Teşvik paketi bölgemizde nasıl karşılandı?

Yeni teşvik ve istihdam paketi, 4. bölgede yer alan Doğu Karadeniz bölgesindeki Trabzon, Rize Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt'ta olumlu karşılandı. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yumak, yeni teşvik yasasının, diğer teşvik modellerine göre ülke gerçekleri içerisinde en uygulanabilir model olduğunu belirterek, ''Yeni paket, bölgeler arası kalkınmışlık farkının aşağıya çekilmesi yönünde fayda sağlayacaktır. Paketi ideale yakın ve güven verici buluyoruz. Yeni paketle ekonomiye destek, moral ve isteklendirme sağlanacaktır'' dedi. 

Teşvik paketi bölgemizde nasıl karşılandı?

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları teşvik paketi için neler söyledi?Yeni teşvik ve istihdam paketi, 4. bölgede yer alan Doğu Karadeniz bölgesindeki Trabzon, Rize Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt'ta olumlu karşılandı. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yumak, yeni teşvik yasasının, diğer teşvik modellerine göre ülke gerçekleri içerisinde en uygulanabilir model olduğunu belirterek, ''Yeni paket, bölgeler arası kalkınmışlık farkının aşağıya çekilmesi yönünde fayda sağlayacaktır. Paketi ideale yakın ve güven verici buluyoruz. Yeni paketle ekonomiye destek, moral ve isteklendirme sağlanacaktır'' dedi.

 

İbrahim YumakYeni Teşvik Yasası ve istihdam paketinin bölge ve Bayburt'a yeni yatırımcıları çekeceğini düşündüğünü ifade eden Yumak, ''Bizce ekonomi yönetimi üzerine düşeni yaptı fakat bundan sonrası yerel yönetimlerin becerisine bağlıdır. Bölgeler arasında tatlı bir rekabet yaşanacak. Kim yerel kaynaklarını dışarı daha iyi pazarlarsa, yerel yöneticilerin hangisi daha aktif davranıp, yatırımcılara arazi bulup, iş imkanları sağlarsa o iller kazançlı çıkacaktır'' diye konuştu.

TRABZON

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yeni teşvik ve istihdam paketinin bölgenin önünü açacağını ifade ederek, ''Sağlanan destekleri memnunlukla karşıladık. Bir önceki teşvikin de devam etmesi bölge için ayrı bir kazanım sağladı'' dedi.

Yeni teşvik sisteminin amacının, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak olduğunu, sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi kullanılarak gruplandırmanın yapıldığını hatırlatarak, ''Sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 26 alt bölge bulunmaktadır. Burada Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin, sosyo ekonomik gelişmişlik endeksleri 0.5587 olduğundan dolayı, 4. bölgede yer almıştır'' diye konuştu.

Trabzon'un da içinde bulunduğu bölgenin 4. grupta olmasının sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi değerlendirmesi yönünden doğru olduğunu belirten Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

Suat Hacısalihoğlu''Daha önce hazırlanan Doğu Karadeniz Bölgesi Projesi (DOKAP) raporlarında da ülkenin en geri kalmış bölgelerinden biri olduğu tespit edilmiş ve kayıtlara geçmiştir. Trabzon'un ve bölgemizin yararlanacak olduğu teşvik sistemi, yürürlüğe girmiş olan teşvik sisteminden en çok desteği alan bir konumdadır. Yeni yatırımlar yönünden incelediğimiz zaman bizim de içinde bulunduğumuz 4. bölgede deniz limanı, havalimanı, bölgenin merkezi oluşu, yatırım altyapısının hazır oluşu, girişimcisinin fazla olması, Kafkaslara hizmet açısından cazip oluşu nedeniyle en avantajlı şehirlerden biri olmuştur.''

Hacısalihoğlu, yeni sistemin, yatırımlar yönünden bakıldığında, bölgede ön plana çıkan fındık ve çay başta olmak üzere tarım ve tarıma dayalı sanayi, hayvancılık, konfeksiyon, sağlık, eğitim ve turizm yatırımları açısından iyi bir destek olduğunu söyledi.

 

RİZE

Şükrü CevahirRize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Cevahir ise yaşanmakta olan kriz nedeniyle reel sektörün oldukça zor durumda olduğunu belirterek, ''Açıklanan yeni teşvik ve istihdam paketini olumlu buluyoruz. Paket, reel sektörün canlanması açısından oldukça önemli. Paketin bir an önce uygulanmaya koyulması lazım. Bu paketle reel sektörün canlanacağını ümit ediyorum'' ifadelerin kullandı.

 

 

GÜMÜŞHANE

İsmail AkçayGümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise Gümüşhane'nin, en cazip olan 4. bölgeye alınmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Genelgenin ellerine geçmesiyle kente ne sağlayacağının daha da netleşeceğini ifade eden Akçay, ''Ana hatları ile söylersek, güzel gelişmeler olacağı kansındayım. En azından ilimizde yüzde 20 olan kurumlar vergisinin yüzde 2'ye indirilmesi bile ilimiz için önem taşımaktadır. Yeni teşvikle birlikte bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının da en alt düzeye ineceğine inanıyorum'' diye konuştu.

 

GİRESUN

Hasan ÇakırmelikoğluGiresun Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu da, hükümetin çıkarmış olduğu yeni teşvik yasasın olumlu karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Yeni teşvik yasası olumlu şeylere değinmiş. Giresun'un 4. bölgede değerlendirilmesi de doğru bir karar. Fakat yasa ile ilgili ilimiz konusunda tam bir detay yok. Giresun bu teşvikin neresinde ve nasıl istifade edecek, bunlar ileri günlerde daha da netleşecektir. Bizde bundan sonra daha detaylı bir değerlendirme bulunacağız'' diye konuştu.

 

ARTVİN

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel ise yeni açıklanan teşvik istihdam paketinde, Türkiye'nin 81 ilinin 4 bölgeye ayrılmasının ve Artvin'in 4. bölgede olmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

Kurtul Özel''Bizler, her zaman iş dünyasının ve çatı kuruluşumuz olan TOBB'un söylediği gibi yatırım ve teşviklerin sektörel ve bölgesel olmasından yanaydık. İleride bu teşviklerin açılımını göreceğiz, izleyeceğiz, eksiklikleri varsa tamamlanması için çaba sarf edeceğiz. Şimdiden artı ve eksilerini söylemeye gerek yoktur ama çok iyi bir adım atıldığına inanıyorum. Bu yeni teşvik sisteminin iş dünyamız ve çalışanımız için hayırlı olacaktır.'' ,

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.