GÜBRETAŞ: “Hayalimizi gerçekleştirdik”

Global oyunculuk için İran’ın en büyük gübre tesisleri olan RAZİ PETROCHEMICAL şirketini satın alan Gübretaş, The Marmara otelinde bir basın toplantısı düzenleyerek yatırım detaylarını ve hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. Medya kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda; Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, Genel Müdür Mehmet Koca, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hazır bulundu. Toplantıda bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, “İran’ın Razi şirketini bünyemize katarak; bir temenni olarak algılanan hayalimizi gerçekleştirdik. Ekip olarak bu hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa yaptık ve sonuçta başardık” dedi. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

GÜBRETAŞ: “Hayalimizi gerçekleştirdik”

Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, Genel Müdür Mehmet KocaGlobal oyunculuk için İran’ın en büyük gübre tesisleri olan RAZİ PETROCHEMICAL şirketini satın alan Gübretaş, The Marmara otelinde bir basın toplantısı düzenleyerek yatırım detaylarını ve hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. Medya kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda; Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, Genel Müdür Mehmet Koca, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hazır bulundu. Toplantıda bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, “İran’ın Razi şirketini bünyemize katarak; bir temenni olarak algılanan hayalimizi gerçekleştirdik. Ekip olarak bu hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa yaptık ve sonuçta başardık” dedi. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gübretaş’ın sahibi Türk çiftçisidir. Profesyonel yöneticiler olarak bizler Türk çiftçisine hizmet için varız. Son yıllarda çiftçilerimize daha kaliteli hizmet vermek, yatırımcılarımıza daha çok kazanç sağlamak için köklü bir değişimler gerçekleştirdik. Tesislerimizde büyük yatırımlar yaptık. Bir taraftan tesislerimizin fiziki ortamlarını iyileştirdik, diğer taraftan modernizasyon ve revize yatırımları ile üretim gücümüzü artırdık. İzmir ve Samsun’da lojistik üsler kurduk, Tekirdağ başta olmak üzere birçok noktada depolar kiraladık. Bugün, dünyanın her tarafından gübre tedarik ederek, bir gün içerisinde Türkiye’nin en küçük yerleşim birimine ulaştırma kabiliyetine sahibiz. Başta Tarım Kredi Kooperatifi olmak üzere 2800 noktada Gübretaş ürünleri satılmaktadır. Gübretaş tarımın yapıldığı her noktada vardır.

80’ini aşkın gübre çeşidimiz ülkemizde üretimi yapılan her türlü bitkinin beslenmesinde kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde zirai ilaç sektöründe de söz sahibi olmak için 2.5 milyon dolarlık bir yatırıma imza attık. Bugüne kadar beslediğimiz bitkileri bundan sonra koruma görevini de üstleneceğiz. Sosyal projelere önem veriyoruz. Tamamen kendi kaynaklarımızı kullanarak Türkiye’nin toprak verimliliği haritasını çıkarıyoruz. Bu proje kapsamında ülkemizin çeşitli bölgelerinden 10 bin toprağı analiz edeceğiz. Eğitime katkı için Karaman Milli Eğitim Müdürlüğümüze 20 bin kitap bağışladık. Kuraklıktan en fazla etkilenen illerimizden Konya’nın ağaçlandırılması için orman tesis ettik. En önemli sosyal projelerimizden biri de ziraat fakültesi öğrencilerine yönelik bursumuzdur.    

Bugüne kadar attığımız her adım, bayilerimiz, tüketicilerimiz ve yatırımcılarımız tarafından takdirle karşılandı. Satış, ciro, karlılık gibi göstergeler ile hisse senedi değerimize bakıldığında ortaya koyduğumuz performans net olarak görülmektedir.

2005 yılında şirketimiz yeniden yapılandırırken belirlediğimiz vizyon bir dünya markası olmaktı. 2 yıllık bir emeğin ardından İran’ın Razi şirketini bünyemize katarak; bir temenni olarak algılanan bu hayalimizi gerçekleştirdik. Ekip olarak bu hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa yaptık ve sonuçta başardık.”

Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca ise İran yatırımının detaylarını anlattı. Gübretaş’ın Türkiye’nin yükselen değeri olduğunu söyleyen Koca, 5 yıl içerisinde satışlarını yüzde 60 artırarak sektörde yaklaşık yüzde 27’lik pazar payına ulaştıklarını belirtti. 2007 yılını 615 Milyon YTL ciro ile kapattıklarını ifade eden Koca yaptığı sunumda şu bilgileri aktardı:

Neden yurt dışında yatırım? Dikey entegrasyonun getireceği fırsatlardan yararlanmak için doğalgaz, fosfat kayası ve potasyum tuzları gibi hammadde kaynaklarına sahip ülkelerde yatırım yapma gerekliliği var.

İran’ın avantajları nelerdir? İran, dünya sistemine entegre olma yolunda önemli adımlar atıyor. Hammadde kaynaklarına sahip, yabancı yatırımcılara teşvikler uyguluyor. Özelleştirmelere başladı. Faal gübre tesislerine yatırım imkanı sunuyor.

Satınalma süreci nasıl gelişti? Gübretaş’ın % 50 payla liderlik yaptığı bir konsorsiyum kuruldu. Konsorsiyum tesislerin % 95.62’sini 6.072 milyar İran riyali (656 milyon USD) karşılığında almaya hak kazandı.

RAZİ PETROCHEMİCAL (İran’ın en büyük gübre kompleksi) 1968 yılında amonyak, sülfirik ve fosforik asit ile üre ve DAP üretmek üzere İran’ın güneyinde Khuzestan bölgesinde Mahsahr kentinde kuruldu. Bandar imam petrokimya sanayi bölgesinde yer alan, 850 bin m2 arazi üzerine kurulu 19 ünitesi bulunan Razi Petrochemical şirketi, İran’ın en büyük gübre kompleksidir. Yıllık 4.375 bin ton üretim kapasitesine sahip.

Liman kapasitesi ne kadar? 3 adet 40.000 dwt’lik gemilerin yanaşabileceği iskele ve tesis mevcut. 1 adet granül kükürt yükleme vinci, 1 adet fosfat kayası boşaltmak için iskele vinci ve bandlı konveyör sistemleri, 1 adet üre yükleme vinci, 1 adet amonyak yükleme kolu mevcut olan komple bir tesis.

Yönetim yapısı nasıl şekillenecek? Yönetim kurulu hisse oranlarına göre oluşturulacak. 5 kişilik yönetim kurulunda Gübretaş 3 koltukla temsil edilecektir.

Yerel Piyasadan Global Oyunculuğa Razi Petrochemical ‘ın alınması “geçmişinden ve köklerinden güç alan Türkiye’de öncü, dünyada markalaşmış dev bir Gübretaş olma” vizyonumuzun stratejik eylem planlarından biridir.

The Marmara otelde gerçekleşen basın toplantısı, daha sonra medya mensuplarının sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.  

Daha geniş bilgi ve iletişim için: [email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.