SODES’ten din görevlilerine seminer

Kalkınma Bakanlığınca destek gören ve Bayburt Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Bir Çocuk Bir Dünya" isimli SODES (Sosyal Destek) Projesi kapsamında İl Müftülüğü Konferans Salonunda 150 Din Görevlisine “aile içi şiddet” semineri verildi.

SODES’ten din görevlilerine seminer
Bayburt Postası - Kalkınma Bakanlığınca destek gören ve Bayburt Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Bir Çocuk Bir Dünya" isimli SODES (Sosyal Destek) Projesi kapsamında İl Müftülüğü Konferans Salonunda 150 Din Görevlisine “aile içi şiddet” semineri verildi. 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünde görevli Psikolog Turgut Çatalbaş özellikle toplumun geniş bir kesimine hitap eden ve toplumla her gün iletişim içinde olan din görevlilerine yönelik verilen bu seminer sayesinde daha geniş kitlelere ulaşılacağını bu noktada geniş katılımından dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında kısaca şu noktalara dikkat çekti.

- Hem şiddete doğrudan maruz kalan hem de annesinin, babasının veya kardeşlerinin sık sık küçük düşürüldüğüne, tehdit edildiğine ya da dayak yediğine şahit olan çocuklar şiddetten olumsuz etkilenir. Her iki durumda da çocuğun kendine saygısı, büyüklere duyduğu güven duygusu ve yaşam sevinci yara alır.

- Şiddet Her Yerde…Almanya’da 2010 yılında her 3 öldürme olayından biri, aile içinde gerçekleşmiştir, İsviçre‘de her 5 kadından biri, eşinin fiziksel ya da cinsel şiddetine maruz kalmaktadır. ABD’ de her 15 saniyede bir kadın genellikle eşi tarafından şiddete uğramaktadır. Türkiye’ de  her 3 kadından biri fiziksel şiddet görüyor. Avrupa’ da ise her 5 kadından biri, hayatı boyunca en az bir kez fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.

- Şiddet, eğitimli ve ekonomik geliri yüksek ailelerde de görülür. Şiddet uygulayanlara da şiddet mağdurlarına da toplumun her kesiminde rastlanabilmektedir. Bununla birlikte, eğitimli ve yüksek ekonomik düzeydeki ailelerde şiddetin varlığını saklama eğiliminin daha yüksek olduğu görülmüştür.

- Aile içinde şiddet gören kişiler yasalar tarafından korunmaktadır. Şiddete uğrayanlar kendi güçlerini fark ettiklerinde, toplumda ve çevrelerinde var olan kaynaklardan (akrabalar, arkadaşlar, komşular, adli makamlar, kadın sığınma evleri, danışmanlık merkezleri) destek alabilirler.

Aile içi şiddetin çocuk üzerindeki etkilerini azaltmak için neler yapılabilir?

• Çocuğunuzun her şeyin farkında olduğunu bilin
• Çocuğunuzla şiddeti konuşun
• Onu dinleyin ve duygularını kabul edin
• Çocuğunuza şiddet kullanmamayı öğretin
• Çocuğu aracı olarak kullanmayın
• Güven verin
• Gerektiğinde çocuğunuzun öğretmeni ile konuşun
• Korunmayı öğretin

Şu üç sözü sık kullanın

• Seni seviyorum
• Özür dilerim
• Teşekkür ederim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.