Vali Al: “Ekonomilerimiz farklı olsa da, sorunlarımız aynı”

Erzurum-Erzincan-Bayburt Kalkınma Ajansının 2. Kalkınma Kurulu toplantısı Bayburt’ta yapıldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak başkanlığında yapılan toplantıya, Bayburt Valisi Kerem Al, Vali Yardımcısı Erkan Karahan, Atatürk, Erzincan ve Bayburt Üniversiteleri Öğretim Üyeleri, Bayburt İl Genel Meclis Üyeleri ve Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin sivil toplum örgütü mensupları katıldı. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını Vali Kerem Al yaptı. Vali Al, Kalkınma Ajansının önemine değindi: “Bilindiği üzere; Kalkınma Ajansları, yerel potansiyelleri harekete geçirerek bölgeler arası ve bölge içi dengesizlikleri gidermek ve bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kurulmuş olan çok taraflı ortak amaçlı mekanizmalardır. Bu ortak amaç; bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlayabilecek sağlam ve sürdürülebilir adımlar atmaktır.

Vali Al: “Ekonomilerimiz farklı olsa da, sorunlarımız aynı”

Vali Al, bir temel atma töreninde...Erzurum-Erzincan-Bayburt Kalkınma Ajansının 2. Kalkınma Kurulu toplantısı Bayburt’ta yapıldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak başkanlığında yapılan toplantıya, Bayburt Valisi Kerem Al, Vali Yardımcısı Erkan Karahan, Atatürk, Erzincan ve Bayburt Üniversiteleri Öğretim Üyeleri, Bayburt İl Genel Meclis Üyeleri ve Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin sivil toplum örgütü mensupları katıldı. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını Vali Kerem Al yaptı. Vali Al, Kalkınma Ajansının önemine değindi: “Bilindiği üzere; Kalkınma Ajansları, yerel potansiyelleri harekete geçirerek bölgeler arası ve bölge içi dengesizlikleri gidermek ve bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kurulmuş olan çok taraflı ortak amaçlı mekanizmalardır. Bu ortak amaç; bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlayabilecek sağlam ve sürdürülebilir adımlar atmaktır.

Kalkınma ajanslarının, öngörülen amaç doğrultusunda yeterli fayda sağlayabilmesi için kalkınma kurulları kilit öneme sahiptir. Kalkınma kurulunun, bölgenin öncelik ve potansiyellerini dikkate alan ve bölge insanını merkeze koyan bir anlayış içerisinde geliştireceği öneriler, ‘Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarına ışık tutacak ve başarıyı doğrudan etkileyecektir.

Kalkınma Ajansının 2. Kalkınma Kurulu toplantısı Bayburt’ta yapıldıBu manada, siz değerli Kalkınma Kurulu üyelerinin görüş ve önerileri çok önemlidir. Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin nüfus yoğunlukları ve ekonomik büyüklükleri farklı olsa da sorunları benzer özellikler taşımaktadır. Bu sorunların aşılmasında önemli olan bu iller arasında ortak akıl geliştirebilmektir. Bu duygu ve düşüncelerle; ikincisini gerçekleştireceğimiz Kalkınma Kurulu toplantımızın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

2. Kalkınma Kurulu toplantısına başkanlık yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise şunları söyledi:

“Tarihi bir şehir olan Bayburt’ta bulunmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum. Bayburt, Erzincan, Erzurum tarihte aynı kaderi paylaşmış şehirler. Birlik içerisinde kalkınma kurulu içerisinde bulunuyorlar. Sorunlar, problemler beklentiler aynı. Bu bakımdan birbirimizi iyi tanıyacağız ve çokta güzel işbirliği yapacağız diye düşünüyorum. Bilindiği gibi Kalkınma Ajansı bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldırmak için kurulmuştur. Kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmak ve bölgesel eksiklikleri gidermek için faaliyet göstermektedir. Bizlerde tüm kamu kurum ve kuruluşları olarak, sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek bölgemizi kalkındıracağız.”

Rektör Koçak, toplantıda ayrıca son günlerde gündemden düşmeyen “ajans sekreteri ataması” hakkında bilgi verdi:  

“Çok merak edilen bir konuda Genel Sekreter ataması ile ilgili. Türkiye’de şuana kadar sadece bir kalkınma ajansına Genel Sekreter atanmış durumda. Yani biz geç kalmadık, işleyiş o şekilde. Ama en yakın zamanda bu atamanın gerçekleşeceğini söyleyebilirim.”

Açıklamaların ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti. Gündem maddelerinden biri de “Bölgenin potansiyeline ve sorunlarına yönelik raporların hazırlanması ve yönetim kuruluna tavsiyede bulunulması için çalışma grubunun oluşturulması” idi.  

Kalkınma Kurulu üyeleri bu konuda görüşlerini ayrı ayrı dile getirdi. Ortak görüş olarak stratejik plan şeklinde bölgeyi KOBİ (Küçük ve Orta Boy İşletmeler), Yerel Kalkınma, Alt Yapı, Tarım-Hayvancılık ve Turizm sektörleri olarak ele alınması yönünde karara varıldı. İller bazında ele alınmasını ve bu sektörlerle ilgili öncelikleri tespit edecek “Çalışma Grubu”nun oluşturulması ve “Çalışma Grubu”nda her ilden temsilcilerin bulunması kararlaştırıldı.

Çalışma Grupları şu şekilde oluştu:

1- KOBİ Çalışma Grubu
Bayburt KOBİ: Ticaret ve Sanayi Odası (Önder Karaoğlu – Genel Sekreter)
Erzincan KOBİ: Erzincan Üniversitesi
Erzurum KOBİ: Erzurum KOSGEB

2- Alt Yapı Çalışma Grubu
Bayburt Alt Yapı: Aydıntepe Belediyesi (Orhan Eraslan – Başkan)
Erzincan Alt Yapı: Erzincan Belediyesi
Erzurum Alt Yapı: Erzurum Büyükşehir Belediyesi

3- Yerel Kalkınma Çalışma Grubu
Bayburt Yerel Kalkınma: Esnaf ve Sanatkarlar Odası (Selahattin Karaman – Başkan)
Erzincan Yerel Kalkınma: Erzincan Genç İş Adamları Derneği
Erzurum Yerel Kalkınma: Erzurum İl Özel İdaresi

4- Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu
Bayburt Tarım ve Hayvancılık: Bayburt Ziraat Odası (Abuzer Yıldırımtepe – Başkan)
Erzincan Tarım ve Hayvancılık: Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği
Erzurum Tarım ve Hayvancılık: Erzurum Ticaret Borsası

5- Turizm Çalışma Grubu
Bayburt Turizm: Gazeteciler Cemiyeti (Yaşar Yıldız – Başkan)
Erzincan Turizm: Erzincan Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Erzurum Turizm: ERVAK

Toplantının sonunda, Erzurum-Erzincan- Bayburt Kalkınma Ajansı 3. Kalkınma Kurulu toplantısının 8 Aralık 2009’da Erzincan’da yapılmasına oy birliği ile karar verildi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.