Sahte TL, nasıl anlaşılır?

Merkez Bankası, yeni banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren vatandaşın cüzdanına girecek olan Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtımı amacıyla yürütülen kampanyanın devam ettiği anımsatılarak, halkın paraların güvenlik özelliklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulunuldu. Açıklamada, söz konusu uyarıda vatandaşların paralarda bulunan her biri farklı güvenlik özelliklerinden en az üçüne dikkat etmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Sahte TL, nasıl anlaşılır?

Sahte TL, nasıl anlaşılır?

Merkez Bankası, yeni banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren vatandaşın cüzdanına girecek olan Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtımı amacıyla yürütülen kampanyanın devam ettiği anımsatılarak, halkın paraların güvenlik özelliklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, söz konusu uyarıda vatandaşların paralarda bulunan her biri farklı güvenlik özelliklerinden en az üçüne dikkat etmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Türk Lirası banknotlarda kamuoyuna açıklanan 12 adet gelişmiş güvenlik özelliği bulunduğu belirtildi. Açıklamada, halkın Türk Lirası banknotların üzerinde yer alan güvenlik özelliklerinden kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, para ile ilgili mesleklerde çalışan profesyonellerin mor ışık (UV ışık) yardımıyla tespit edebilecekleri güvenlik özellikleri ise şu şekilde belirtildi:

- Banknot kâğıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.

- Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve ‘TL’ harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir.

- Emniyet şeridinde 5-10 TL için mavi, 20-50 TL için kırmızı, 100?200 TL için sarı renkte parlama görülür.

- ‘Kırmızı’ seri ve sıra numarasında ‘canlı ve parlak kırmızı’, ‘siyah’ seri ve sıra numarasında “sarımsı yeşil” parlama görülür.

- Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.

Açıklamada, görme engelli vatandaşlar için TL banknotların farklı boyutlar ve etkin olarak kullanılan kabartma baskı motifler gibi temel ayırt edici özelliklerle güçlendirildiği belirtildi. Açıklamada, “Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında bulunan kabartma baskılı noktalar, 5 TL’den 200 TL’ye doğru sırasıyla 1’den 6’ya kadar rakamların Braille alfabesiyle yazılı şekli olup dokunulduğunda hissedilmektedir” denildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.