Trabzon'da 'İpekyolu İşadamları Zirvesi'

Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde yapılan 3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Çin’den Avrupa’ya uzanan yer altı ve yer üstü...

Trabzon'da 'İpekyolu İşadamları Zirvesi'
Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde yapılan 3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Çin’den Avrupa’ya uzanan yer altı ve yer üstü zenginlikleri bol, yatırım ve tüketime doymamış İpekyolu havzasında gayelerinin kamu ve iş adamları ile birliktelik sağlayıp ticareti geliştirmek olduğunu söyledi.

Trabzon Novotel’de yapılan zirvede 21 ülkenin temsilcilerinin bir araya gelmesinin önemine değinen Başkan Hacısalihoğlu, “İpekyolu’nda ticaretin gelişmesi için finans ve lojistiğe ihtilaç var. Lojistik olmadan gerçek anlamda ticaretin gelişmesi, finans olmadan da yatırımın gerçekleşmesi mümkün değil. Turizm ile insanlar ülkeleri tanıyor. Ayak alışkanlığı sonrası ticaret gelişiyor, ticari adımlar atılıyor. 3 gün sürecek ve 27 panelistin sunum yapacağı etkinlikler İpekyolu’ndaki ticaretin büyümesine katkı sağlayacak. Bu toplantıya katılan ülkeler, yeni yeni geliştirilmekte olan Transatlantik ve Transpasifik sistemleri içerisinde yer alan ülkelerin dışında kalıyor. Dolayısıyla biz bu toplantılarda, ‘Transatlantik ve Transpasifik ülkelerinin standardına en kısa zamanda nasıl ulaşırız?’ sorusuna cevap aramalı. Gelişmiş ülkelerin standardına ulaşmak için de teknoloji, yatırım ve ticarette işbirliğine gitmemiz gerekiyor.” dedi.

Trabzon’da 3 yılda bir yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, STK’ların güçlerini birleştirerek neler yapabileceğinin bu zirvede gösterildiğini belirtti. Gürdoğan, eskiden develerle yapılan ticaret ile şimdilerde uçaklarla yapılan ticaretin hacmi karşılaştırıldığında aynı seviyeye ulaşmadığının görüleceğine değindi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu ise, İpekyolu’nun artık aynı zamanda enerji koridoru olduğuna dikkat çekerek, söz konusu ticaret yolu üzerindeki ülkelerin eski zamanlarda olduğundan daha fazla kazanç vaat ettiğini ifade etti. Murzioğlu, konuşmasında şunları dile getirdi: “Ülkeler ticaretin gelişmesi için karşılıklı olarak mal ve insan geçişini kolaylaştırmalı. Biz TOBB olarak kara sınır kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize ediyoruz. Yakında 4 sınır kapısının modernizasyonu tamamlanacak. Ticaretin istenilen seviyeye gelmesi için bu coğrafyadaki demiryolunun aktif hale getirilmesi ve Avrupa’ya kadar uzatılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Trabzon Olgunlaştırma Enstitüsü'nün gösterisiyle başlayan zirvenin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de İpekyolu’nun önemine değinerek şunları ifade etti: “2023 yılında dış ticaret hacmini 630 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunun yakın komşularımızla yapmak istiyoruz. Yapılan ihracatın değerli olması için tasarım, inovasyon ve ARGE’ye önem vermeliyiz. Çünkü ülkeler birbirinin önüne ancak tasarım, inovasyon ve ARGE ile geçebilir. Bunun için ülkeleri bu alanlarda işbirliğine davet ediyoruz.”

Zirvenin açılışında Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfiqur Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Archil Khabadze, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da birer selamlama konuşmaları yaptı.

Zirveye, Türkiye'nin yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan katılıyor.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.