NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE’nin on iki aylık ortalamalara en yüksek artış gösterdiği bölge KUDAKA bölgesi oldu. Enflasyon Aralık ayında TÜFE'de yüzde 0.58 arttı, yıllık bazda yüzde 10.45'e yükseldi. Böylece enflasyon yılık bazda Kasım 2008'den beri en yüksek düzeye çıktı. En yüksek ise KUDAKA'ya bağlı olan illerde çıktı. Enflasyon Aralık ayında TÜFE'de yüzde 0.58 arttı, yıllık bazda yüzde 10.45'e yükseldi. En büyük artış ise Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) bağlı olarak faaliyet gösteren Erzurum, Erzincan ve Bayburt’ta yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, enflasyon TÜFE'de yüzde 0.58, ÜFE'de yüzde 1 arttı. Yıllık TÜFE 10.45, ÜFE yüzde 13.33 olarak gerçekleşti.
Yıllık enflasyon böylece Kasım 2008'den beri en yüksek düzeye çıktı. Enflasyon son olarak Nisan 2010'da çift haneyi görmüştü.
CNBC-e anketinde TÜFE'nin Aralık'ta yüzde 0.38, 2011 sonunda yüzde 10.19 olması bekleniyordu.
KUDAKA illeri rekor kırdı!
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış %18,50 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir. Çeşitli mal ve hizmetler (%17,14), ulaştırma (%12,22), gıda ve alkolsüz ve içecekler (%12,21), ev eşyası (%11,04) artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarıdır.
NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) (%1,39) olmuştur. Aralık ayına göre en yüksek artış TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) (%12,07) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) (%8,38) bölgesinde gerçekleşmiştir.
2011 yılı Aralık ayında endekste kapsanan 445 maddeden; 73 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 255 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 117 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.
Uzmanlar, KUDAKA bölgesindeki illerde yaşanan artışın tesadüf olmadığını, KUDAKA tarafından desteklenen projelerin masaya yatırılması gerektiğini ileri sürdüler.
Kaynak: Erzurum Güncel

MESUT YURDAKUL
diyor ki:
| DEĞERLENDİRMEYE CEVAP KALKINMANIN İŞARETİ ULAŞIMDIR,EN EKONOMİK İSE "T R E N,DİR" TRENİN OLDUĞU YERDE,ÜRETİM ARTAR!YORUMLAR İNANDIRICI OLSUN LÜTFEN. İYİ VE GÜZEL GÜNLER DİLEYEREK G.HANELİLERİ TEBRİK EDERİZ.TREN G.HANEDEN GEÇECEK. ARZ-TALEP ALT ÜST OLDU. |
değerlendirme
diyor ki:
| Enflasyon artışı, kalkınmanın işaretidir. Bunlar doğum sancıları… oluşturulan olumlu hava ile birlikte tüketim harcamasında artış oldu, talep arttı. Enflasyon arttı. Şimdi bu yükselen talebi karşılamak için üretim artacak ve arz-talep dengesi daha üst bir noktada buluşacak. |
- İŞKUR, bin kişilik meslek kursu açacak
- Türkiye’nin en küçük sanayisi, Bayburt
- Bu yasadan haberiniz yoksa 213 TL ceza gelebilir!
- Markalaşmada hız kesmedik!
- Bayburt ihracatta, 76'ncı sırada








