TANAP'ın ana hattı için imzalar atıldı

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)'nin ana hatları boru alım sözleşmeleri törenle imzalandı.

TANAP'ın ana hattı için imzalar atıldı
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)'nin ana hatları boru alım sözleşmeleri törenle imzalandı. Yaklaşık 1.800 kilometrelik ana hat boru için açılan ihalenin yüzde 80'ini Türk firmaları; Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazanmıştı.

Marriott Otel’de düzenlenen TANAP ana hat boruları alım sözleşmeleri imza törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldı. Törende konuşan Bakan Taner Yıldız, uluslararası siyaset ile enerji korelasyonun içe içe olduğuna işaret ederek, enerjinin siyaset üzerindeki etkisine dikkat çekti. Bu yükü azaltmak için gayret ettiklerini kaydeden Yıldız, hattın toplam maliyetinin de 45 milyar dolar olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 4 yıl içinde kendisinden öngörülen bir program dahilinde yapılacak hat olacak. Kamulaştırmalar devam ediyor. Projelendirmede güzergah tamamlandı. 21 ilimizde 5 binden fazla mühendis, teknikerimizi ile birlikte bunu gerçekleştireceğiz. Yüksek performans gösterenleri kutluyorum.” diye konuştu.

Boru hatlarının yapımı ile ilgili düzenlenen ihalenin yüzde 80’inini Türk firmalarının aldığını bildiren Yıldız, “50 binden fazla sefer yaparak, bunların taşınmasını sağlayacağız. Her birisini buralara taşıyacağız, önümüzdeki dönemde ciddi bir sirkülasyon başlayacak. Türkiye’nin TANAP’taki hisselerini yüzde 30’a, Şahdeniz’deki hisselerini ise yüzde 19’a çıkardı.” şeklinde konuştu. Yıldız, uluslararası siyasetin tartışıldığı bir bölgede, kaosun yaşandığı bir noktada Türkiye’nin istikranı önem kazandığının altına çizdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da konuşmasında tarihi bir gün yaşandığını kaydetti. Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluğu hayal edileni gerçeğe dönüştürdüğünü belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bugün bu törenle, projenin bir aşamasını devreye sokmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki Türk –Azeri ilişkilerinin güzel bir örneği. Birçok ülkede krizler yaşanırken, büyük stratejilerin getirdiği büyük bir özellik var. Hat, enerji jeopolitiği açısından önemli olacak. Bu hem Türkiye’nin enerji talebi açısından önem taşıyor hem de transit ülke olarak gaz Kafkaslar’ dan Balkan ülkelerine aktarılması açısından önemlidir. Türkiye’nin enerji perspektifini ortaya koyuyor. Azerbaycan ve Türkiye pazılın parçalarını tamamlıyor.”

Kullanılan boru hattının imalatının Türkiye’de gerçekleştirilmesinin Türk imalat sanayinin geldiği yeri göstermesi açısından önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, “TANAP hattında kapasitenin yıllık 31 milyar metreküpe çıkmasını hedefliyoruz. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız. TANAP, sadece bir enerji projesi değil, aynı zamanda barış projesidir. İpek Yolu’nun nasıl bir barış hattı oluşturduğunu biliriz. Kriz bölgesi olan Kafkaslar ve Balkanlar arasında barış köprüsü olmuştur. Bu hat, üzerindeki ülkelerle dostlukları pekişecektir. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının inişine çıkışına bağlı savaşlar yerine, artık bir stratejik çıkar değil bir iş birliği aracı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda, SOCAR va TANAP başkanları ile sözleşmenin tarafı olan şirketler arasında TANAP ana hat borularının alım sözleşmesi imzalandı.

TANAP'ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik karşılayacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru'nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru'nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı.
Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann'ın bu sabah KAP'ta yer alan açıklamasında Borusan'ın yer aldığı konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelinin 420 milyon dolar olduğu dile getirildi.

TANAP ana hat boruları ihale süreci; 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı. Hatta döşenecek boruların yaklaşık 1.350 kilometresi 56 inç, kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak. Proje için 6 farklı et kalınlığında boru üretilecek.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.