro yatırımla bölgede faaliyet gösteren doğal taş ocağı ve atölye işletmelerinin ortak kullanımına sunularak rekabet ve pazarlama güçlerini artırmayı, işletmelerin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer almalarına destek olarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Bölgede doğal taş arama ve işleme ruhsatı almış 412 taş ocağı bulunuyor. Proje kapsamında bu işletmelere yönelik oluşturulacak 7.500 metrekare kapalı alana sahip merkezdeki ileri teknoloji ürünü makineler, bölgede doğal taş üretimi yapan işletmelerin ortak kullanımına sunuluyor. Bununla birlikte, taş ocağı işletmelerinin önemli bir ihtiyacı olan fizibilite aşamasında kullanılan ekipmanlar da bu yeni merkezde yer alıyor. Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi Projesinindiğer ayağını ise işletmelerin pazarlama ve idari yapılarının iyileştirilmesine yönelik eğitim ve kapasite geliştirme çalışmaları oluşturuyor. Profesyonel danışmanlar tarafından yürütülen çalışmalarla büyümek isteyen işletmelere daha rekabetçi olmaları yönünde gerekli sektörel destek sağlanıyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cengiz Kahraman 8 yıl önce

Sayın moderatör yukarıdaki yazıda bulunan ufak bir yanlışlık var bunu düzeltmek adına bu yorumu yazıyorum bu projenin proje ortağı Bayburt il özel idaresi Bayburt mermerciler derneği ve Bayburt 21 şubat sanayi sitesi yapı kooperatifidir.Fabrikayı çalıştıracak şirkette yukarıda isimlerini yazdığınız kurumlardır bilğilerinize.

Avatar
gurbetci 8 yıl önce

Cengiz bey bi konuyu anlayamadım Ticaret odası nesi bu projenin syn yumak başkanlık seçimlerinde bizlere bu projenin onlar olmazsa olmayacağını başından beri projede olduklarını %51 bizim gibi tabirler kullanıyor da...

Avatar
raci 8 yıl önce

mühendis sn cihangir yıldız,ın çok büyük emeği vardır,projeyi ve Avrupa birliğinden
kabul görmesi onun katma değeridir,bu itibarla mermerciler derneği unutulmuş gibi,!
eksiklik var emeği olanlara tşk,ler,yeterki Bayburt kazansın.slm

Avatar
Cengiz kahraman 8 yıl önce

Sayın gurbetçi hemşerim proje ortakları 3 kurum fabrikayı çalıştıracak şirket 600.000 tl. sermayeli baytar isimli ticaret odası il özel idaresi Bayburt belediyesi 21 Şubat kss vede ziraat odasından oluşan şirkettir.

Avatar
Cihangir YILDIZ 8 yıl önce

Raci bey merhaba, bu projede karıştırılan 2 nokta var.
PROJENİN YAZILIMI; Bayburt Mermerciler Derneği ve 21 Şubat KSS Kooperatifi tarafından yapılmıştır.
PROJE ORTAKLARI: Bayburt mermerciler derneği, 21 Şubat KSS Kooperatifi ve Bayburt İl Özel İdaresi dir.
PROJENİN YÜRÜTÜLMESİ ;Bayburt İl Özel İdaresi sorumluluğundandır.
KURULACAK FABRİKA ve BU FABRİKAYA AİT HERŞEY; Bayburt İl Özel İdaresinin MALIDIR:
FABRİKANIN İŞLETİLMESİ ; Ticaret odasının da içinde bulunduğu çok ortaklıklı şirkete aittir. ŞİRKET SADECE İŞLETMEDEN SORUMLUDUR. FABRİKA VEYA BU PROJEDEKİ HİÇBİR ŞEY ŞİRKETİN DEĞİLDİR.

AB ye gönderilen ve Bürükselde onaylanan ilk projede AYLIK Fabrika gideri 120.000.-TL ( Yüzyirmibin Türk Lirası) öngörülmüş idi. Bu masrafı Karşılayacak olan Kurulan FİRMA olacaktır. Fabrika KAR AMACI GÜTMEYECEK tir.
EĞER FABRİKA İŞLETİLEMEZ VE ZARAR EDERSE İŞLETEN FİRMA VE ORTAKLARI BU ZARARI KARŞILAYACAKTIR.FABRİKA ÇALIŞTIRILAMAZ İSE, AB verilen hibe Özel idare tarafından GERİ ÖDENECEKTİR.