“Bütçenin denk olması vergi tahsiliyle mümkündür“

26. Vergi Haftası dolayısıyla bir toplantı düzenleyen Bayburt Defterdarlığı 23 Şubat -1 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.

“Bütçenin denk olması vergi tahsiliyle mümkündür“
Bayburt Postası - 26. Vergi Haftası dolayısıyla bir toplantı düzenleyen Bayburt Defterdarlığı 23 Şubat -1 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Defterdar Davut Karadağ, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldızı ve ilde görev yapan basın mensuplarının katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, "Denk bütçe olmayan ülkelerde enflasyonu istediğiniz seviyelerde tutamazsınız. Enflasyonda en gayri adil, adil olmayan bir vergidir ve fakir halkın daha fakirleşmesini sağlayan vergi konumundadır. Dolayısıyla bütçenin denk olması vergilerin tahsiliyle mümkün olabilir. Devletin güçlü olabilmesi, vatandaşına kamu hizmetini getirebilmesi bu kaynakların tahsiliyle mümkündür" dedi.

Odabaş, şu açıklamayı yaptı:

"Bir ülkenin her halükarda devlet olarak mali vergi kaynağının asıl gider kaynağı olarak sağlanması gerekir. Borçlar veya değişik kaynaklarda kullanılabilir ama bunlar asıl kaynaklar değildir. borçların mutlaka faiz kaynakları vardır. Bütçenin denk olması lazımdır. Denk bütçe olmayan ülkelerde enflasyonu istediğiniz seviyelerde tutamazsınız. Enflasyonda en gayri adil, adil olmayan bir vergidir ve fakir halkın daha fakirleşmesini sağlayan vergi konumundadır. Dolayısıyla bütçenin denk olması vergilerin tahsiliyle mümkün olabilir. Devletin güçlü olabilmesi, vatandaşına kamu hizmetini getirebilmesi bu kaynakların tahsiliyle mümkündür. O nedenle de diyoruz ki vergi kutsaldır. Her vatandaşın ödeme gücü olan her vatandaşın devlete vergi ödeme yükümlülüğü vardır ve onu ödemek zorundadır. Devlet olmanın da gereği biz vatandaşımızın kazandığı kazancında veya gayrimenkulün  emlak değeri üzerinden veya kullandığı malın KDV dediğimiz vergisinden bir miktarının devlete verilmesi gerekir. Bunun tahsilini yaparken zaten vergi kanundaki uygulamalar vergi politikaları doğrultusunda geliri yüksek olandan o oranda yine düşük olandan da o oranla, belki daha geçilmedi ama inşallah yakın zamanda geçilir, asgari ücretle çalışandan da hiç almamak suretiyle, sosyal adaletin sağlanması amacıyla uygulanmasında fayda var. Sosyal devlet olma bunun gerçekleşmesiyle mümkün aksi takdirde sosyal devlet olamayız. Bu nedenle vergi kutsaldır. Vergi Haftası dolayısıyla vatandaşımıza verginin ödeme yükümlülüğünü sağlıklı bir şekilde ödemesini sağlayıcı,  önlemler almakta bizim en önemli görevimiz olması lazım. Bu vesileyle Vergi Haftamızın ülkemize, milletimize ve vergi dairesinde ve defterdarlığımızda çalışan arkadaşlarım için hayırlı olmasını diliyorum.”

Karadağ: "Kayıt dışı vergi adaletsizlik"

Kayıt dışı verginin adaletsizliğe neden olduğunu söyleyen Defterdar Davut Karadağ: “Kayıt dışı vergi sayesinde bazı kişiler vergi dışı kalmış, kayıt dışı gelir elde etmişlerdir. Bundan dolayı vergisini tam ödeyenlerle ödemeyenler arasında adaletsiz bir durum ortaya çıkmaktadır” dedi.

Karadağ, şunları söyledi:

"Bu yıl Vergi Haftasının 26'ıncısı 23 Şubat - 01 Mart 2015 tarihleri arasında ülke genelinde ve ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır Vergi Haftasının amacı; Verginin önemini toplumun tüm kesimlerine anlatabilmek, kayıt dışılığı engellemek ve kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincini oluşturmaktır. Kayıt dışı ekonomi, genel olarak vergi kaçakçılığı, sigortasız çalışma, kaçakçılık gibi konuları kapsamaktadır. Kayıt dışı ekonominin genişlemesiyle sigortasız çalışanların sayısı da hızla artış göstermekte böylece sosyal güvenlik sistemin gelişimi durmaktadır. Kayıt dışı ekonomi sayesinde bazı kişiler vergi dışı kalmış gelir elde etmiş olurlar. Bundan dolayı vergisini tam ödeyenlerle ödemeyenler arasında adaletsiz bir durum ortaya çıkmaktadır. Vergi yükünün adaletsiz dağılımı gelir dağılımında da adaletsizliğe neden olur."

Yaşlı özürlü vatandaşlara özel hizmet

"Kayıt dışı ekonomi resmi kayıtlara girmediğinden kayıtlı ekonomide belirlenen ekonomik göstergeler enflasyon, işsizlik, büyüme oranları ve milli gelir gerçekte olduğundan farklı çıkmaktadır. Çünkü resmi ekonomik göstergeler sadece kayıtlı ekonominin göstergeleridir. Ekonomik verilerin, milli istatistik içinde gerçeği yansıtmaması refahı olumsuz yönde etkilemekte, istatistiki verilerin sağlıksız olmasına yol açmaktadır. 01 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 01 Mart - 25 Mart 2015 tarihleri arasında Gayrimenkul Sermaye İradı Beyannamelerini verecek mükelleflerimiz için Defterdarlığımızca Mart ayı içerisinde günün belli saatlerinde şehrimizin işlek yerlerinde araç görevlendirilerek vatandaşlarımıza yardımcı olunarak, beyanname verecek vatandaşlarımız araçlarımızla Vergi Dairesi Müdürlüğüne getirilerek beyannamelerinin düzenlenmesi sağlanacak olup, ayrıca yaşlı ve özürlü vatandaşlarımız çalışma saatleri içerisinde Defterdarlığımızın 211 9556 nolu telefonundan Gelir Müdürlüğüne ulaşmaları halinde evlerinden araçlarımızla alınarak yine Vergi Dairesi Müdürlüğüne getirilerek beyannamelerinin düzenlenmesi sağlanacaktır. 26. Vergi Haftası münasebetiyle; tüm mükelleflerimize, vatandaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma sağlık, başarı ve bol kazançlar diliyorum."

Öte yandan vergi haftası kapsamında 23 Şubat -1 Mart tarihleri arasında bir dizi program düzenlenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.