Bayburt Postası

Sık Kullanılanlara Ekle Giriş Sayfam Yap E-mail

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ana Sayfa EKONOMİ Genel Rekabet gücü en düşük İl: Bayburt

Rekabet gücü en düşük İl: Bayburt

e-Posta Yazdır PDF

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun (URAK) "İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2008-2009 Araştırması"na göre, geçen yıl ilk üç sırada yer alan İstanbul, Ankara ve İzmir bu yıl da yerlerini korurken, Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sınır illeri hem toplam endekste hem de alt endekslerde sıralarını yükselttiler. Araştırmanın sonuçları, URAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Urak Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu, araştırmayı yöneten ekibin lideri Prof. Dr. Kerem Alkin ve bu yılki araştırmaya destek veren Deloitte Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm tarafından düzenlenen toplantıyla açıklandı. Araştırmada iller, "beşeri sermaye ve yaşam kalitesi", "markalaşma becerisi ve yenilikçilik", "ticaret becerisi ve üretim potansiyeli" ile "erişilebilirlik" başlıkları altında incelendi. Araştırmada 81 ilin rekabet gücü ortaya çıkarıldı.

URAK tarafından gerçekleştirilen ve 2007-2008 dönemine ait ilk sonuçların geçen yıl açıklandığı endekste, 2008-2009 döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir'den oluşan ilk üçün yeri değişmedi. İstanbul, 100 üzerinden aldığı 84,03 puan ile Türkiye'nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili olurken kendi sırasıyla 48,58 puanla Ankara, 42.23 puanla İzmir, 36,24 puanla Kocaeli ve 36,24 puanla Bursa takip etti. En rekabetçi ilk on il içinde Eskişehir, Tekirdağ, Antalya, Adana ve Hatay da yer alırken, rekabet gücü en düşük ilk beş il sırasıyla Gümüşhane, Hakkari, Tunceli, Bayburt ve Ardahan oldu.

Endekste Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sınır illerinin ise hem toplam endekste hem de alt endekslerde sıralarını yükselttikleri görüldü.

Araştırmaya göre, Bursa'nın genel rekabetçilik endeksinde bir sıra düşerek Kocaeli ile yer değiştirmesinde özellikle krizin etkisi ile açılan şirket sayısında ciddi bir düşüş yaşamasının rolü olurken, Bursa'nın Türkiye'nin en büyük otomobil üretim sanayine sahip olması ve bu sektörün krizden ciddi şekilde etkilenmesi kentteki rekabetçilik seviyesini de etkiledi.

En yaşanabilir il Ankara

Araştırmanın "beşeri sermaye ve yaşam kalitesi" alt endeksi sonuçlarına göre de en yaşanabilir il Ankara olurken, Ankara'yı sırasıyla İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Antalya takip etti. Geçen yıla göre endeks puanlarında değişiklikler olmasına rağmen, ilk beş ilin sıralamasında bir değişiklik olmadı. Söz konusu endekste Isparta, sekizinci sıradan altıncı sıraya çıkarken, yedinci sırada ise geçen sene 12. sırada bulunan Kırıkkale yer aldı.

En düşük rekabetçilik seviyesine sahip ilk beş il ise sırasıyla Hakkari, Şırnak, Ardahan, Gümüşhane ve Bayburt oldu. Geçen yıl Gümüşhane ve Bayburt'un yerini Muş ve Ağrı almıştı.

'Markalaşma becerisi ve yenilikçilik' endeksi

Diğer bir alt endeks olan "markalaşma becerisi ve yenilikçilik" endeksine göre de 2008-2009 döneminde ilk beş sırayı İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ve Kayseri alırken, bir önceki yıla göre ilk beş ilde ve sıralamalarında değişiklik olmadı. Sıralamadaki en son beş il sırasıyla Ardahan, Bayburt, Hakkari, Şırnak ve Tunceli oldu.

