Yeni teşvik yasasında Doğu'ya pozitif ayrımcılık

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, hayvancılık organize sanayi bölgesinin temel atma töreninde hükümetin son şeklini vermeye çalıştığı bölgesel ve sektörel teşvikler hakkında açıklamalarda bulundu. Çağlayan, "Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'ya şok tedbirler olan önemli bir teşvik sistemi geliyor." dedi. Çağlayan 5084 sayılı mevcut teşvik yasasının ise 2009 sonuna kadar uzatıldığını kaydetti. Bakan, bölgesel ve sektörel teşviklerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyledi. Yeni teşvik paketinin içerisinde istihdam yüklerinin azaltılması, vergi oranlarının indirilmesi, bedelsiz arsa tahsisi ve gümrük muafiyeti bulunacağını ifade eden Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu'daki teşviklerin oransal olarak daha fazla olacağını ifade etti.

Yeni teşvik yasasında Doğu'ya pozitif ayrımcılık

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, hayvancılık organize sanayi bölgesinin temel atma töreninde hükümetin son şeklini vermeye çalıştığı bölgesel ve sektörel teşvikler hakkında açıklamalarda bulundu. Çağlayan, "Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'ya şok tedbirler olan önemli bir teşvik sistemi geliyor." dedi.

Çağlayan 5084 sayılı mevcut teşvik yasasının ise 2009 sonuna kadar uzatıldığını kaydetti. Bakan, bölgesel ve sektörel teşviklerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyledi. Yeni teşvik paketinin içerisinde istihdam yüklerinin azaltılması, vergi oranlarının indirilmesi, bedelsiz arsa tahsisi ve gümrük muafiyeti bulunacağını ifade eden Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu'daki teşviklerin oransal olarak daha fazla olacağını ifade etti.

Çağlayan, "Her bölgenin teşviki diğer bölgelerden farklı olacak. Sadece yeni yatırımları destekleyecek." dedi. Teşviklerde yüksek katmadeğerli, istihdam sağlayan ve yüksek teknolojiye sahip sektörler desteklenecek. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ise konuşmasında, ildeki firmalara 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi verilmesini, ayrıca Habur Sınır Kapısı'nın geliştirilmesini ve K. Irak'ta Erbil kentinde konsolosluk açılmasını istedi. Hükümet, 2009 bütçesinden tarımsal destek için 5 milyar 26 milyon lira ayırmıştı. Bunun yarısı mart sonuna kadar ödenecek. Salı gününe kadar 476 milyon TL ödeme yapılacak. Şubat ayında 1 milyar 650 milyon lira, martta ise 600 milyon lira verilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.