Çiftçinin yeni gözdesi

Kuraklık, susuzluk derken, tarım yapılabilen arazi azalıyor. Bu durumdan Türkiye'de nasibini alıyor. Dünyanın son dönemde odaklandığı en önemli sektörlerden biri tarım. Kuraklık, susuzluk derken, tarım yapılabilen arazi azalıyor. Bu durumdan Türkiye de nasibini alıyor ve çiftçi tarlasını sulayabileceği oranda su bulamıyor. İşte bu noktada, damla sulama yöntemi kendini gösteriyor.

Çiftçinin yeni gözdesi

Çiftçinin yeni gözdesi Kuraklık, susuzluk derken, tarım yapılabilen arazi azalıyor. Bu durumdan Türkiye'de nasibini alıyor. Dünyanın son dönemde odaklandığı en önemli sektörlerden biri tarım. Kuraklık, susuzluk derken, tarım yapılabilen arazi azalıyor. Bu durumdan Türkiye de nasibini alıyor ve çiftçi tarlasını sulayabileceği oranda su bulamıyor. İşte bu noktada, damla sulama yöntemi kendini gösteriyor.

Damla sulamanın avantajlarını gören çiftçiler de bu yönteme geçmeye başlıyor. Damlama sulama sisteminde bir boru hattı boyunca gelen su, bitkilerin kök bölgesine veriliyor. Su toprağın sürekli nemli kalmasını sağlıyor. Böylece bitki strese girmiyor ve verim daha da artıyor.

Bu yöntemde bitkinin istediği su, istediği zaman ve sıklıkta veriliyor. Böylece açık sulama sisteminde kullanılandan çok daha az suyla yüksek verim elde ediliyor.

Damla sulamada bir dekar alanı 5 ton su ile sularken, salma sulamada bir dekar alanı en az 50-60 ton su ile sulamanız gerekiyor. Bu sulama yöntemiyle en verimsiz toprakta dahi tarım yapılabiliyor.

Damla sulamada gübre ve ilaç suyla birlikte veriliyor. Bu da gübre ve ilaçtan yarı yarıya tasarruf sağlıyor. Su sadece bitkinin ihtiyacı olan bölgeye verildiği için, erozyon ve toprak kaybı da önleniyor.

Ayrıca bu sulama yönteminin işçilik maliyeti, diğer sulama yöntemlerine göre çok daha düşük.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.