Rekabet gücü Batı'ya gittikçe artıyor

Açıklanan İllerarası Rekabetçilik Endeksine göre Şırnak, Hakkari ve Ardahan’ın ardından 6,55 puanla Türkiye'nin en düşük rekabet gücüne sahip illerinden biri Bayburt… Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumunun (URAK) "İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008" araştırmasına göre İstanbul, 100 üzerinden 83,53 puan ile Türkiye'nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili olarak belirlendi.Araştırmanın sonuçları, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu ve araştırmayı yöneten ekibin lideri Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılımıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) konferans salonunda kamuoyuna açıklandı.Araştırmada iller, "Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi", "Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik", "Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli" ile "Erişilebilirlik" başlıkları altında incelendi. Araştırma ile 81 ilin rekabet gücü ortaya çıkarıldı.

Rekabet gücü Batı'ya gittikçe artıyor

Rekabet gücü Batı'ya gittikçe artıyor

Açıklanan İllerarası Rekabetçilik Endeksine göre Şırnak, Hakkari ve Ardahan’ın ardından 6,55 puanla Türkiye'nin en düşük rekabet gücüne sahip illerinden biri Bayburt…

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumunun (URAK) "İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008" araştırmasına göre İstanbul, 100 üzerinden 83,53 puan ile Türkiye'nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili olarak belirlendi.

Araştırmanın sonuçları, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu ve araştırmayı yöneten ekibin lideri Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılımıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) konferans salonunda kamuoyuna açıklandı.

Araştırmada iller, "Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi", "Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik", "Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli" ile "Erişilebilirlik" başlıkları altında incelendi. Araştırma ile 81 ilin rekabet gücü ortaya çıkarıldı.

Araştırmanın 2007 sonuçlarına göre İstanbul, 100 üzerinden 83,53 puan ile Türkiye'nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili oldu. İstanbul'u 48,20 puan ile Ankara, 43,20 puan ile İzmir, 36,22 puan ile Bursa ve 33,32 puan ile Kocaeli izledi. İstanbul aynı zamanda "Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi" dışında bütün alt endekslerde ilk sırada yer aldı.

Şırnak, 4,59 puan ile Türkiye'nin en düşük rekabet gücüne sahip ili olurken, bu ili 5,33 puanla Ardahan, 5,66 puanla Hakkari ve 6,55 puanla ilimiz Bayburt takip etti.

Ankara'nın kişi başına mevduat, kişi başına düşen otomobil sayısı, şehirleşme oranı, kişi başına uzman hekim sayısı ve ildeki bir doktora programından mezun olan kişi sayısı bakımından ilk sırada yer alması, başkenti "Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi" alt endeksinde birinci sıraya oturttu.

Söz konusu alt endekste İstanbul'dan sonra 3. il Eskişehir oldu. Eskişehir, kişi başına düşen öğretim elemanı ve üyesi sayısı, ildeki bir yüksek öğrenim programından mezun olan kişi sayısı ve kişi başına düşen alışveriş merkezi metrekaresi bakımından 3. sırada yer aldı.

Araştırmaya göre, 3,26 endeks değeri ile Hakkari, "Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi" bakımından en az rekabetçilik seviyesine sahip olan il olarak belirlendi. Kişi başına düşen hastane yatağı sayısı, kişi başına mevduat ve ÖSS'yi kazanma oranı bakımından son sırada yer alan ilde, alışveriş merkezinin ve 5 yıldızlı otelin bulunmamasının da beşeri sermaye ve yaşam kalitesi açısından ilin rekabetçiliğini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

KONYA VE KAYSERİ "MARKALAŞMA VE YENİLİKÇİLİK"TE ÖN SIRALARDA

İstanbul, 100 endeks değeri ile "Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik" bakımından en rekabetçi il olurken, Kocaeli 3,00 endeks değeri ile 13. sırada, Balıkesir ise 0,90 puan ile 19. sırada yer aldı. İstanbul, Ankara ve Bursa'yı Konya ve Kayseri takip etti.

