Kalkınma Kurulu Bayburt'ta toplandı

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 13. Kalkınma Kurulu Toplantısı, Bayburt'ta gerçekleştirildi.

Kalkınma Kurulu Bayburt'ta toplandı
Bayburt Postası - Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 13. Kalkınma Kurulu Toplantısı, Bayburt'ta gerçekleştirildi.

Bayburt Üniversitesi Yeni Kampüs Alanı Konferans Salonu'ndaki programa Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Nesumittin Selçuk, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, Bayburt İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ile kurul üyeleri katıldı.

Çakal, burada yaptığı konuşmada, KUDAKA'nın 2010 yılında kuruluşundan bu yana 11 proje çağrısına çıktığını, 6 doğrudan faaliyet desteği ile 3 güdümlü proje desteği verdiğini ve 26 destek programı gerçekleştirdiğini söyledi.

Mali Destek Programları kapsamında bin 483 projenin yaklaşık 400'ünü desteklediklerini belirten Çakal, "Bu 400 proje için bölgemize 69 milyon liralık bir destek vermişiz. 5 yıl içerisinde yaklaşık 177 milyon lira parayı bölgede kullandırmışız, yatırıma dönüştürmüşüz" dedi.

Çakal, KUDAKA'ya teknik destek kapsamında 306 projenin geldiğini ve projelerin yaklaşık 200'ünü desteklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Teknik destek kapsamında 1 milyon 400 bin liralık bütçeyi kurumlarımızın kapasitesini geliştirmek için eğitimler vermişiz. Güdümlü proje kapsamında 4 proje gelmiş, 3'ünü desteklemişiz. Bu 3 proje için toplam 10 milyon 500 bin lira bütçe sağlamışız. Bu süre zarfında bölgemizde bin 100 kişinin istihdamını gerçekleştirmişiz verilen desteklerle. Bin 250 yeni veya büyük ölçekli makine ekipman alımına destek vermişiz. Bölgedeki 50 firmanın ihracat kapasitesine katkıda bulunmuşuz. Bölgemizde 23 adet büyük ölçekli altyapı desteği vermişiz. 700 firmaya standardizasyon kazandırmak için gerekli uluslararası ya da ulusal standart belgelerini almalarını sağlamışız."

Bir takım uluslararası fonların da bölgede kullanılması için aracılık yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Çakal, şöyle devam etti:

"Bunlardan şu an 3 tanesi aktif olarak sözleşmeleri imzalanmış, önümüzdeki günlerde fonların kullanmasına başlayacağız. Bu 3 proje için toplamda yaklaşık bir buçuk milyon gibi sembolik bir fon kullanımı olacak. Ancak biz bunu bir başlangıç olarak gördüğümüz için tabii ki önemsiyoruz. Bu 3 fonun bölgede kullanılması konusunda özellikle meslek edindirme eğitimleri, somut eğitim aldıktan sonra hemen işe başlayacak şekilde bir takım eğitimler planlıyoruz. Bir diğeri küçük, orta ölçekli işletmelerin rekabetçiliğini arttırılmasına dönük uluslararası KOBİ ağına bölgemizdeki KOBİ'lerin dahil edilmesini içeren bir çalışma."

Konuşmanın ardından yapılan oylamada, Kalkınma Kurulu Başkanlığına Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güze, Başkan Vekilliğine ise Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu seçildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.