Şirket evliliklerinde ara dönem

2008’de Türkiye’de toplam 172 satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşirken, işlem hacmi 18,4 milyar dolar oldu. 7 milyar doları bulan özelleştirmeler hariç tutulduğunda, işlem hacminde yüzde 30’luk azalma yaşandı.Deloitte Türkiye ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırlanan “2008 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu” yayınladı. Türkiye’deki birleşme ve satın alma ortamının 2008 yılındaki genel görünümünü kapsamlı bir şekilde ortaya koyan rapora göre geçen yıl toplam 172 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Toplam işlem hacmi 18,4 milyar dolara ulaşırken, bunun içinde yabancı yatırımcıların payı yüzde 75 oldu. İşlemler çoğunlukla enerji, finans ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştı.

Şirket evliliklerinde ara dönem
2008’de Türkiye’de toplam 172 satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşirken, işlem hacmi 18,4 milyar dolar oldu. 7 milyar doları bulan özelleştirmeler hariç tutulduğunda, işlem hacminde yüzde 30’luk azalma yaşandı.

Deloitte Türkiye ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırlanan “2008 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu” yayınladı. Türkiye’deki birleşme ve satın alma ortamının 2008 yılındaki genel görünümünü kapsamlı bir şekilde ortaya koyan rapora göre geçen yıl toplam 172 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Toplam işlem hacmi 18,4 milyar dolara ulaşırken, bunun içinde yabancı yatırımcıların payı yüzde 75 oldu. İşlemler çoğunlukla enerji, finans ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştı.

Şirket evliliklerinde ara dönem 7 Milyar Dolarlık özelleştirme

Birleşme ve satın almaların yüzde 40’ını oluşturan özelleştirmelerin hacmi 7 milyar dolara ulaştı. Özelleştirmeler dışında kalan işlemlerin toplam hacminde geçen yıla kıyasla yüzde 30’luk bir azalma görüldü. 2008’in son üç ayında ise işlem hacmi, 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 60 azaldı. Ayrıca, 2008 yılı toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 20’si açıklanmış ancak henüz tamamlanmamış işlemlerden oluştu.

Yabancılar 13.8 Milyar Dolarlık işlem yaptı

Yabancı yatırımcılar 13.8 milyar dolar tutarında işlem hacmi ile 2008’in birleşme ve satın alma işlemlerinde yine en büyük payla öne çıktılar. 2008 yılında yabancı yatırımcıların 108 işlemine karşılık, Türkler 4.6 milyar dolar değerinde 64 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi.

11.5 milyar dolarlık işlem hacmi ve 80 civarında birleşme ve satın alma işlemi ile Avrupalılar, yabancı yatırımcılar arasındaki toplam işlem hacminin yüzde 83’ünü gerçekleştirdi. ABD kökenli yatırımcılar 10, Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılar ise 9 işlem gerçekleştirdi. 2008’in en büyük 5 satın alma işlemi, toplam işlem hacminin yüzde 45’ini oluşturdu. Özelleştirmeler, toplam işlem hacmini belli bir seviyeye taşıdı.

2008’in rekortmeni MİGROS satışı

Birleşme ve satın almalar enerji, finans ve hizmet sektörlerinde yoğunlaştı. Bu yıl ilk kez enerji sektörü finans sektörünü geride bıraktı. Bu arada birçok Türk grubu belirli iş alanlarında, orta vadeli stratejilerinin parçası olarak satın almalar gerçekleştirdi. Akkök, Alarko, Çalık, Çelebi, Kiler, Limak, Sabancı, Ülker ve Zorlu 2008’i bu yönde hamleler yaparak geçiren Türk grupları oldu.

Finansal krize ve kredi sıkışıklığına rağmen finansal yatırımcılar, Türkiye’de tüm zamanların en fazla işlemini gerçekleştirdi. Finansal yatırımcıların yaptıkları 32 satın alma işleminin toplam değeri yaklaşık 6.5 milyar dolar oldu. Bu tutar, neredeyse son üç yılda finansal yatırımcıların gerçekleştirdiği satın almaların toplam hacmine eşit. Yılın en büyük işlemi ise, BC Partners-DeA-Turkven’in Migros’u Türkiye’de özel sermaye şirketleri için rekor olan 3.1 milyar dolara satın alması oldu.

Bu yıl daralma olacak

Finansal krizin etkisiyle yaşanan ekonomik yavaşlama 2008’de birleşme ve satın almaların sayısını da hacmini de küresel boyutta frenledi. Birleşme ve satın almalar, bir önceki yıla göre yüzde 35’lik daralma ile 2.9 trilyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam 2005 yılından bu yana görülen en düşük küresel işlem hacmini oluşturuyor. Türkiye, yatırım açısından son dört yılda yabancıların en gözde ülkelerinden biri olmasına karşın, yaşanan ekonomik koşullardan etkilenecek ve 2009 yabancı yatırımcıları çekmekte zorlanacağı bir yıl olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.