Köy Pazarı direniyor

Bayburt’ta Pazartesi günleri kurulan Gençosman Mahallesindeki halk pazarı yerli ürünlerin de bulunduğu en önemli adres. Sadece köy ürünlerinin satışa sunulduğu bölüm ise halk pazarının rağbet gören noktalarından birisi...

Köy Pazarı direniyor
Bayburt Postası - Çevre il ve ilçelerden müşterileri de olan köy pazarında ürünlerin geçmiş yıllara göre azaldığı gözle görülüyor. Üreticinin göç ettiği Bayburt’ta çeşitli sıkıntılara rağmen köy pazarı ayakta kalmaya çaba harcıyor.



Gümüşhaneli: “Organik tarıma destek verilmeli”

Esnaflardan Tuncay Gümüşhaneli doğal ortamda yetiştirdiği domates, salatalık, aşotu, kabak, havuç ve lahana ürünleri ile pazardaki yerini almış. 

Gümüşhaneli, organik tarımın geleceğini iyi görmediğini söylüyor. Gübre ve tohumun pahalı olduğunu hatırlatan üretici, “Tohumu Erzurum ve Trabzon’dan alıyorum. Oysa Bayburt Tarım İl Müdürlüğü bu konuda bize destek vermeli. Bahçe bahçe gezip analizler yapmalı ve hangi ürünü nasıl yetiştireceğimiz konusunda bilgi vermeli. Ama maalesef bunu yapmıyor” dedi. 

Geçmiş yıllara oranla pazardaki canlılığın düştüğünü ifade eden Gümüşhaneli, “Önceki yıllarda üretici fazlaydı, köyler boşaldıkça üretici de üretim de azaldı. 20 yıl önceki 100 haneli köy şimdi 10 haneye düştü. Bu ise her geçen gün üretimin azalmasına sebep oldu” dedi.

Çalışkan: “Bize ayrılan yer yetersiz”

Kendilerine ayrılan yerin yetersiz olduğunu söyleyen Akbulut köyünden Çetin Çalışkan ise, tohumlarını kendi yetiştirdiğini söylüyor. Aldıkları üründen kendilerine tohumluk da ayırdıklarını dile getiren Çalışkan, onlarca yıldır geleneksel olarak üretim yaptığını belirtiyor.

Şehirli esnaf ile zaman zaman yer tartışması yaşadıklarını söyleyen Çalışkan, “Yetkililere ‘özel bir yerimiz olsun’ çağrısında bulunuyor.

Çalışkan’ın satışa sunduğu tezgahında; kabak, salatalık, domates, mercimek, patates, dargın ve lahana gibi bir çok ürün yer alıyor.

Kaya: “Doğadan tüm canlılara el değmemiş nimet"

Pazardaki bir diğer esnaf Ümit Kaya da Bayburt’un dağlarından topladığı kuşburnu, elma ve armut gibi dağ ürünleri satıyor.

‘Asıl organik ürünler bunlar’ diyen Ümit Kaya, ürünlerinin doğanın insanlara ve diğer tüm canlılara sunduğu birer nimet olduğunu hatırlatıyor.

Aslandede, Çamlıkoz, Erikdibi, Hacıoğlu, Konursu ve Manastır başta olmak üzere bir çok köyde üretilen sebze ve meyve her şeye rağmen doğallığını ve özelliğini koruyor. Endüstiriyel ve GDO’lu ürünlerin insan üzerindeki olumsuz etkileri alenen görülürken, ülkemizde ve dünyada organik ürünlere olan rağbet artıyor. 



Fotoğraflar: Engin Kaban
Haber: Murat Okutmuş  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Omer 6 yıl önce

Murat kardesim, biraz daha detayli dosya haber tarzin daha kapsamli olabilir, hangi koyde neler uretiliuor diye. ikincisi koylu esnafimiz Erzuzum ve Gumushane’den gubre icin kosturdugunu belirtmis ve Bayburt Zirai Tarim’a elestiri yapmis. Ulkenin tum gubre ihtiyaci yurt disindan geliyor. Yerli ureticilere destek en basindan beri gerekli idi.

Avatar
Murat Çelik 6 yıl önce

Bayburtta yaşamış olsaydım 1 TL 2 TL fazla verir köylüden ürün alırıdım. Kazanacaksa benim köylülerim kazansın.

Avatar
Fikret 6 yıl önce

Yüzeysel masa başı haberi gümüşsu köyü(ahsunk) adı hiç geçmiyor herkes bilirkişi fasulye lahana deyince akla gelen ilk köydür
Ayrıca sözde esnaf olan insanlıktan bihaber bayburtlular araçlarını köylülerin ürünlerinin önüne çekiyor ne zabıta ne de polis kaldırabiliyor