Bayburt’ta Yeşil Altın zenginliği...

Bayburt’ta doğal taş sektöründe 2005 yılından beri devam ettirilen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Erikdibi köyü kilise tepesi mevkiinde Kayhan Madenciliğe ait ve Bayburt Lıght Green (Bayburt Açık Yeşil) adı verilen yeşil renkli doğal taş ocağında çalışmalar başlatıldı.Çalışmalar ile ilgili bilgi veren Kayhan Madenciliğin Genel Koordinatörü ve Bayburt Mermerciler Derneği Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Cihangir Yıldız, şunları söyledi: "2005 yılında Bayburt Valiliği ve UNDP DAKAP Bayburt Girişimciliği Destekleme Merkezi ile yapılan çalışmalar neticesinde MTA'dan teknik destek alınarak Bayburt Doğal taş Envanteri çıkarılmış, görünür rezerv raporları hazırlanarak bu çalışma kitaplaştırılmıştır. Bu çalışma neticesinde Bayburt Valiliği, UNDP/DAKAP Bayburt Girişimciliği destekleme merkezi, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Ticaret ve Sanayi odasının katılımı ile oluşturulan ortak yapı ile 2006 Uluslar arası İzmir mermer fuarına gidilmiştir. Fuar neticesindeki olumlu gelişmeler bizleri daha da kamçılamış, ancak resmi kurum ve kuruluşlar ile kanunlardaki mevzuat karışıklıkları neticesinde 2006 yılında ocağımızı açamamıştık.

Bayburt’ta Yeşil Altın zenginliği...

Bayburt’ta Yeşil Altın zenginliği

Bayburt’ta doğal taş sektöründe 2005 yılından beri devam ettirilen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Erikdibi köyü kilise tepesi mevkiinde Kayhan Madenciliğe ait ve Bayburt Lıght Green (Bayburt Açık Yeşil) adı verilen yeşil renkli doğal taş ocağında çalışmalar başlatıldı.

Çalışmalar ile ilgili bilgi veren Kayhan Madenciliğin Genel Koordinatörü ve Bayburt Mermerciler Derneği Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Cihangir Yıldız, şunları söyledi:

 "2005 yılında Bayburt Valiliği ve UNDP DAKAP Bayburt Girişimciliği Destekleme Merkezi ile yapılan çalışmalar neticesinde MTA'dan teknik destek alınarak Bayburt Doğal taş Envanteri çıkarılmış, görünür rezerv raporları hazırlanarak bu çalışma kitaplaştırılmıştır. Bu çalışma neticesinde Bayburt Valiliği, UNDP/DAKAP Bayburt Girişimciliği destekleme merkezi, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Ticaret ve Sanayi odasının katılımı ile oluşturulan ortak yapı ile 2006 Uluslar arası İzmir mermer fuarına gidilmiştir. Fuar neticesindeki olumlu gelişmeler bizleri daha da kamçılamış, ancak resmi kurum ve kuruluşlar ile kanunlardaki mevzuat karışıklıkları neticesinde 2006 yılında ocağımızı açamamıştık.

2007 yılında ise, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasının AB proje kapsamında kabul edilen "Kente Kimliğini veren Taş Bayburt Taşı" projesi çerçevesinde tekrar 2007 Uluslararası İzmir fuarına gidilmiştir. Yine Bu fuardan da olumlu tepkiler alınmıştır. 2006–2007 yılları arasındaki mevzuatlarda ki oluşan karışıklıkların giderilmesi sonucunda Ocağımızda 2007 Eylül ayında arama faaliyetlerine başladık. MTA’nın 2005 yılında hazırlamış olduğu Bayburt Doğaltaş Envanterinde, adı geçen ocak bölgemiz incelenmiş ve 2 milyon 890 bin m3 görünür rezerv olduğu tespit edilmiş ve taşımıza ait tüm teknolojik analizler MTA tarafından 2005 yılında yapılmıştır.

Ürünümüz, Dünya Mermer sektöründe ender olarak bulunan Yeşil renkli doğaltaş olup jeolojik özelliği itibariyle ses ve ısı yalıtımı da yapmaktadır. Ocağımız 4 kademeli olarak planlanmış, şuan için 1. kademe de yapılan arama çalışmaları tamamlanmıştır. Sonuçları sevindiricidir. 2008 yılında 4 bin 500 metreküp üretim yapılması hedeflenmiş, ocakta yaklaşık 15 kişilik iş istihdamı sağlanması planlanmıştır.

Hedef olarak iç ve dış pazar seçilmiştir. Özellikle Trabzon limanındaki gümrük firmaları ile yapılan görüşmeler neticesinde olumlu gelişmeler yaşanmış ve fiyatlar Mersin limanı seviyelerine çekilmiştir. Artık yöremiz ve çevre iller için Mersin limanı cazibeliğini yitirmiştir. Çevre illerdeki ve Yöremizdeki Mermer Üreticileri de İhracatlarını Trabzon limanı üzerinden yapmaktadır.

Bayburt light gren ocağımıza ek olarak; Bayburt Antik Yeşil, Kayhan yeşil düş, kış şartlarına ve aşınmalara dayanıklı, granitten imal küptaş ihtiyacının karşılanması için Aydıntepe Green, Aydıntepe Grey Traverten isimli granit ocaklarının açılmasını planlanmakta olup Kayhan Lıght ve Kayhan Vooden Traverten ocaklarında da sondaj ve arazi tarama çalışmalarına başlayacaktır. Ocak çalışmalarımızın yanı sıra İlimizde gerek firmamıza gerekse diğer ocak sahiplerine ait olan tüm ürünlerin işlenmesine yönelik ve yaklaşık olarak 100 kişinin istihdam edileceği, tam teşekküllü fabrika kurulması amacı ile 3 adet yerli, 2 adet de yabancı yatırımcı firmalar ile görüşmelere devam etmekteyiz. Bu fabrikanın 3 milyon 250 bin dolara mal olması beklenmektedir. İnşallah karşılıklı görüşmeler olumlu netice verecek, herhangi bir bürokratik engele takılmadan Bayburt'umuzun makus kaderinin kırılmasına yönelik yeni bir adım daha atılacaktır. Bu konuda bir şeyler yapabilirsek bu bizim için onurdur.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.