'Doğuya vergi indirimi' talebi

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, "Vergilendirme açısından Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor." dedi.

'Doğuya vergi indirimi' talebi
Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, "Vergilendirme açısından Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor." dedi.

Vergi indirimine gidilmesiyle ilgili yazılı açıklamada bulunan Güvenli, Osmanlı döneminden örnekler vererek Erzurum ve bölge için vergi indirimi talebinde bulundu. Türkiye’de uzun yıllardan beridir çeşitli teşvik politikalarının uygulandığını ve bu yönde atılan hemen her adımda bölge gerçeklerinin dikkatlerden kaçtığını hatırlatan Güvenli, "Bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik olarak atılan adımlar, maalesef masa başında yazılan reçetelerden farksız bir nitelik taşıyor. Bu durum bugün uygulanan teşvikler için bile söz konusu iken, atılan bir diğer yanlış adım ise, vergilendirmelerde oluyor. Halen uygulanan teşvikler, bilindiği üzere üretim esasına dayanıyor. Erzurum ve bölgenin diğer illerindeki üretim kabiliyeti göz önünde bulundurulursa, zaten bu teşviklerden bile tam olarak istifade edemediğimiz ortaya çıkıyor. Çünkü, bölge şehirlerinde üretime dayalı ekonomi maalesef yok denecek kadar az bir düzeyde bulunuyor. İlimizde ve bölgemizdeki manzara bu kadar vahim bir durumda iken, vergi oranlarını her bölge ve her il için eşit oranda tutmak, bize göre başlı başına bir hatadır. Günümüzde madem teşvikler bölgesel olarak uygulanıyor, o halde bu teşvikleri güçlü kılmak adına vergi oranlarında da bölgesel anlamda indirime gidilmelidir. Yani birbiriyle aynı sektörde faaliyet gösteren Erzurum’daki küçük ölçekli bir işletmeyle, Kocaeli’nde, İstanbul ya da İzmir’deki küçük ölçekli bir işletme aynı kefeye konulmamalı, aynı oranda vergi ödememelidir." açıklamasında bulundu.

Güvenli açıklamasında, vergi oranlarıyla ilgili olarak Osmanlı döneminde Erzurum'a uygulanan vergi indirimine dikkat çekerek, şu görüşlere yer verdi: "Osmanlı döneminde Erzurum’da uygulanan vergi muafiyetleri ve çeşitli indirimler herkesin malumudur. Önümüzde işte böylesine somut bir örnek dururken, çözümü uzaklarda aramamak gerekir. Zaten Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisi ülkemizin ekonomisinin yüzde birine denk geliyor yıllık olarak toplanan verginin Türkiye ekonomisindeki payı yüzde 1’e tekabül ediyor. Kaldı ki; bizler vergi muafiyeti talebinde bulunmuyoruz. ESTP olarak çağrımız, bazı vergi kalemlerinde ilimize ve bölgemize has oransal düzenlemeler yapılması yönündedir."

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.