Bayburt'un Kırmızı Tarlaları

Bayburt Postası - Alternatif ürün yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Bayburt’ta yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. “Bayburt’ta olmaz” diyenlere aldırmayan Tarım İl Müdürlüğü Uluçayır, Aşağı Kırzı, Konursu ve Demirözü ilçesi Beşpınar beldesinde 15 çiftçiye dağıttığı çilek fidelerinin meyvelerini toplamaya başladı bile… Öyle ki, yediveren cinsinden Aromas türü çilek fidelerinin ekildiği çilek tarlaları, görenleri hayrete düşürüyor. Çilek tarlasının mutluluğunu yaşayan çiftçilerimizden biri de Polatlı Köyünden Bünyamin Turanoğlu… 78 Yaşındaki baba Mustafa Turanoğlu ve Bünyamin Turanoğlu, dar alanlar için en iyi ürünün çilek olduğunu savundu.

Bayburt'un Kırmızı Tarlaları

Bayburt’un Kırmızı TarlalarıBayburt Postası - Alternatif ürün yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Bayburt’ta yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. “Bayburt’ta olmaz” diyenlere aldırmayan Tarım İl Müdürlüğü Uluçayır, Aşağı Kırzı, Konursu ve Demirözü ilçesi Beşpınar beldesinde 15 çiftçiye dağıttığı çilek fidelerinin meyvelerini toplamaya başladı bile… Öyle ki, yediveren cinsinden Aromas türü çilek fidelerinin ekildiği çilek tarlaları, görenleri hayrete düşürüyor. Çilek tarlasının mutluluğunu yaşayan çiftçilerimizden biri de Polatlı Köyünden Bünyamin Turanoğlu… 78 Yaşındaki baba Mustafa Turanoğlu ve Bünyamin Turanoğlu, dar alanlar için en iyi ürünün çilek olduğunu savundu.

 

Bünyamin Turanoğlu, kırmızı tarlanın başında küçük bir sohbet gerçekleştirdik:

- Çilek yetiştirme fikri nereden çıktı?
- Tarım İl Müdürlüğü çeşitli çalışmalar yaptı. Gelişmeler bizlere aktarıldı. Bizler de ikna olduk ve işe koyulduk. Şu an geldiğimiz noktada, Bayburt’ta dar alanlarda yapılabilecek en iyi çiftçilik ürününün çilek olduğunu düşünüyoruz. Tarım İl Müdürlüğünün desteği ile bu noktaya geldik. Hem çiftçilik anlamında, hem de gelir anlamında çok iyi bir uğraş.

Bayburt'un çileği, çileği tanıttı!- Ne kadar hasat topladınız?
- Temmuzun ilk haftasında başladık hasata. Şu ana kadar 800 kilogram çilek topladık. Eylül sonuna kadar sürecek hasat sonunda, sanırım 1.200 kilograma ulaşabileceğiz.

- Peki, ne kadar bir kazanç tahmin ediyorsunuz?
- Şu an çileğin kilosu, en düşüğü 2.5 TL. Bu da 3 ay gibi kısa bir sürede 3 bin TL gibi bir gelir demek.

- Memnun musunuz?
- Sizce?

 

Bayburt Tarım İl Müdürü Ünal Koçak ise çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“İlimizde alternatif ürün yetiştiriciliğini desteklemek amacıyla Bayburt Valiliği ile İl Özel İdaresinin destekleriyle 2007 yılında ilimizde çilek üretimini geliştirmek amacıyla demonstratif (gösteri) amaçlı çilek parselleri oluşturuldu.

Olmaz dediler, bal gibi oldu...Oluşturulan parsellerde hem damla sulama, hem malç sistemi ve direk toprağa ekim sistemi denendi. Direk toprağa ekim sisteminde yabancı otla mücadelenin, işçilik maliyetini yükselttiği gözlendi. Damla sulama ve malç kullanılarak yapılan ekimlerde ise daha verimli olduğu kanaatine vardık ve tüm çiftçilerimize bu sistemi önerdik.

2009 yılı içerisinde 5 çiftçimiz vasıtasıyla 500 m2 ve 1 dekar arasında değişen alanlarda çilek bahçeleri oluşturduk. Tarım İl Müdürlüğü olarak Bayburt Merkez, Uluçayır, Aşağı Kırzı, Konursu ve Demirözü ilçesi Beşpınar beldesinde yaklaşık 10 - 15 dekar alanda 15 çiftçimize Yediveren cinsinden Aromas türü çilek fidesi desteği verdik.

Bayburt’ta olmaz denilen meyve ve sebze yetiştiriciliğinin olabildiğini göstermenin haklı gururu ve de Bayburt çileğini iç piyasaya sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.”

Ünal Koçak, çilek tarlasında gazetecilere poz verdi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.