Taşhan'da 'Yöresel Ürünler Tanıtım Etkinliği'

Bayburt'ta, yöresel ürünleri koruma, geliştirme ve tanıtmak amacıyla "Bayburt Yöresel Ürünler Tanıtım Etkinliği" düzenlendi.

Taşhan'da 'Yöresel Ürünler Tanıtım Etkinliği'
Bayburt Postası - Bayburt'ta, yöresel ürünleri koruma, geliştirme ve tanıtmak amacıyla "Bayburt Yöresel Ürünler Tanıtım Etkinliği" düzenlendi. Etkinlikte protokol üyeleri vatandaşlarla birlikte tel helvası çekti. 

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (KUDAKA), Bayburt Valiliği himayesinde tarihi Taşhan'da gerçekleştirilen etkinlikte, kentin yöresel yemekleri, geleneksel el sanatları ile yöreye özgü diğer ürünler tanıtıldı.

Vali Ali Hamza Pehlivan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tanıtım etkinliğini, kadim şehir Bayburt'un kendine özgü tarihi mekanı olan Taşhan'da yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her ilin en az bir tescilli ürünü olsun" çağrısı üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Bayburt'a özgü ürünlerin tespitine yönelik çalışma başlattıklarını belirten Pehlivan, "Gördük ki kadim şehir Bayburt ilimize özgü birçok ürün var. Sadece Bayburt adıyla anılan 20'nin üzerinde ürün olduğunu tespit ettik. İlk etapta bunlardan coğrafi tescil başvuru özelliği taşıyanların ve hazır olanların 11'iyle ilgili çalışma başlattık." dedi.



Pehlivan, coğrafi tescil için çalışma başlattıkları 11 üründen 8'i için başvuruda bulunulduğunu ifade ederek, "Bunlar içerisinde Bayburt balı, Bayburt taşı, Bayburt ehram dokuması, Bayburt ketesi, lor dolması, Bayburt loru gibi birçok ürünümüzü tanıtma şansımız oldu ve bu bağlamda tescil başvurusunu yapmış olduk. Şu anda birer birer bu ürünlerimizle ilgili Türk Patent ve Marka Kurumundan geri dönüşler sağlamaya başladık." diye konuştu.

Coğrafi tescil için başvuruda bulundukları yöresel ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar da başlattıklarına dikkati çeken Vali Pehlivan, şöyle devam etti:

"Örneğin Bayburt balı ile ilgili başvuruyu Bayburt Üniversitemize yaptırdık. Şimdi üniversitemiz, Bayburt balıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapıyor. Yine Bayburt taşıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapılıyor ki ilgili başvuruyu Bayburt Belediyemize yaptırdık. Bunun yanında gıda sektöründeki ürünlerimizin hem üretimi gerçekleştiriliyor hem de bu tür etkinlikler aracılığıyla tanıtımını da yapıyoruz ki daha geniş kitleler Bayburtumuza özgü ürünleri tanısın."

Pehlivan, Bayburt'a ait ürünlerin tesciliyle birlikte bu alanda üretimlerin artacağına, turizm alanındaki tanıtımına da katkı sağlayacağını ifade ederek, kente gelen ziyaretçilerin Bayburt Kalesi, Baksı Müzesi ve Aydıntepe Yer Altı Şehri gibi mekanları gezerken bir taraftan da yöresel ürünleri tatma şansı bulacağını sözlerine ekledi.

Etkinliğe, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Aydıntepe Kaymakamı Selçuk Haskırış, Demirözü Kaymakamı Ali Erdoğan, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Nesumittin Selçuk, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, kamu kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.