Bayburt Postası

Sık Kullanılanlara Ekle Giriş Sayfam Yap E-mail

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ana Sayfa EKONOMİ Tarım Bakanlık'tan besicilere 'Kurbanlık' uyarısı!

Bakanlık'tan besicilere 'Kurbanlık' uyarısı!

e-Posta Yazdır PDF

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Şap hastalığından dolayı Trakya’ya canlı hayvan sevklerine ilişkin kısıtlamalar ve yoğun aşılama programları uygulanmıştı. Yapılan açıklamaya göre, OIE tarafından 2010 yılında "Trakya'nın Şap Hastalığından Aşılı Ariliği statüsü" onaylanmasının ardından ari bölge olarak ilan edilen Trakya’ya canlı hayvan sevklerinde ek olarak yeni önlemlerin alındığı ifade edildi. Bundan sonra Anadolu'dan Şap hastalığından ari bölge olan Trakya'ya, canlı hayvan sevklerinde 2010/07 ve 2010/13 sayılı genelgede belirtilen hususların yerine getirilmesi şartı aranacaktır.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar için görevlendirilmiş Resmi Veteriner Hekim tarafından sağlık sertifikası düzenleneceği ve Kurbanlık hayvan sevklerinin ancak bu çerçevede yapılabileceği açıklandı. Sertifikanın düzenlenebilmesi için bakanlık tarafından açıklanan şartlar ise şöyle:
           
* Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır.

* Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.

* Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı (probang numunesi ve serolojik olarak) ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır.

* Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamış olmalıdır.
           
Yukarıda açıklanan esaslar dışında Trakya’ya (İstanbul ve Çanakkale’nin Avrupa yakasına) canlı hayvan sevk edilemeyecektir. Belirtilen yerlerin dışındaki tüm illere sağlıklı hayvanların sevkleri yapılabilecektir. 

Kurbanlık hayvan sevklerinde dikkat edilecek hususlar:

* İl ve ilçeler arası kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce Menşe Şahadetnameleri dikkatlice kontrol edilecek; usulüne uygun olarak bastırılmayan okunaksız, silintili, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanlar işleme konulmayacaktır.

* Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü yapılarak, sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilecektir. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalıktan şüpheli hayvanlara 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, Yönetmeliği ve Talimatlarının ilgili hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

* Hayvan Pazar yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için, hayvanların ilk çıkış yerlerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken, uygulanan koruyucu aşılama ve bağışıklık süreleri dikkate alınacak ve satış yerlerine girişlerde de bu belgeler kontrol edilecektir.

* Ülke genelinde Eylül-Ekim aylarında yürütülen sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasında aşılatılmayan veya aşılama tarihi 6 aydan önce ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen büyükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecektir.

* Aşılama tarihi 4 aydan önce olan ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecektir.

* İl ve ilçeler arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş ve yanlarında pasaportları bulunmayan kurbanlık sığır cinsi hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

* Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı aranmazken ilgili yönetmeliğin 2010 yılında yürürlüğe girmesi ile küpeleme ve kayıt zorunlu hale getirilmiştir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçiler işletme dışına çıkarılamayacak, pazara ve mezbahaya götürülemeyecektir.

* Şap hastalığından aşılı ari bölge olan Trakya illerine (İstanbul ve Çanakkale’nin Trakya bölgesinde kalan kısmı dahil), canlı hayvan sevklerinde 2010/07 ve 2010/13 sayılı genelgede belirtilen hususların yerine getirilmesi şartı aranacaktır. Bu çerçevede; görevlendirilmiş resmi veteriner hekim, Trakya'ya sevk edilecek canlı hayvanlar için ilgili genelgedeki şartları sağlayan hayvanlara veteriner sağlık sertifikası düzenleyebilecektir.

* Kurbanlık hayvanlar için sevk raporları düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TÜRKVET veteriner bilgi sistemi veritabanından mutlaka kontrol edilerek hayvanların veritabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğine bakılacaktır. Sevk raporunun üzerine “Kurbanlık”  ibaresi yazılacaktır.

 

Yorumlar (0)add comment

Yorum yazın.
Yazı alanını daraltın | Yazı alanını genişletin

busy
Son Güncelleme ( Pazar, 24 Ekim 2010 18:57 )  

Haber Arama

Online Kişi Sayısı

Şuanda 252 konuk çevrimiçi
AddThis Social Bookmark Button

Tarım Özel

 

'Bayburt Balı' artık yükselmek istiyor

Bayburt Postası - Bayburt Arıcılar Birliği Başkanı Yaşar Mutlu, Bayburt’un flora...

 

Kurban kesim yerleri ve fiyatları ne kadar?

Kurban Bayramı öncesinde Bayburt Belediyesi Kurban Hizmetleri Komisyonunca kesim ücretl...

 

GAP Projesi 2012’de bitecek mi?

GAP’a ayrılan 1,9 milyar YTL tutarındaki 2008 ödeneğinin 1 milyar YTL’lik bölüm...

 

Nihayet çiftçi hatırlandı, gübre ve mazot desteği bu hafta

2 milyon 312 bin 973 çiftçiye toplam 1 milyar 63 milyon TL'lik gübre ve mazot desteği ...

 

Kadın çiftçiler sınavda ter döktü

Bayburt Tarım İl Müdürlüğü, ildeki kadın çiftçilerin tarımsal bilgilerini sına...

 

Gıda ürünlerinde Bayburt nereye gidiyor?

Başta sebze ve meyve olmak üzere, pazar, market ve dükkân tezgâhlarında bulunan mevc...

 

Soğan bu defa fiyatıyla göz yaşarttı

Yozgatlı soğan üreticisi maliyetlerin yüksek olduğunu mahsulün para etmediğini iler...

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 3679467

Bizi Yazanlar

Bizi Yazanlar

Anket

Göç ederek gurbete çıkanlar, sıla hasretini nasıl giderebilir?
 

Bülten Üyeliği