Gıda ürünlerinde Bayburt nereye gidiyor?

Başta sebze ve meyve olmak üzere, pazar, market ve dükkân tezgâhlarında bulunan mevcut ürünlerin büyük bir çoğunluğu ilimiz dışından temin ediliyor. Kış mevsimi olması dolayısıyla, Sebze Hali esnafı, haftalık olmak kaydıyla Mersin dolaylarından kamyonlarla sevkiyat yapıyor. Başta hamsi olmak üzere birçok balık çeşidinin yer aldığı ilgili esnaf tezgâhları Trabzon ile irtibatlı. Market ve bakkalların raflarını dolduran çeşitli gıda ürünleri de, çoğunlukla pazarlamacı olarak dolaşan kamyonetler tarafından getirilmekte.Bayburt’ta, Bayburt ve çevresine cevap verebilecek kapasitedeki süt ürünlerinin dahi son yıllarda artık yeterli olmayışı, hayvancılıkla ilgili olmalı ki; marketlerde yoğurt, süt, peynir gibi temel gıda ürünlerine rağbet oldukça yüksek. Bal, yine çok çeşitli markaları içeren etiketlerle rafları süslemekte. Hazır mantı ve erişte gibi unlu mamüller dahi, kilo ile satın alınabiliyor. Kuş gribi fırtınasına maruz bırakılan Bayburt’ta, hane başına beslenen tavukların büyük bir bölümünün yok edilmiş olması ile yumurta ihtiyacıda ağırlıklı olarak bakkaldan temin ediliyor.

Gıda ürünlerinde Bayburt nereye gidiyor?
Başta sebze ve meyve olmak üzere, pazar, market ve dükkân tezgâhlarında bulunan mevcut ürünlerin büyük bir çoğunluğu ilimiz dışından temin ediliyor. Kış mevsimi olması dolayısıyla, Sebze Hali esnafı, haftalık olmak kaydıyla Mersin dolaylarından kamyonlarla sevkiyat yapıyor. Başta hamsi olmak üzere birçok balık çeşidinin yer aldığı ilgili esnaf tezgâhları Trabzon ile irtibatlı. Market ve bakkalların raflarını dolduran çeşitli gıda ürünleri de, çoğunlukla pazarlamacı olarak dolaşan kamyonetler tarafından getirilmekte.

Bayburt’ta, Bayburt ve çevresine cevap verebilecek kapasitedeki süt ürünlerinin dahi son yıllarda artık yeterli olmayışı, hayvancılıkla ilgili olmalı ki; marketlerde yoğurt, süt, peynir gibi temel gıda ürünlerine rağbet oldukça yüksek. Bal, yine çok çeşitli markaları içeren etiketlerle rafları süslemekte. Hazır mantı ve erişte gibi unlu mamüller dahi, kilo ile satın alınabiliyor. Kuş gribi fırtınasına maruz bırakılan Bayburt’ta, hane başına beslenen tavukların büyük bir bölümünün yok edilmiş olması ile yumurta ihtiyacıda ağırlıklı olarak bakkaldan temin ediliyor.

Gıda ürünlerinde Bayburt nereye gidiyor?Seracılık, arıcılık, tavukçuluk, balıkçılık, süt sığırcılığı, tarım ve tarıma bağımlı unlu mamuller konusunda atılması gereken ciddi adımlar, Bayburt ekonomisi ve istihdam konularında öylesine büyük önem arzetmektedir ki, işsizlikten söz edilen yörenin hali hazırda bekleyen nimetleri olarak sadece biraz ilgi ve biraz destek bekliyor durumdadır.

Bugünlerde pazar yerlerinde rastladığımız Ananas ve Hindistan Cevizi gibi tropikal meyveleri yetiştirebilme şansımız olmasa da; peynirin, yoğurdun, balın ve birçok sebzenin hasını Bayburt’umuzda yetiştirebilir, balığın bir çok türünü Çoruh’tan sağlayabiliriz. Hatta Organize Sanayi Bölgesi’ni bu konular üzerinde yeşertebiliriz. Yeter ki ilgi ve destek olunsun, elbirliği yapılsın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.