Soğan bu defa fiyatıyla göz yaşarttı

Yozgatlı soğan üreticisi maliyetlerin yüksek olduğunu mahsulün para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.Yozgatlı soğan üreticileri fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Soğan hasadına devam eden üreticiler kilosu 18 kuruş olan soğanı zararına tüccarlara toptan veriyor. Önceki yıllarda da para etmediği için ırmaklara dökülen soğan bu senede üreticinin elinde kaldı. Geçimini soğancılıktan sağlayan birçok üretici maliyetlerin yüksek olmasına rağmen soğanın para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.

Soğan bu defa fiyatıyla göz yaşarttı
Yozgatlı soğan üreticisi maliyetlerin yüksek olduğunu mahsulün para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.

Yozgatlı soğan üreticileri fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Soğan hasadına devam eden üreticiler kilosu 18 kuruş olan soğanı zararına tüccarlara toptan veriyor. Önceki yıllarda da para etmediği için ırmaklara dökülen soğan bu senede üreticinin elinde kaldı. Geçimini soğancılıktan sağlayan birçok üretici maliyetlerin yüksek olmasına rağmen soğanın para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.

Soğan bu defa fiyatıyla göz yaşarttı Yozgat'ta birçok kişinin geçim kaynağı olan soğan bu senede yüz güldürmüyor. Aydıncık ilçesinde soğan üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Ekrem Uylu (35) isimli çiftçi soğan fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını söylüyor. Ekiminden hasadına kadar birçok gidere katlandıklarını ancak yinede emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Uylu şöyle konuştu: "Hiçbir soğan üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor. Soğan çuvalının boşu bile 18 kuruş. Mazotu, gübresi, çapası, sulaması, işçisi derken soğan maliyetleri aldı başını gidiyor. Bu fiyatlarla üreteci perişan durumda. Günlük 10 işçi çalıştırıyorum. Bir işçinin maliyeti 20 YTL. Soğanın kilosu 18 kuruş. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen yapıyoruz. "Ektiği soğanların hasadı için 5 işçi çalıştıran Sultan Ardıç (45) ise bir kilo soğanın bir ekmek almaya yetmediğini söyledi. Çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Ardıç, "Biz soğan yetiştirmek için nisan ayında başlayıp Eylül ayına kadar çalışıyoruz. Birçok zahmete katlanıyoruz. Bir kilo soğan parası ile bir ekmek bile alamıyoruz. "diye konuştu.

Yıllardır geçimini soğan üretimi yaparak sağlayan İlyas Erdoğan (55) isimli üreticide 1 kilo soğanın üretim maliyetinin 30 kuruş, satış fiyatının ise 20 kuruş olduğunu kaydetti. Soğanın son yıllarda para etmediğinin altını çizen Erdoğan, yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen soğancılık yaptıklarını anlatarak konuşmasını şöyle tamamladı: "Yıllardır soğan üreticiliği yapıyorum. Son yıllarda üretici soğandan para kazanamıyor. Soğanın maliyeti 30 kuruş, satış fiyatı ise 20 kuruş. Bir saat sulama yapmak için belediyeye 12 YTL ödüyoruz. Ekiminden tutun, hasadının yapılmasına kadar aylarca tarlalardayız. Emeğimizin karşılığını kesinlikle alamıyoruz. Toptancılar geliyor zararına tarladaki tüm ürünleri veriyoruz. Ancak yöremizde başka ürün yetişmediği için mecburen soğancılık yapıyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.