İstanbul lider, Bayburt sonuncu

İstatistiklere göre borsada hesabı olan Türk vatandaşlarının sayısı 1 milyon 31 bin. Bu vatandaşların 17.5 milyar YTL'lik portföyleri yani servetleri borsada bulunuyor. İstanbul Borsası'ndaki yabancı kişi sayısı ise 3 bin 861. Bunların serveti ise 226 milyon YTL'yi geçiyor. Böylece toplam 1 milyon 41 bin kişinin hisseleri borsada işlem görüyor. Yatırım fonlarında ise Türk vatandaşlarının sayısı 2.7 milyonu geçiyor. Özel sektör tahvili alan 344 kişi ile birlikte Türkiye'de yatırım yapan yerli ve yabancı birey sayısı 3 milyon 891 bin oldu.  

İstanbul lider, Bayburt sonuncu

İstanbul lider, Bayburt sonuncu  İstatistiklere göre borsada hesabı olan Türk vatandaşlarının sayısı 1 milyon 31 bin. Bu vatandaşların 17.5 milyar YTL'lik portföyleri yani servetleri borsada bulunuyor.

İstanbul Borsası'ndaki yabancı kişi sayısı ise 3 bin 861. Bunların serveti ise 226 milyon YTL'yi geçiyor. Böylece toplam 1 milyon 41 bin kişinin hisseleri borsada işlem görüyor. Yatırım fonlarında ise Türk vatandaşlarının sayısı 2.7 milyonu geçiyor. Özel sektör tahvili alan 344 kişi ile birlikte Türkiye'de yatırım yapan yerli ve yabancı birey sayısı 3 milyon 891 bin oldu.

 

 

30 Bin cesur yürek

Yılın sonlarına doğru borsaya yatırım yapan Türk vatandaşlarının sayısı 9 bin 948 oldu. Üç ayda ise 30 bin yeni yatırımcı borsaya geldi. Buna karşın sadece 34 yabancı kişi borsaya para koyabildi. Yatırım fonlarına giden yeni yatırımcı sayısı ise özellikle repo özelliği taşıyan likit fonlar nedeniyle 135 bin 417'ye çıktı. Aynı dönemde sadece 17 kişi özel sektör bonosu aldı. Son ay Türkiye piyasalarında 149 bin 240 yatırımcı ilk defa yatırım yaptı.

26 milyon kişi fonda

Profesyonellerin yönettiği yatırım fonlarının yatırımcı sayısı 25.9 milyon civarında. Yatırım fonlarında da büyük oyuncuların ağırlığı hissediliyor. 1 milyon adet üzerinde yatırım fonu payı olan yatırımcı sayısı 12 bin 251. Bu kişilerin sahip olduğu fonların değeri ise 2.3 milyar YTL'yi aşıyor. Yatırım fonlarında en kalabalık fakat fakir grubu bin ile 5 bin adet payı olan 722 bin 213 kişi oluşturuyor. Bu arada faizlerin düşüşü ile öne çıkan özel sektör tahvillerine yatırım yapan yerli oyuncu adedi ise 387 kişi.

32.823 büyük oyuncu var

Portföy dilimleri açısından bakıldığında ise İstanbul Borsası'nın yaklaşık 33 bin yatırımcının elinde olduğu görülüyor. Borsada 1 milyon adet ve daha üstü hisseye sahip olan borsanın büyük oyuncularının sayısı tam olarak 32 bin 823. Büyük oyuncular tam 7.6 milyar YTL'lik hisse senedine sahip bulunuyor. Bu tutarla 32 bin 823 oyuncu toplam 17.4 milyar YTL olan kişilerin elindeki hisse portföyünün de yüzde 43'ünü elinde bulunduruyor. 1 milyon adet ve üstünde hesabı olan 339 şirketi de kattığımızda borsanın yüzde 67'si 33 bin 162 kişinin elinde. Borsada 134 yabancı şahsın da 153 milyon YTL'lik portföyü var. Yabancılar daha çok fonlar aracılığıyla borsaya geldiklerinden tüzel kişi yabancı şirketlerin ağırlığı da artıyor. MKK verilerine göre 878 yabancı şirket borsada 43.3 milyar YTL'lik bir portföy büyüklüğünü kontrol ediyor. Bunun anlamı ise hisselerin yüzde 40'ının bu şirket veya fonların elinde olduğu.

88 yatırımcı şirket genel kurullarına girdi


Borsadan hisse toplayarak şirketlerin genel kuruluna katılıp söz sahibi olanların sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Toplam 15 bin kişi borsadan hisse toplayıp dev şirketlerin genel kurullarına katılarak söz sahibi olmuş. Ancak yine dikkat çeken bu kişilerden 88'inin 1 milyon adet ve üstünde hissesi olduğu. Türk yatırımcıları en fazla banka hisselerine yatırım yaptı. Bankalara borsadan ortak olan 366 bin kişinin 9.6 milyar YTL'lik portföyleri oluştu. 247 bin kişi ise yine Türkiye'nin dev holdinglerine ortak olmak için holding hisselerine koştu. 234 bini aşkın yerli yatırımcı Tüpraş gibi devlerin işlem gördüğü kimya ve petrol şirketlerinde park etmiş.

İstanbul yine lider Bayburt ise sonuncu

Yatırımcıların ağırlığına bakıldığında ise İstanbul her zamanki gibi 994 bin 811 yatırımcı ile başı çekiyor. Finansın merkezinde 4 bin 880 de yabancı yatırımcı bulunuyor. İstanbul'u Ankara, 362 bin yatırımcı ile takip ederken üçüncü İzmir'in 295 bin 579 borsa yatırımcısı bulunuyor. Son sıralarda ise Türkiye'nin Doğu illeri yer alıyor.

Ardahan’da yabancı

Son sıradaki Bayburt'tan İstanbul Borsası'ndan hisse alan yatırımcı sayısı 694. Bu ilden bir de yabancı yatırımcının hisse aldığı görülüyor. Bayburt'un hemen üstünde ise Muş ve Hakkâri bulunuyor. 77'inci sıradaki bin 300'ü aşkın yerli yatırımcı ile borsaya yatırım yapan il olan Ardahan'da da 4 yabancı yatırımcının olması da dikkat çekti.

 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.