Bilgi veren çiftçiye 150 YTL

Tarım destkelerinin etkisini belirlemek üzere başlatılan projeye katılan çiftçilere esktra destek verilecek.AB'nin tarım desteklerinin etkisini belirlemek üzere uyguladığı ''Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)'' projesi, Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Projeye katılacak çiftçiye, bu yıl 150 YTL, gelecek yıl 300 YTL destek verilecek.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, AB'ye uyum kapsamında uygulanan tarım desteklerinin etkisini ve tarım işletmelerinin genel durumunu belirlemek üzere, geçen yıl AB desteği ile ÇMVA projesi adı altında ''eşleştirme'' projesi başlatıldı. Eşleştirme ortağı olarak Danimarka seçilirken, AB, altyapının tamamlanması için projeye 1 milyon 240 bin avro destek sağladı. Altyapı çalışmaları bu yıl sonunda bitecek proje kapsamında, ilk aşamada, pilot uygulama yapılacak 9 il belirlenerek, çiftçilere tanıtım çalışmaları yapıldı. İller belirlenirken, Türkiye'deki tarımsal üretimi temsil edebilecek coğrafi bölgeler dikkate alındı.

Bilgi veren çiftçiye 150 YTL

Bilgi veren çiftçiye 150 YTL

Tarım destkelerinin etkisini belirlemek üzere başlatılan projeye katılan çiftçilere esktra destek verilecek.

AB'nin tarım desteklerinin etkisini belirlemek üzere uyguladığı ''Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)'' projesi, Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Projeye katılacak çiftçiye, bu yıl 150 YTL, gelecek yıl 300 YTL destek verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, AB'ye uyum kapsamında uygulanan tarım desteklerinin etkisini ve tarım işletmelerinin genel durumunu belirlemek üzere, geçen yıl AB desteği ile ÇMVA projesi adı altında ''eşleştirme'' projesi başlatıldı. Eşleştirme ortağı olarak Danimarka seçilirken, AB, altyapının tamamlanması için projeye 1 milyon 240 bin avro destek sağladı. Altyapı çalışmaları bu yıl sonunda bitecek proje kapsamında, ilk aşamada, pilot uygulama yapılacak 9 il belirlenerek, çiftçilere tanıtım çalışmaları yapıldı. İller belirlenirken, Türkiye'deki tarımsal üretimi temsil edebilecek coğrafi bölgeler dikkate alındı.

Pilot iller olarak seçilen Adana, Bursa, Erzurum, Giresun, İzmir, Konya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Tekirdağ'da, çiftçilere yönelik yapılan tanıtım toplantılarından sonra katılım için başvuran çiftçilerden 400'ü, pilot uygulama kapsamına alındı. Bu çiftçilerin mevcut durumunun saptanması için geniş kapsamlı anketler yapılarak, bunlar sisteme işlendi.

Bu çiftçiler artık, 2009 yılından itibaren ne kadar gübre, ilaç, tohum aldığı, kaç işçi çalıştırdığı, bunlara ne kadar harcama yaptığı, ne kadar ürün sattığı, ne gelir elde ettiği, yatırım yapıp yapmadığı, girdi ve ürün alım ve satım fiyatları, bitkisel ve hayvansal üretim miktarları, arazi varlığı gibi işletmeleri ile ilgili her türlü veriyi, dağıtılacak işletme kayıt defterine yazacak. Çiftçiler, faaliyetlerine ilişkin her türlü fatura, makbuz, fiş vb. belgeyi koruyacak. Bu çiftçilerle ayrıca, gelecek yılın mart ayında tekrar anket yapılarak, işletmeleri ile ilgili 2008 yılına ilişkin veriler toplanacak. 2009 yılına ilişkin veriler ise 2010 yılının ilk çeyreğinde yapılacak anketlerle derlenecek. Böylece, işletmelerin genel ekonomik durumu belirlenecek.

Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje kapsamında derlenen bilgiler, gizli tutulacak ve hiç bir şekilde üçüncü kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmayacak, açıklanmayacak, vergilendirme amacıyla veya hukuki delil olarak kullanılamayacak.

2014'DE HEDEF 12 BİN İŞLETME

Tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik politikaların oluşturulması için sektörle ilgili ayrıntılı, güvenilir ve güncel bilgilerin toplanması büyük önem taşıyor. AB bu amaçla, 1965 yılından beri 80 bin işletmeden veri topluyor.

Türkiye de, aynı amaçla 400 işletmede başlattığı veri toplama işini, 2011'de bin işletmeye, 2014'te 12 bin işletmeye yaygınlaştıracak. Veri toplanan il sayısı ise 9'dan, 2011'de Malatya ve Samsun'un eklenmesi ile 11'e çıkarılacak. Bu 11 il, aynı zamanda çevredeki illerdeki çiftlikler açısından merkezi il görevi üstlenecek ve proje Türkiye geneline yaygınlaştırılmış olacak.

ÇMVA projesi, çiftçiler açısından ek bir maliyet getirmemekle birlikte, katılımı sağlamak amacıyla destek uygulanacak. Sisteme katılan çiftçilere, bu yıl için 150 YTL, gelecek yıl için 300 YTL ödeme yapılacak. Ödemeler için bütçeye 60 bin YTL ödenek konurken, ödemelerin yılbaşında yapılabileceği kaydediliyor.

Çiftçilere ayrıca, istemeleri halinde, tarımsal faaliyetlerine ilişkin ekonomik rapor verilecek. Çiftçi, tarımsal üretiminin karlı yanlarını veya sorunlu yanlarını analiz edebilecek.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.