Bayburt’un umutlarındandı, uçak adı olarak kaldı!

Bayburt Postası - DAP, Doğu'daki 16 ilin kalkınması için 300 uzman tarafından hazırlanmıştı. DOĞU Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 1996 yılında 2 milyon lira harcanarak hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) raporu, tozlu raflarda kaldı. 300 akademisyenin üzerinde çalıştığı binlerce sayfadan oluşan 6 ciltlik rapor, hayata geçirilemedi ama DAP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ABD'den 43 milyon dolara satın alınan Golfstream 550 tipi uzun menzilli uçağa verildi. DPT'nin talebi üzerine 1996'da Doğu Anadolu Kalkınma Projesi'nin hazırlanmasına, Erzurum Atatürk, Elazığ Fırat, Kars Kafkas, Van Yüzüncü Yıl ve Malatya İnönü üniversitelerinde görevli 300 akademisyen katkı sağladı. Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'ı içine alan çalışmada bilim adamları illerin fotoğrafını çekti.

Bayburt’un umutlarındandı, uçak adı olarak kaldı!

Bayburt’un umutlarındandı, uçak adı olarak kaldı!Bayburt Postası - DAP, Doğu'daki 16 ilin kalkınması için 300 uzman tarafından hazırlanmıştı. DOĞU Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 1996 yılında 2 milyon lira harcanarak hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) raporu, tozlu raflarda kaldı. 300 akademisyenin üzerinde çalıştığı binlerce sayfadan oluşan 6 ciltlik rapor, hayata geçirilemedi ama DAP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ABD'den 43 milyon dolara satın alınan Golfstream 550 tipi uzun menzilli uçağa verildi. DPT'nin talebi üzerine 1996'da Doğu Anadolu Kalkınma Projesi'nin hazırlanmasına, Erzurum Atatürk, Elazığ Fırat, Kars Kafkas, Van Yüzüncü Yıl ve Malatya İnönü üniversitelerinde görevli 300 akademisyen katkı sağladı. Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'ı içine alan çalışmada bilim adamları illerin fotoğrafını çekti.

Projenin her aşamasında DPT'nin uzmanları, akademisyenleri yönlendirdi. Bölgenin kendi potansiyelini harekete geçirecek ortamın yaratılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan DAP ana planı için ekonomik, sosyal, çevresel, mekansal olmak üzere dört hedef grubu belirlendi. DAP'ın dört ana konu üzerindeki hedefleri ise şöyle sıralandı:

- Ekonomik hedefler: Kişi başına geliri ve istihdamı artırmak, bölge ile ülke ekonomisi arasındaki yapı farkını azaltmak, bölge dışına göçü uzun vadede durdurmak, potansiyel gösteren alanlarda ekonomik yapıyı çeşitlendirmek.

- Sosyal hedefler: Kalkınmayı hızlandıracak aktivitelerin yaygınlaştırılması. Bölge içi gelir farklılıklarını azaltmak. Göçün neden olduğu sosyal tahribatı asgariye indirmek.

- Çevresel hedefler: Çevreyi korumak, iyileştirmek ve kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamak.

- Mekansal hedefler: Alt bölge merkezlerinin birer sanayi ve hizmet merkezi olmarak geliştirmek ve doğu- batı göçünün önünde bir filtre oluşturmak.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı Kanunu Teklifi, 18 Nisan 2000 günü TBMM'nin gündemine alındı. Ancak, Meclis gündeminin ikinci sırasında bulunmasına karşın DAP ile ilgili yasa çıkmadığı için binlerce sayfalık çalışma DPT’nin arşivine kaldırıldı.

DOĞU'YA DA MÜJDE BEKLENİYOR

DAP ile ilgili ilk çalışmaları başlatan Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, “1996'da 300 akedemisyenin çok büyük emekle hazırladığı DAP, ne yazık ki siyasi destek bulmadı ve Meclis'in tozlu raflarında kaldı. GAP gibi yasallaşmış olsaydı, bugün Doğu Anadolu'da çoğu sıkıntı yaşanmamış olacaktı. Sayın Başbakanımız Güneydoğu için müjdeli haberler veriyor. Biz Erzurum olarak bundan gurur duyuyoruz. 10 yıllık kalkınma planları, ayrılan paralar, özenle sarf edilen sözler memnuniyet vericidir. Ama bizler de zor koşullar altında yaşamını sürdüren, kentinde kalmak isteyen kişiler olarak bu tip müjdelerin bizim bölgemiz için de verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca diyoruz ki DAP dikkate alınmalıdır, tozlu raflardan çıkarılmalıdır ve Türkiye’nin gündemi haline getirilmelidir” diye konuştu.

BAŞBAKAN GAP UÇAĞIYLA İLK KEZ ERZURUM'A GELMİŞTİ

THY tarafından, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın hizmetinde kullanılmak üzere 2 yıl önce siparişi verilen Gulfstream G-550 tipi uçak, ABD'de Georgia'daki test uçuşlarının ardından, Nisan ayının ortalarında İstanbul'a gelmişti. Yaklaşık 60 milyon dolara mal olan TC-DAP tescilli Gulfstream G-550 tipi uçak 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti sınıfında gösteriliyor.

18 koltuklu olan uçağa Başbakan Erdoğan, ilk kez 11 Temmuz 2009 günü Erzurum'a gidiş ve dönüşünde bindi. DAP uçağıyla İstanbul'dan yakıt ikmali yapmadan Los Angeles'a kadar gidebiliyor.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.