Bu alt endekste sıfır endeks değeri ile son sırada yer alan Ardahan'ın, son 5 yıla ait verilerine bakıldığında ilin marka tescil sayısının sadece 6 olduğu bildirildi.

"Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli" alt endeksinde 88,94 endeks değeri ile diğer illere oranla açık ara önde olan İstanbul, kullanılan kredi miktarı, tahakkuk edilen vergi miktarı, ihracat hacmi, dış ticaret yapan firma sayısı ve şehirleşme oranı gibi yüksek ağırlığa sahip değişkenlerde birinci sırada yer aldı.

En yüksek sanayi elektrik tüketim miktarına sahip olan İzmir, 38,33 endeks değeri ile söz konusu alt endeks bazında ikinci en rekabetçi il olarak belirlenirken, 2007 yılında ilde gerçekleştirilen toplam kamu yatırımı (enerji, ulaşım ve haberleşme hariç) bakımından birinci sırada yer alan Ankara, 36,34 endeks değeri ile en rekabetçi üçüncü il oldu.

Değerlerin İzmir ilinden itibaren kademeli olarak azaldığı endekste, Tunceli 0,57 endeks değeri ile en az rekabetçi il olarak belirlendi. Tunceli'yi, 1,43 endeks değeri ile Bayburt takip etti.

"ERİŞİLEBİLİRLİK" ALT ENDEKSİNDE HATAY ANKARA'YI GEÇTİ

Araştırmanın 4 ana değişkeninden biri olan "Erişilebilirlik" ile ilgili yapılan sıralamada ilk 5'e giren iller arasında Hatay dikkati çekti. İstanbul, İzmir ve Kocaeli'nin ardından 64,72'lik puan ile 4. sırada yer alan Hatay, 63,54 puan ile 5. sırada bulunan Ankara'nın önüne geçti.

Fiziksel erişilebilirlik değişkenlerinden hiçbirinin bulunmadığı Hakkari, bu alt endeksin son sırasında yer alarak en az rekabetçi il olarak belirlendi.

URAK GENEL KOORDİNATÖRÜ DR. MELİH BULU

URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu, toplantıda yaptığı konuşmada, en düşük rekabetçilik seviyesine sahip ilk 20 ilin büyük oranda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmasının, çalışmanın dikkati çeken bir başka boyutu olduğunu belirterek, Türkiye'de kuzeyden güneye, Doğu'dan Batı'ya gidildikçe rekabetçilik gücünün arttığını vurguladı.

Endeksin sonuçlarına bakıldığında, İstanbul'un açık ara önde olduğunu ifade eden Bulu, özellikle markalaşma becerisi ve yenilikçiliğin, İstanbul'a rekabetçi bir konum sağladığını kaydetti. Bulu ayrıca, endeks sonuçlarının, yerel yöneticilerin yönettikleri illerin güçlü ve zayıf yönlerini görmeleri açısından objektif bir değerlendirme kriteri sağlayacağını söyledi.

Prof. Dr. Kerem Alkin’de, Türkiye'nin tüm illerine rekabet boyutunda bir beceri kazandırılması gerektiğini, bu tür çalışmalarla, illerin eksikliklerini gidermeleri veya avantajlı oldukları alanları daha da güçlendirmeleri açısından yeni fırsatlar oluşabileceğini belirterek, "Bu araştırma, illerin karar vericileri ve iş dünyasını temsil eden odalar ve sivil toplum örgütlerinin kendi illeri için gerçekleştirecekleri çalışmalara ışık tutacaktır" dedi.

Alkin, Dubai'nin petrol sonrası döneme hazırlandığını ifade ederek, kırsal alandan büyük miktarda göç alan İstanbul'un gelecekte 30 milyon nüfus barındırması halinde rekabetçilik becerisini devam ettirip ettirmeyeceğinin büyük önem taşıdığını, İstanbul'un açık ara önde olmasının avantaj değil, gelecek için dezavantaj olduğunu söyledi.

Bu arada, araştırma sonuçlarının, "rekabetin an be an yaşandığı, piyasaların kalbinin attığı yer" olması nedeniyle İMKB'de tanıtıldığı bildirildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.