"Bayburt ve Gümüşhane’de 26,5 ton altın var”

Bayburt Postası - Gümüşhane’de gerçekleşen “Gümüşhane Madenlerinin Ülke Ekonomisine Katkısı ve Madencilik Sektöründe Gümüşhane’nin Yeri” konulu panel, ardında ilginç notlar bıraktı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan MTA Doğu Karadeniz Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Sebahattin Güner, bölgedeki MTA çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de tespit edilen 600 ton metal altın ve 5 bin 740 ton metal gümüş rezervi olduğunu belirten Güner, Karadeniz de ise yaklaşık 75 ton metal altın bin 650 ton metal gümüş rezervi tespit edildiğini, Gümüşhane ve Bayburt yöresinde 26,5 ton metal altın, 38 ton metal gümüş bulunduğu söyledi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan MTA Doğu Karadeniz Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Sebahattin Güner, önemli açıklamalarda bulundu...Bayburt Postası - Gümüşhane’de gerçekleşen “Gümüşhane Madenlerinin Ülke Ekonomisine Katkısı ve Madencilik Sektöründe Gümüşhane’nin Yeri” konulu panel, ardında ilginç notlar bıraktı. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan MTA Doğu Karadeniz Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Sebahattin Güner, bölgedeki MTA çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de tespit edilen 600 ton metal altın ve 5 bin 740 ton metal gümüş rezervi olduğunu belirten Güner, Karadeniz de ise yaklaşık 75 ton metal altın bin 650 ton metal gümüş rezervi tespit edildiğini, Gümüşhane ve Bayburt yöresinde 26,5 ton metal altın, 38 ton metal gümüş bulunduğu söyledi.

Panelde konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan, madencilik sektörünün ülke için çok önemli olduğunu, madenciliğin yüksek katma değer ve istihdam sağlanması nedeniyle ile ülkenin kalkınmasında birinci derecede önem taşıyan bir sektör olduğunu söyledi.

Türkiye’nin son yıllara kadar madencilik konularında istenen noktaya gelemediğine değinen Milletvekili Doğan, “Ancak son yıllarda madencilik alanında ciddi bir hareketlilik yaşanmaktadır. Bu alana yatırım yapmak isteyenlere verilen desteklerin artması, verilen teşvikler ile madencilik ciddi bir ivme kazanmıştır. Türkiye’de 1994-2004 yılları arasındaki 10 yıllık periyotta 5 bin 528 maden ruhsatı müracaatı yapılmış iken 2005-2008 yılları arasında yani 3 yılda yapılan müracaat sayısı 67 bin 726’dır. Aradaki fark sektöre olan ilginin nasıl arttığını göstermektedir. İsmini bir şehre veren madencilik konusunda neler yapılıyor.” dedi.

Maden ve enerji konusunda alınan ruhsatların yatırım ve rant aracına dönüşmesinden son derece rahatsız olduğunu vurgulayan Doğan, “Enerji bakanımızın göreve başlaması nedeniyle kendisini tebrik ziyaretine gittiğimde bu konuyu gündeme getirdim. