İsmi bizi, suyu Kars’ı mutlu edecek...

Kars'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Bayburt Barajı su tutmaya başladı. İsmi bizi, suyu ise Kars’lı komşularımızı mutlu edecek olan Bayburt Barajı’ndan, su altında kalacak köylerin de boşaltılmasıyla yaklaşık 2 yıl sonra su verilebilecek. Devlet Su İşleri (DSİ) Kars 24. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda 1994 yılında ihalesine, 1995 yılında da yapımına başlanan Selim ilçesindeki Bayburt Barajı'nın su tutmaya başlaması kentte sevinçle karşılandı.Ödenek yetersizliği yüzünden 1999 yılında tamamlanması ve hizmete sokulması beklenen Bayburt Barajı'nın bu yıllara kalması büyük bir gecikmeyi de beraberinde getirse bile önümüzdeki 2 yıl içinde hizmete sokulacak olması bu sevinci kamçılamaya yetiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey doğusundaki Kars-Selim Projesi olan Bayburt Barajı DSİ 24. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde bulunuyor. Kent merkezinin 25 kilometre güneybatısındaki Bozkuş Deresi üzerine kurulan barajın önümüzdeki 50 yıl içme suyu ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Selim Ovası'na sulama suyu da verecek olan barajda çalışmaların da hemen hemen sonuna gelindi.  

İsmi bizi, suyu Kars’ı mutlu edecek...

İsmi bizi, suyu Kars’ı mutlu edecek

Kars'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Bayburt Barajı su tutmaya başladı. İsmi bizi, suyu ise Kars’lı komşularımızı mutlu edecek olan Bayburt Barajı’ndan, su altında kalacak köylerin de boşaltılmasıyla yaklaşık 2 yıl sonra su verilebilecek. Devlet Su İşleri (DSİ) Kars 24. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda 1994 yılında ihalesine, 1995 yılında da yapımına başlanan Selim ilçesindeki Bayburt Barajı'nın su tutmaya başlaması kentte sevinçle karşılandı.

Ödenek yetersizliği yüzünden 1999 yılında tamamlanması ve hizmete sokulması beklenen Bayburt Barajı'nın bu yıllara kalması büyük bir gecikmeyi de beraberinde getirse bile önümüzdeki 2 yıl içinde hizmete sokulacak olması bu sevinci kamçılamaya yetiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey doğusundaki Kars-Selim Projesi olan Bayburt Barajı DSİ 24. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde bulunuyor. Kent merkezinin 25 kilometre güneybatısındaki Bozkuş Deresi üzerine kurulan barajın önümüzdeki 50 yıl içme suyu ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Selim Ovası'na sulama suyu da verecek olan barajda çalışmaların da hemen hemen sonuna gelindi.

 

Depo hacmi 50 Milyon Metreküp

Temelden yüksekliği 57 metre olan Bayburt Barajı'nda gelinen noktayı anlatan Şantiye Şefi Atilla Erol, şunları söyledi: "Bayburt Barajı Bozkuş Deresi üzerine yapılmış olup yapımı bitirilmiştir. Selim Ovası'nda 5 bin 237 hektar sulama alanı vardır. Aynı zamanda Kars'ın içme suyunu karşılayacaktır. Depolama hacmimiz 50 milyon metreküptür. Barajımızın 18 ayda dolacağı planlanmıştır. İlk önce tünelden suyumuz akacak. Daha sonra tünelin ortasında 200'üncü metrede bir borunun içerisine alınarak tünelin çıkışına kadar getirilecek. Oradan da dereye deşarj veya sulamaya ve içme suyuna su verilecektir".


İsmi neden Bayburt?

Selim ilçesine bağlı Bayburt Köyü'nün yanı başında yapıldığı için bu adı alan baraj için, ilk çalışmalar 1994 yılında yapıldı. Bu tarihte ihalesi yapılan Bayburt Barajı'nda ilk kazma 1995 yılı Ocak ayının 29'unda vuruldu. Kars ve çevresinin hem 2025 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını karşılaması hem de 5 bin 237 hektarlık Selim Ovası'nın sulama sıkıntısını giderecek olan barajın ilk bitim tarihi 2000 yılı olarak gösterildi ancak; bu sadece tabelada kaldı. Ama aradan geçen zaman ve yapılan ödenekler bugün barajı bitme noktasına ancak getirebildi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.