Dört yeni Suudi Arabistan daha aranıyor!

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (EIA) “Dünya Enerji Görünümü” raporunun yazarı olan EIA Başekonomisti Fatih Birol, Reuters’a yaptığı açıklamada, yeni üretim için yatırımların artırılması gerektiğini belirtti. Küresel finansal krizin kritik enerji yatırımlarını erteleyebileceği konusunda uyarılarda bulunan Birol, “Küresel talep büyümesi gelecek 22 yılda artmasa bile, mevcut sahalardaki düşüşü telafi etmek için üretimi günlük 45 milyon varil artırmaya ihtiyacımız var, bu da 4 yeni Suudi Arabistan’ı piyasaya sokmak anlamına geliyor” dedi. Yeterli petrol çıkaramama sorunu yaşanabilirAjans tarafından hazırlanan “2008 Dünya Enerji Görünümü” raporunda, ‘dünyanın petrol rezervi açısından bir sorun yaşamadığı ancak, talebe karşı yeteri kadar petrol çıkarılamama sorunu yaşanabileceği’ bildirdi. Raporda, yeni petrol sahalarına ulaşılması konusunda yaşanan zorluklara dikkat çekildi ve özellikle ulusal petrol şirketlerinin egemenliğinin artmasının bu konuda sorun yarattığı vurgulandı.

Dört yeni Suudi Arabistan daha aranıyor!

Dört yeni Suudi Arabistan daha aranıyor!

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (EIA) “Dünya Enerji Görünümü” raporunun yazarı olan EIA Başekonomisti Fatih Birol, Reuters’a yaptığı açıklamada, yeni üretim için yatırımların artırılması gerektiğini belirtti. Küresel finansal krizin kritik enerji yatırımlarını erteleyebileceği konusunda uyarılarda bulunan Birol, “Küresel talep büyümesi gelecek 22 yılda artmasa bile, mevcut sahalardaki düşüşü telafi etmek için üretimi günlük 45 milyon varil artırmaya ihtiyacımız var, bu da 4 yeni Suudi Arabistan’ı piyasaya sokmak anlamına geliyor” dedi.

Yeterli petrol çıkaramama sorunu yaşanabilir

Ajans tarafından hazırlanan “2008 Dünya Enerji Görünümü” raporunda, ‘dünyanın petrol rezervi açısından bir sorun yaşamadığı ancak, talebe karşı yeteri kadar petrol çıkarılamama sorunu yaşanabileceği’ bildirdi. Raporda, yeni petrol sahalarına ulaşılması konusunda yaşanan zorluklara dikkat çekildi ve özellikle ulusal petrol şirketlerinin egemenliğinin artmasının bu konuda sorun yarattığı vurgulandı.

2015 yılına kadar, yeni kapasitede günde ilave 30 milyon varil petrol üretimi ihtiyacının ortaya çıkacağı hatırlatılan raporda, gerekli yatırımların yapılmaması halinde, petrol üretiminin, talebi karşılamama riski bulunduğunu bildirildi.

26 Trilyon Dolardan fazla yatırım ihtiyacı


Raporda, enerji arzın garanti altına alabilmek için gelecek 20 yılda 26 trilyon dolardan fazla bir yatırım yapılması gerektiği kaydedildi. 2007 yılında hazırlanan raporda, önümüzdeki 20 yıl içinde 22 trilyon dolarlık bir yatırımın gerekli olduğu görüşü savunulmuştu.

2030 Yılında, günde 106 Milyon varil

Artan maliyetler yüzünden petrol üretimi için yatırım masraflarının da arttığı hatırlatılan raporda, 2007 yılında günlük 87 milyon varil olan petrol üretimin, 2030 yılında 106 milyon varile çıkacağı kaydedildi. Petrol üretiminin büyük bir kısmının OPEC ülkeleri tarafından karşıladığı hatırlatılan raporda, 2007 yılında petrol üretiminin yüzde 44’ünü karışlayan OPEC ülkelerinin, 2030 yılında toplam üretimin yüzde 51’ini karşılayacakları belirtildi.

Raporda, petrol üretimi için yapılacak yatırımlardaki maliyetin artacağı hatırlatılarak, önümüzdeki 7 yıl içinde tüketicilerin varil başına petrol için yaklaşık 100 dolar ödeyecekleri kaydedildi. 2008 Dünya Enerji Görünümü Raporunda, petrol fiyatlarındaki istikrarsızlığın devam edeceği uyarısına bulunuldu. Petrol fiyatları varil başına temmuz ayında 147 dolar ulaştıktan sonra, geçen ay 60 dolar kadar düşmüştü. Raporda, dünya petrol talebinin her yıl yüzde 1 oranında artacağı tahmininde bulunuldu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.