Araştırmaya göre İstanbul, 100 endeks değeri ile "markalaşma becerisi ve yenilikçilik" bakımından en rekabetçi il olurken, ikinci olan Ankara'nın "sadece 25,53 puan alabilmesinin, İstanbul'un "markalaşma becerisi ve yenilikçilik endeksi"nde Türkiye'nin diğer illerine oranla açık ara önde olduğunu" gösterdiğine işaret edildi.

Sıralamada 13. sıradaki Sivas'ın endeks puanı 11,27 iken, 14. sıradaki Adana'nın puanı 2,16 oldu. Araştırmada, liderliğini "markalaşma becerisi ve yenilikçilik endeksi"nde 2,16 puan alan Adana'nın oluşturduğu ve 68 ilden oluşan üçüncü grubun, endekste yüksek puanlar alan diğer 13 il ile aralarında oluşan uçurumun, yerel ve merkezi karar vericilerin üzerinde dikkat etmeleri gereken önemli bir sorun olduğunun altı çizildi.

En rekabetçi il İstanbul

"Ticaret becerisi ve üretim potansiyeli" alt endeksi sonuçlarına göre de geçen yıla göre bir değişiklik olmayarak en rekabetçi il İstanbul oldu. İstanbul'u İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa izledi. Geçen yıla göre en az rekabetçi olan son beş il içerisinde Tunceli dışındaki bütün iller değişti. Tunceli'nin dışında Gümüşhane, Bingöl, Burdur ve Erzincan son sıralarda yer alan diğer dört ili oluşturdu.

Geçen yılın sonuçlarına göre, son beş içerisinde bulunan Bayburt, Kars, Niğde ve Bitlis bu yıl sırasıyla 4, 10, 12 ve 17 basamak birden yükseldi.

Endeksin sonuçlarına göre, 87,62 endeks değeri ile diğer illere oranla açık ara önde olan İstanbul, kullanılan kredi miktarı, tahakkuk eden vergi miktarı, ihracat hacmi ve dış ticaret yapan firma sayısı gibi yüksek ağırlığa sahip değişkenlerde birinci sırada yer aldı.

'Erişilebilirlik alt endeksi' sonuçları

"Erişilebilirlik alt endeksi" sonuçlarına göre ise en yüksek değere sahip il, 87,33 endeks puanı ile İstanbul oldu. İzmir, 78,39 endeks değeri ile ikinci sırada yer aldı. İzmir'i 75,90 endeks değeri ile Tekirdağ, 68,56 puan ile Kocaeli ve 65,58 endeks puan ile Ankara izledi.

Erişilebilirlik açısından en düşük rekabet seviyesine sahip iller ise sırasıyla Hakkari, Şırnak, Ardahan, Gümüşhane ve Bayburt oldu. Araştırmaya göre son beş il arasında geçen yıla göre sadece Iğdır 76.'lığa yükselirken, Iğdır'ın yerine son beş il arasına yeni olarak Gümüşhane girdi.

Endekste iller genel olarak yerlerini korurken, en büyük gelişmeyi 20. sıradan 10.'luğa  yükselen Zonguldak ile 62. sıradan 30. sıraya yükselen Amasya sağladı. Araştırmada, iki ilin de havaalanlarının sivil kullanımda düzenli olarak kullanılmaya başlamasının bu yükselişlerde önemli etkisi olduğuna dikkat çekildi.

Sınır illerin ihracat hacimleri artıyor

Araştırmanın sonuçlarının yorumlayan Melih Bulu, araştırmada geçen yıl 100 üzerinden 36,18 puan alarak toplam rekabetçilik endeksinin en yüksek rekabet gücüne sahip dördüncü ili olan Bursa'nın, bu yıl bir basamak gerileyerek beşinci sıraya gelmesinin nedenini, şehir ekonomisi için iki lokomotif sektör olan otomotiv ve tekstilde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kaynaklı talebin azalması ve bu nedenle Bursa'dan yapılan ihracatın düşmesi olarak gösterdi.

 

Yorumlar (9)add comment

derya deniz diyor ki:

bayburtta yaşayan vatandaşın yuzde seksenı ya bır maaş yada bır emeklı ıle gecınen bunun belkı yuzde yırmı kadarıda bır emlak gelırını ekleyerek yaşayan, dolayısı ıle bayburt halkının alım gucu duşuk ve bır o kadarda aza kanaat eden bır kesım bunu aşmak ıcın bayburt ekonomısının kendı kendıne yeterlılıgını duşunmeden bolge dışına ureten bır potansıyel olarak ekonomıye yon vermek gerek bolge dışı derken elbette oncelık bolgedekı dıger ıller olması gerekırken bolgeye yakın ıran azarbaycan ermenıstan olurken hatta ıstanbul ankara ızmır gıbı metropol şehırlerde olmalı buyuk yatırımlar ıcın buyuk sermayeler gerektıgı bır gercekken kucuk bırıkmlerın bırleşmesı sonucu buyuk sermayelere ulaşmakta mumkundur yıllarca şeker pancarı dıken tarla sahıbı pancarını şeker yapamadan bırılerıne satmak zorunda kalmıştır cunku şeker fabrıkası olmamıştır yıllarca bugday eken tarla sahıbı bugdayı uv yapamadan bırılerıne satmıştır cunku un fabrıkası makarna uretımı yapamamıştır
22 Aralık 2009

derya deniz diyor ki:

bırıncı etken ıklım koşulları bayburt altı ay kış altı ay yaz yaşayan bır bolge o zaman ne yapmamız gerekıyor kışa teslım olmadan ıklım şartları ıcınde uretme kapasıtesını artırmak gerekıyorkı buda hayvancılık olarak duşundugunde pahalı uretımı aklımıza getırır ya onun yerıne ne koymamız gerekıyor ıcerde uretım yapabılecek dar bolgede ımalat her turu olabılır neden hem vergısız hem ucuz ış gucu potansıyelıne sahıp ıkıncı olarak olumsuzluk yıllarca rakıpsız kalmış yenı ıl olmuş bır şehır rakıpsız rekabet olmaz o zaman koy koy uretımde bırbırıne rakıp takımlar kurmamız bolge ekonomısını canlandırmak ıcın unıversıtelerle ış bırlıgı ıcınde profelere yatırım yapmak gerekır para ıcınde banka banaka gezmek yada buyuk projeler ıcın devletten destek almak yerıne koporatıf esaslı kendı capında kucuk sermayelerın bırleşımı ıle buyuk projelerı hayata gecırmek gerek cunku gelen kredıler genelde halka yansıyal hayat standardını yukselten olmaktan zıyade şehrımızın zengın sermayelı bır kac sahsın cebınde degerlendırılen oluyor ve hala yansımıyor
22 Aralık 2009

Engin DENİZ diyor ki:

Arkadaşlar bu sonuç beni sevindirdi.Bardağın hep boş tarafından bakmayalım.Bayburt olarak dışarıya kapalıyız.ve rekabeti çok sevmiyoruz.Şöyleki hani anlatılırya Fatih esnaf arasında gezerken dükkanın birine girmiş birşey almak istemiş dükkan sahibi ben siftah ettim yandaki komşumdan al mantığı demiş ben bayburt'tun hala bu kültürün etkisinde hakkına razı olan insanlar olduğuna inanıyor ve hatıralarımda bayburtluyu öyle canlandırıyorum.
22 Aralık 2009

EMANET diyor ki:

NÜKTEDAN DER Kİ...

Rekabet gücü en düşük illerin başında Bayburt geliyormuş.
Anlaşılan o ki, ekonomik kriz Bayburt'u da teğet geçmemiş...
Siz sakın üzülmeyin(!), balık baştan kokmuş bir kere;
Şöyle bir göz atınca anlarsınız, aşağıdaki nüktelere...
emanet

*
Yunanistan Başbakanı Papandreu ekonomik krizi aşmak için “milli seferberlik” ilan etmiş.
Bizimkiler de krizin üzerini kapatmak için “etnik seferberlik” ilan etti!
*
Erdoğan “Yatarak para kazanma devri bitti” diyor.
Evet!
Devir “parmak kaldırarak” 9 bin 500 lira maaş, 4 bin lira emekli maaşı kazanma devri...

Gülhan Elmas
17 Aralık 2009

esra diyor ki:

Biz hepimiz Bayburtluyuz Bayburt'u seviyoruz ama konuşmaktan öteye gidemiyoruz. eskiden daha temiz daha düzenliydi. Bayburt bunu kimse inkar edemez herkez kendi işini kendi yapardı. kapımızın önünü kendimiz süpürür yerde gördüğümüz çöpü alırdık ne zamanki işin içine siyaset girdi "aman banane belediye gelsin toplasın süpürsün yada ona oy verenler gelsin yapsın" demeye başladığımız an gerilemeye başladık. o veya bu parti o veya bu belediye hiç önemli değil biz ne ettiysek kendimize ettik. herkez kaçıyo herkez büyük şehirlere gidiyo. dışarda yaşayan Bayburtun yerli köklü ve ZENGİN aileleri Dede korkut şölenlerine gelip boy gösterip yiyip içmekten öteye gidemiyorlar. böyle geleceklerse gelmesinler zaten istemiyoruz. birşeyler yapmaya çalışanlarda rant peşindeler. otogarımız eski yerinde ve eski haliyle daha iyidi yapılalı 3 kere çöken soğuktan içirisiyle dışarısının ayır edilmediği bir otogarımız var. yerine yapılan tokiler ateş pahasına yapıldı sanki Bayburtta arazi yokmuş gibi oraya tıkadılar evleri şehir içinde 2 tane parkımız vardı tokiye yol açacaz diye birini heba ettiler.köylümüz daha bağını bahçesini ekmez oldu hayvancılıkla geçinen bayburt ta oda bitti. yani ne ediyosak biz ve bizim başımızdakiler etti.
17 Aralık 2009

CENGAVER diyor ki:

Alper Tunga kardeşimin yorumları ilgimi çekiyor, bir kere çok heyacanlı, yorumlarını daha düzgün türkçeyle yazarsan memnun olurum.... Bayburtu vilayetlikten attığına göre, bir kere Bayburtlu değil fakat Bayburt da yaşayabilirsin... Siyasetde seçimle gelinir, seçimle gidersin bu kardeşim AKP nin gidici olduğunu anladı feryat ediyor... Gidenlerinde, gelmesini istemiyor... Tek kelime tahammülsüzlük... Korkma gömlek değiştirirsin, bu millet kimleri barındımadıki bağrında.. Alper Tunga kardeşimi yazılarından tanıyorum, kendi üst kimliğini inkar ederek, alt kimliğini kabul ettirmek istiyorsun yani Türkiyeli olmak istiyorsun yolun açık olsun... Ne Mutlu TÜRK'üm Diyene.
16 Aralık 2009

Faruk Nfiz KILIÇALAN diyor ki:

Öteden beri yazıp çizdik, Bayburt'umuz lokal ve mevzii olarak gözden çıkarılmıştır. Ne yazık bu böyle. Seçmenimiz maalesef iiyi tercih, isabetli takdir yetkiisini ve fırsatını kullanamamış, son yirmibeş yıl tercihlerini lokal olarak siyaset baronlarının yönlendirmesi ve iniisiyatifinden kurtamamaış ve bu kötü tablonun oluşmasına bir nev'i katkıda bulunmuştur.

"Kel başa şimşir tarak" özdeyişi; Bayburt'umuzun makûs talihinin kırılamaması bakımından dediğiimiz gibi yanlış ve isabetsiz tercihlerin hazin neticesi yukarıdaki tatistiki tablo ve haber ile teyit ekmektedir.

Bazı yorum ve düşüncelere bir anlam veremiyorum, müflis tüccar eski defterleri karıştırır misali, dostlarımız, hemşehrilerimiz; sayın Başbakanın TBMM de önceki gün yaptığı gibi 'inadına' konuşmak veya yazmak... fakat bütün bunlar boş inattan başka bir şey değil! "bu ülkenin başına ne geldiyse MHP-DSP döneminde geldi" demek, ne demek!. Ne alaka!

Haber de; yazıda son yıllara havi bir bilimsel ve istatistiki bir netice var, yani; "... ... saksağan vur beline kazmayı" kabilinden mugalata ve manüpülasyon yapmanın ne faydası var?

Demezler mi adama, be kardeşim; 2002 yılında bu ülke bu günkü kadar anarşi, bu günkü ekonomik, sosyal, psikolojik ve siyasal kaos içinde miydi? Yani bir şey söylemek, bir şey yazmak için böyle afaki ve her türlü realiteden uzak insanları ve olayları manipüle etmeye yeltenmek, kendi kendini kandırmaktan başka birşey olmasa gerek.

Efendiler, çok köttü ve bunalımlı bir eksen içine girdik; aklınızı başınıza alın. Bu günleri de arar duruma düşeriz. Bir an evvel bütün siyasi ve nefsani duygulardan arınarak, ülkem ve memleketim için ne yapabilirim uğraşına girmemiz gerekiyor.

Yarın çok geç olabilir.
16 Aralık 2009

Alper Tunga diyor ki:

CENGAVER BU ÜLKENİN BAŞINA DSP MHP DE GELDİ BAYBURTTA BİR TANE ÇİVİ YOKTU... OTOGAR BİLE TARİHİ ESER ALLTAN ÇORUH TAŞMIYORDUDA FAZLA SULARA KAPILIP GİTMİYORDU... NE DENİRR Kİ EN GÜZELİ BAYBURTU VİLAYETLİKTEN ATMAK İSTANBULDA BAYBURTLUNUN YÜZDE 90 DURUMU ÇOK İYİ ....
16 Aralık 2009

CENGAVER diyor ki:

Yedi yıl önceki istatstikleri, bugünkü istatistikleri karşılaştıralım karar verelim...Esnafı dolaşıp durumu değerlendirelim içler acısı ALLAH yardımcımız olsun. TÜİK gibi çalışıyor...Güneş balçıkla sıvanmaz....Sonun başlangıcındayız...Sanal veriler ve sunni gündemlerle günü kurtarmaya çalışıyorlar....Açılım onları çarpacak,Ergenekonda at izi , it izine karıştı, tam bir komedi ,mahkeme tutanakları fıkralık altında kaldılarda , nasıl kalkacaklarını kendileride merak ediyor......van minut gibi bir şey bulmaya çalışıyorlar......
15 Aralık 2009

Yorum yazın.
Yazı alanını daraltın | Yazı alanını genişletin

busy
Son Güncelleme ( Pazar, 29 Ocak 2012 22:46 )  

Haber Arama

Online Kişi Sayısı

Şuanda 189 konuk çevrimiçi
AddThis Social Bookmark Button

Ekonomi Özel

 

Kapıda su kıtlığı

Buna paralel olarak gıda talebinin artmasının da beklendiği vurgulanan raporda, dünya...

 

Aşkale’de ev hanımları meslek sahibi oluyor

Erzurum Aşkale Belediyesi, ev hanımlarının aile bütçesine katkıda bulunmaları ve m...

 

67 İlin bütçesi açık verdi

Rekor düzeyde açıkla yıllık hedefin dolduğu yılın ilk iki ayında 81 ilden 67'sini...

 

Bayburt, istihdamda da birinci!

Bayburt Postası - Türkiye Ekonomi  Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından...

 

Açlık sınırı açıklandı, dayanma sınırımız kimsenin umurunda değil!

Şubat ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 740 TL, yoksulluk sınırı is...

 

1 Milyar dolarlık "Cansuyu" kredisi

İhracatçı KOBİ’lere yönelik “Cansuyu” kredi desteği için başvurular 2 Mart P...

 

Kısa Çalışma Ödeneği yüzde 50 artıyor

Alınan bilgiye göre, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili olarak Üçlü Danışma Kurul...

 

Yeni teşvik yasasında Doğu'ya pozitif ayrımcılık

Çağlayan 5084 sayılı mevcut teşvik yasasının ise 2009 sonuna kadar uzatıldığın...

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 3673403

Bizi Yazanlar

Bizi Yazanlar

Anket

Göç ederek gurbete çıkanlar, sıla hasretini nasıl giderebilir?
 

Bülten Üyeliği