Çeltik üreticilerinin devrimi

Başkan Mao’nun 'köylü devrimi' projesi 21. Yüzyıl’da tekrar dünyayı değiştirebilir mi? Pirinç üreticilerinin gerçekleştirdiği Çin devriminin üstünden 60 yıla yakın zaman geçti. Kim bilir dünyanın kaç üniversitesinde kaç profesör hala devrim hayalleri kurmakta. Belki aralarından bazıları da dünyayı kurtaracak süper bir buluş peşindedir.Cornell Üniversitesi’nden Dr. Norman T. Uphoff ise global gıda krizine karşı mücadele eden bir bilim adamı. Ona göre dünyayı gıda krizinden kurtaracak çözüm yeni bir pirinç yetiştirme tarzıyla mümkün olacak.

Çeltik üreticilerinin devrimi

Çeltik üreticilerinin devrimi

Başkan Mao’nun 'köylü devrimi' projesi 21. Yüzyıl’da tekrar dünyayı değiştirebilir mi?
Pirinç üreticilerinin gerçekleştirdiği Çin devriminin üstünden 60 yıla yakın zaman geçti. Kim bilir dünyanın kaç üniversitesinde kaç profesör hala devrim hayalleri kurmakta. Belki aralarından bazıları da dünyayı kurtaracak süper bir buluş peşindedir.

Cornell Üniversitesi’nden Dr. Norman T. Uphoff ise global gıda krizine karşı mücadele eden bir bilim adamı. Ona göre dünyayı gıda krizinden kurtaracak çözüm yeni bir pirinç yetiştirme tarzıyla mümkün olacak.

Eski tarımsal yöntemler kadar bitkilerin genetik olarak değiştirilmesine de karşı olan 67 yaşındaki Dr. Uphoff “Eğer üreticiler erken ekim yaparsa senede iki defa hasat yaparak fidelere büyüyecek daha fazla alan kazandırabilir ve tarlaları sulak hale getirmeyi bırakabilirler. Bu yolla su masrafı ve tohum maliyeti düşerken kök ve yapraklar daha çok büyüyeceği için üretim artışı sağlanıyor.” diyor.

Pirinç yoğunlaştırma sistemi adı verilen bu yöntem ürünün miktarından ziyade kalitesine odaklanmış görünüyor. On yıl önce ilk defa ortaya konulduğunda diğer bilim adamlarının sert muhalefetine maruz kalan bu teori giderek global bir trende dönüşüyor. Doğu Asya’da bir milyon çiftçi bu yöntemi benimsemiş durumda. Dr.Uphoff önümüzdeki birkaç yılda bu sayının 10 milyona yükseleceğini tahmin ediyor.

“Dünyanın bir çok meselesi var ama öncelikle insanların gıda ihtiyacı meselesini halletmezsek diğer meselelerin üstüne gidecek gücümüz olmayacaktır” sözleriyle Dr.Uphoff insanoğlu için besin kaynaklarının en birinci öneme sahip olduğunun altını çiziyor.

 

Dr. Norman T. UphoffDünyayı saran gıda sorunu içersinde pirinç üretimiyle ilgili ayrıntıların önemsiz olduğunu düşünmeyin. Dünyanın yaklaşık yarısı tahılla besleniyor ve özellikle Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya’da bir tas pirincin varlığı ve yokluğu bile çok büyük dengeleri değiştirebiliyor.

Yoksul Asya ülkelerinde açlık nedeniyle başlayacak ayaklanma, kargaşa ve paniğin bütün dünyada çok büyük huzursuzluklar ve mali krizler yaratacağı kesin.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.