Tarımsal desteklemelerde mülkiyet sorunu

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan çalışmayla tarımsal destekleme sistemindeki en önemli sorun olan tapu mülkiyet sorununun da ortadan kalkmış olacağını belirtti.

Tarımsal desteklemelerde mülkiyet sorunu
Bayburt Postası - Yıldırımtepe, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, 9 Mayıs'ta konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası'nda ülke genelinde 1 milyon çiftçiyi ilgilendiren çalışmayı açıkladığını anımsattı.

"Hayata geçirilecek çalışmayla tarımsal destekleme sistemindeki en önemli sorun olan tapu mülkiyet sorunu da ortadan kalkmış olacak." ifadesini kullananan Yıldırımtepe, Anadolu'da tapuların çok eski, hissedarlı ve intikallerin yeterince yapılmadığını ve bu nedenle desteklemelerde esas alınan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt oranının yüzde 50'nin altında olduğuna işaret etti. 

Yıldırımtepe, Bayburt'ta da ÇKS'ye kayıt oranının yüzde 30 düzeyinde olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla çiftçilerimiz üretim yaptığı arazinin büyük kısmının desteğini alamamaktadır. ÇKS'ye kayıt edilemeyen arazi aynı zamanda tarım sigortası desteklerinde, tarımsal kredilerde ve daha birçok alanda çiftçilerimizin önünü kapatmaktadır. Diğer yandan ecrimisil ödenen tarım arazileri için de benzer durum söz konusudur. Bu sorunları her fırsatta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza, Maliye Bakanımıza ilettik. Dolayısıyla ülke genelinde yaklaşık 1 milyon çiftçinin mağduriyetini giderecek bu düzenleme, bizce son yıllarda tarımsal alanda yapılacak en büyük reformlardan birisidir."

Çalışmanın bir an önce tamamlanmasını çiftçiler olarak heyecanla beklediklerini dile getiren Yıldırımtepe, "Bu vesile ile başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımıza, Maliye Bakanımıza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza Dünya Çiftçiler Günü'nde şükranlarımızı sunarız." ifadesini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandas 6 yıl önce

Sayın Başkan bunu bakan bey zaten müjdeli haberi verdi. Siz de kendi basariniz gibi anlatmaniza gerek yok .Şimdi bunun dez avantajı olacak 1 dekara verilen ücret 15 tl bu ya bölünecek ya zam verilmeyecek siz bunlara çözüm bulun.