Devlerin rekabeti, ‘Bakkal Amca’yı bitirdi

Türkiye’nin en küçük ekonomisine sahip Bayburt’ta marketçilik sektöründeki savaş sürüyor...

Devlerin rekabeti, ‘Bakkal Amca’yı bitirdi
Bayburt Postası - Market, manav ve bakkal sayısının 300’e yaklaştığı Bayburt’ta marketçilik sektöründeki ilginç rekabet sürüyor. Ülke genelinde marketçilik zincirine sahip olan ulusal marketlerle, Bayburt’ta birçok yerde şubesi bulunan yerel marketler arasındaki pazar savaşı gittikçe büyüyor.

Türkiye’nin en küçük ekonomisine sahip olan Bayburt’ta, son yıllarda artış gösteren büyük market sayısı, tartışmaları da beraberinde getirmişti. Aralarında Türkiye’nin perakende devi MİGROS’un yanı sıra A101, ŞOK ve BİM’in de bulunduğu Bayburt’ta, yerel marketlerden BİMPAŞ’la birlikte büyük marketler kıyasıya rekabet içinde.

Ülke genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da sayısı artan büyük marketlerin tüketiciye ve Bayburt ekonomisine neler kazandırdığı tartışılırken, bu rekabetten zarar gören kesim ise şüphesiz mahallenin bakkalı oldu. Yerel ve ulusal büyük marketlerin bulunduğu Bayburt’ta, devlerin arasında kalan bakkallar kepenk indirmemek için adeta direniyor. Vatandaşa göre hipersüper marketlerin kaliteyi artırdığı düşünülürken, bakkallar ise haksız rekabetten yakınıyor.

Bir markete 2 bin 742 kişi düşüyor, 5 yıl önce 5 bin 424'tü!

Türkiye’nin en küçük ekonomisine sahip Bayburt’taki market sayısı arttıkça, bir markete düşen kişi sayısı da hızla düşüyor. Herhangi bir hukuki ve yasal düzenleme olmadığı için son yıllarda hızlı bir şekilde artan büyük market sayısı, kent nüfusuna oranla çok daha hızlı bir yükseliş gösterdi. 2012 rakamlarına göre Bayburt Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası ile Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 6’sı yerel, 7’si ulusal büyük marketin bulunduğu kent genelinde, toplam market, manav ve bakkal sayısı ise 282’ye ulaşmıştı.

Büyük marketlerin bulunduğu merkezde, 2006 yılında bir markete 5 bin 424 kişi düşerken, 2011 sonu itibariyle bu rakamın 2 bin 742’ye kadar düştüğü görüldü. 5 yıllık bu süreç içinde merkez nüfusun yaklaşık yüzde 9 oranında artış gösterdiği Bayburt’ta, büyük market sayısının yükselişi ise yaklaşık yüzde 50 oranında artış göstermişti.

Bakkalların müşteri potansiyeli eridi

Sayısı artan marketlerin kent nüfusuna oranla haksız bir rekabeti beraberinde getirdiğini savunan ve bu rekabetten zarar gören bakkallar kepenk indirmemek için direniyor. Son 10 yıl içinde, dev marketlerle rekabet edebilme gücünü kaybeden bakkalların bulunduğu mahallede sahip olduğu müşteri potansiyeli de neredeyse tamamen yok olma noktasına geldi. Geçmişte gıda sektöründeki hemen her kalemin satışının yapıldığı orta ve küçük düzeydeki marketler, artık sadece ekmek, gazete ve sigara gibi günlük rutin satışlarla ayakta durmaya çalışıyor.

Toptan mal alıp daha uygun fiyata satan büyük marketlere karşın her hangi bir uygulama içine girmeyen bakkallar, böyle devam ederse, bulunduğu mahalledeki müşteri potansiyeli de tamamen büyük marketlerin eline geçecek gibi görünüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bosver 10 yıl önce

Bayburta cok bile birlik olamayan yerlere bunlar cok esnaf sanatkarlar ancak yeme versin veya ticaret odasi baska nesi varki . Kalkipta yabanci sermayeye kafa tutacak.... bauburtun parasini birazda onlar yesin ama bayburtlu yemesin cunku o bilmez

Avatar
Gurbetçi... 10 yıl önce

Dışarda yaşayıp yaz tatili bayburtta geçiren biri olarak Bayburt esnafının bizleri farklı gözle bakıp fahiş fiyata ürün satmalarından nefret ediyorum. Ulusal marketlerin bayburta gelmesini destekliyorum.

Avatar
Milliyetçi 9 yıl önce

Şimdi Bayburt yazını da kışını da yaşıyorum Bayburt dışında yaşayan kardeşim sen Bayburt geldiğine Bayburt Lûyu nasıl görüyorsun o önemli Bayburt pahalı diyenlenler Türkiye'nin neresi bedava ki Bayburt U Bayburt yaşayan bilir esnaf bir gün kapatıp gider ama o topragın altına ne bim ne a101 ne şok girer düğünü de hastana da yine esnaf koşar.Bayburt esnafın bak mı değil Erzurum Lûyu Erzincalıyı trabzonlu adam yapan bizim esnafımız Bayburt var ken Bayburt ludan da almaz çok yazılacak şey Ler var ama ne olarak ki......