Rapora göre eleman açığı var!

Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı tespite göre hizmet sektöründe büyük açık var.En büyük açık 'beden' işçisi olarak tespit edilirken, güvenlik görevlisi ve makineci konusunda da açık olduğu bildirildi. İşverenler istihdamda ne çok tahsilli ne de tahsilsiz eleman istiyor. En az tercih edilen iki grup lisans üstü eğitim alanlar ile çıraklık meslek okullarından mezun olanlar.Erkeklerin en fazla çalıştığı alanın beden işçiliği (temizlik), kadınların en fazla çalıştığı alanın ise büro memurluğu (genel) olduğu bildirildi. 12 ay sonra Türkiye genelinde istihdam artışı bekleniyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından iş gücü piyasasında mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde yapılan araştırmanın raporu yayımlandı.Araştırma sonucu, çalışanların ve açık işlerin meslekler ve sektörler itibariyle sayısı, ihtiyaç duyulan mesleklerin eğitim düzeyleri itibariyle dağılımı, temininde güçlük çekilen meslekler ve önümüzdeki dönem istihdamında artış ya da azalış beklenen meslekler belirlendi. Anket yapılan iş yerlerinin yüzde 1'ini tarım, yüzde 48'ini sanayi, yüzde 8'ini inşaat, yüzde 43'ünü hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar oluşturdu. 

Rapora göre eleman açığı var!

Rapora göre eleman açığı var!Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı tespite göre hizmet sektöründe büyük açık var.

En büyük açık 'beden' işçisi olarak tespit edilirken, güvenlik görevlisi ve makineci konusunda da açık olduğu bildirildi. İşverenler istihdamda ne çok tahsilli ne de tahsilsiz eleman istiyor. En az tercih edilen iki grup lisans üstü eğitim alanlar ile çıraklık meslek okullarından mezun olanlar.

Erkeklerin en fazla çalıştığı alanın beden işçiliği (temizlik), kadınların en fazla çalıştığı alanın ise büro memurluğu (genel) olduğu bildirildi. 12 ay sonra Türkiye genelinde istihdam artışı bekleniyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından iş gücü piyasasında mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde yapılan araştırmanın raporu yayımlandı.

Araştırma sonucu, çalışanların ve açık işlerin meslekler ve sektörler itibariyle sayısı, ihtiyaç duyulan mesleklerin eğitim düzeyleri itibariyle dağılımı, temininde güçlük çekilen meslekler ve önümüzdeki dönem istihdamında artış ya da azalış beklenen meslekler belirlendi. Anket yapılan iş yerlerinin yüzde 1'ini tarım, yüzde 48'ini sanayi, yüzde 8'ini inşaat, yüzde 43'ünü hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar oluşturdu.

 


Çalışanların yüzde 77'sinin erkek, yüzde 23'ünün kadın olduğu tespit edildi. Erkeklerin en çok çalıştığı alan beden işçiliği (temizlik), kadınların en çok çalıştığı alan ise büro memurluğu (genel) oldu. Erkeklerin en fazla çalıştığı ilk 10 meslek grubu, temizlik, beden işçiliği (genel), büro memurluğu, inşaat, güvenlik görevlisi, satış elemanı, makine ile imalat ve ilgili işçilik, şoförlük, elle yapılan imalat ve ilgili işler ile madencilik olarak tespit edilirken, kadınların en fazla çalıştığı ilk 10 meslek grubu ise büro memurluğu, temizlik, beden işçiliği (genel), satış elemanı, dikiş makinesi operatörlüğü, bankacılık meslek elemanı, makineci (dikiş), hemşire, makine ile imalat ve ilgili işler, kalite kontrolcülük oldu.

 

Anketin yapıldığı 15 Ekim - 30 Kasım 2007 tarihleri arasında 28 bin 46 açık iş tespit edildi.

En fazla eleman açığının beden işçiliğinde (genel) görüldüğü, bunu sırasıyla tekstil sektörü ile ilgili olan dikiş makinesi operatörlüğü (kumaş) ile makineciliğin (dikiş) takip ettiği belirlendi. Temizlik, satış elemanı, el ve makine dikişçisi ve güvenlik görevlisi mesleklerinde de talep edilen iş gücü sayısı oldukça yüksek çıktı. Rapora göre, mevcut açık işler için çoğunlukla meslek lisesi ve lise altı mezunları tercih ediliyor ya da eğitim durumunun önemli olmadığı belirtiliyor. Açık işlerin çoğunluğunun sanayi sektöründen gelmesi meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarına olan talebi artırıyor. En az tercih edilen eğitim düzeyleri ise lisansüstü ve çıraklık eğitim merkezi mezunları.

İşverenler, 775 meslekte eleman bulmakta zorlandıklarını bildirdiler. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında tekstil sektöründe dikiş makinesi operatörlüğü ile makinecilik geliyor. Beden işçisi (genel), satış elemanı, temizlikçi, güvenlik görevlisi mesleklerinde de eleman bulmakta zorlanılıyor. İşverenlerin, beden işçiliği (genel-temizlik) temininde zorluk yaşadıklarını bildirmeleri, temininde güçlük çekilen mesleklerin her zaman nitelik gerektiren işler olmadığını, nitelik düzeyi düşük işçi bulma konusunda da sorun yaşandığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, 12 ay sonra Türkiye genelinde istihdam artışı bekleniyor. Bu istihdam artışının çok büyük bir bölümü tekstil ve tekstil ürünleri imalatı, ulaşım araçları imalatı, gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ile gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerindeki mesleklerde gerçekleşecek. Bu nedenle, bu sektörlerdeki hareketliliğin gözlem altına alınması ve ihtiyaçlarının anında tespit edilip karşılanması gerekiyor. Anket sonuçlarına göre, işverenler 624 farklı meslekte istihdam artışı  beklediklerini ifade etti.
Anketin yapıldığı dönem itibariyle 12 ay sonra toplam istihdamın yüzde 1,4 oranında artacağı tahmin ediliyor. İstihdamda en fazla artış, güvenlik görevlisi, dikiş makinesi operatörü, beden işçisi (genel), satış elemanı, kasiyer ve CNC tezgah operatörlüğü mesleklerinde beklenirken, en fazla azalışın ise inşaat ve izabeci mesleklerinde görüleceği tahmin ediliyor.

Rapora göre, 12 ay sonra 59 ilde istihdam artışı beklenirken, Çanakkale, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Karabük, Kilis, Kırıkkale, Kütahya, Muş, Sinop, Uşak ve Van illerinde de istihdamda azalış öngörülüyor. Adana, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Giresun, Iğdır, Rize ve  Zonguldak'ta ise istihdam sayısında bir değişme olmayacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda aktif istihdam politikaları oluşturulmasının önemine değinilen raporda, iş gücü ihtiyacı duyulan mesleklerde mesleki eğitim kurslarının açılması ve bu kurslarda iş gücü piyasasının aradığı nitelik ve becerilere yönelik eğitim verilmesi, arz ve talep dengesini sağlamaya yönelik olarak coğrafi mobilitenin önündeki engellerin kaldırılması, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri ile işsizler ve öğrencilerin iş gücü piyasasının eleman ihtiyacı duyduğu mesleklere yönlendirilmesi gerekti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.