Bayburt'un teşvikli yatırım karnesi

Bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek ve istihdam yaratmak amacıyla devlet tarafından desteklenen yatırımcılar, verilere göre Bayburt’a yine pek ilgi göstermedi.

Bayburt'un teşvikli yatırım karnesi
Bayburt Postası - 2013 yılı içinde en az teşvikli yatırımın alındığı Bayburt'ta, 2014'te ise henüz siftah yapılmadı. olduğu açıklandı. Bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek ve istihdam yaratmak amacıyla devlet tarafından desteklenen yatırımcılar, verilere göre Bayburt’a pek ilgi göstermiyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2013 yılına ait Teşvik Bülteni'ne göre yabancı sermayeli yatırımının hiç uğramadığı iller arasında yer alan Bayburt, geçtiğimiz yıl yerli sermayeden en az yatırım alan il oldu.

Yatırım hacminin arttırılması amacıyla, önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımcıya sunulan desteklerden pay alan illere ait verilere göre son 13 yılda bölgesel ve genel bazda 34 teşvik belgesi alan Bayburt, iller sıralamasında yine sonuncu olmaktan kurtulamadı. Verilere göre 2001 yılından itibaren bölgesel bazda 8, genel bazda 26 teşvik belgesi alan Bayburt, 13 yıllık süreçte iller sıralamasında sonuncu olurken, 2013 yılında da sadece 2 yatırım aldı.

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde 4 bin 970 adet yatırım teşvik belgesi düzenlenirken, özel sektörce hiç teşvik alamayan Bayburt’un ise, ülke genelindeki 4 bin 970 yatırımdan payına düşen yatırım sayısı 2 oldu. Ülke genelinde 93.8 milyar lirayı bulan teşvikli yatırım tutarından 9 milyon liralık pay alan Bayburt’un söz konusu yatırım kapsamında istihdam edilen kişi sayısı da sadece 25 kişi oldu!

Öte yandan 2001-2013 dönemleri arasında teşvikli yatırımlarda Bayburt’un, istihdam hacminin sadece 654 kişi olduğu ortaya çıkarken, tüm bu yatırımlar için harcanan tutar 181 milyon lira olarak belirlendi. Bayburt, teşvik belgesi sayısında olduğu gibi istihdam hacmi ve yatırımlar için harcanan tutarda da beklendiği gibi son sırada yer aldı.

Teşvik bülteninin 2014 yılına ait Ocak-Mart arası verilerine göre, KUDAKA Bölgesi'nde yer alan Erzurum'da 70 milyon liralık 4 yatırım, Erzincan'da ise 1'i yabancı sermayeli olmak üzere 2 ayrı yatırım teşvik kapsamına alındı. Aynı dönemde Bayburt'ta teşvik kapsamına alınan yatırım sayısı ise sıfır.

Not: Bu haberdeki veriler, 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı'na ait 'Yatırım Teşvik İstatistikleri' tablosundan elde edilmiştir. Söz konusu tablonun Ekonomi Bakanlığı tarafından güncellendiği anlaşılmış olup, habere konu olan veriler de aynı şekilde 15 Temmuz 2014 tarihinde yeniden güncellenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muharrem 10 yıl önce

bizim halk saf saf gider akepeye oy verirse olacağı bu. vekiller köşeyi döndü. yandaş müteahhitler köşeyi döndü. halkıda din ayağına kandırdı. ne zamanki cemaat-akp iki yiyici kavgaya tutuştu. halk gerçeği öğrenmeye başladı.

Avatar
gurbetteki bayburtlu 10 yıl önce

vekilimiz halkın sorunlarına çözüm arayacağına gidip eğitim kurumlarının sorumlularıyla takışıyor......tabiki bayburt a yatırım gelmez

Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

OSB neden boş, sebepleri neler, yatırımcı neden gelmez araştıran yok bol bol yatırım var deniyor.