Dev projenin temeli atıldı

Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nden çıkartacağı doğal gazı Avrupa'ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru'nun temeli atıldı.

Dev projenin temeli atıldı
Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nden çıkartacağı doğal gazı Avrupa'ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru'nun temeli atıldı. Temel atma öncesi Bakü'deki Haydar Aliyev Merkezi'nde yapılan törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Azerbaycan ile geliştirdiği projelerin bütün çevre ülke ve bölgeye barış getirmeyi hedeflediğini söyledi . Güney Kafkasya'nın Türkiye için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Yıldız, ''Doğu ile batı, kuzey ile güney arasındaki ticaret enerji ve ulaşım koridorlarına ilaveten kültür ve medeniyetlerin etkileşimini sağlayan ve bölgenin barış, istikrar ve refah kuşağı haline dönüşmesi geniş Avrasya vizyonumuzun temelini teşkil etmektedir'' dedi. Bakan Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü,'' Bugün temelini atacağımız proje sadece enerji ve ulaştırma projesi değildir. Kardeş Azerbaycan'la geliştirdiğimiz projeler bütün çevre ülke ve bölgeye barış getirmeyi hedefleyen projelerdir. Bakü- Tiflis -Ceyhan (BTC)ile Kafkasya'yı Akdeniz'e bağladık. Bakü -Tiflis -Erzurum (BTE) projesi ile Kafkasya'yı Anadolu'ya bağladık. Güney Gaz Koridoru projesi ve onun bel kemiği Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi (TANAP) ile bu defa Kafkasya'yı Avrupa ile birbirine bağlıyor adeta bir barış koridoru açıyoruz''

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yaptığı konuşmada, şimdiye kadar enerji konusunda geliştirdikleri projelere sadece Gürcistan ve Türkiye'den katılımın olduğunu, ancak temeli atılan söz konusu proje ile artık uluslararası ortaklık noktasında yeni bir sayfayı açmış olacaklarını söyledi. Aliyev '' Azerbaycan üretimini sağladığı doğal gazı Gürcistan Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya görüşmekte olduğumuz Karadağ ve Hırvatistan da projeye katılabilirler. Hatta diğer Avrupa ülkeleri de katılabilir ''dedi.

Aliyev atılan temelle enerji sektöründe yeni bir uluslar arası takımın oluştuğunu ifade ederek '' Takımımızın bütün üyeleri buradalar, ben eminim ki işbirliğimiz kazançlı ve başarılı olacak'' dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevniyev de yaptığı konuşmada, ülkesinin daha önce tek bir hattan gaz aldığını, söz konusu proje ile enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Plevniyev '' Bugün tarihi bir adım atılıyor. Hem Avrupa'nın enerji güvenliği, hem de bölgesel işbirliğini genişlendirilmesi bu proje çok önemli''dedi.

Sonra kürsüye sırasıyla; Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Yunanistan Başbakanı Antonio Samaras, Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç geldi.

Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz havzasında bulunan Azeri doğalgazını, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor. Bakü'nün Sangaçal terminalinden başlayacak olan hatt Güney Kafkaslar Gaz Koridoru ile Gürcistan üzerinden geçerek Türkiye sınırına ulaşacak.

Doğal gaz TANAP ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile de Avrupa'ya nakledilecek Güney Gaz Koridoru projesinin tamamlanmasıyla, 6 milyar metreküpü Türkiye için olmak üzere başlangıçta 16 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.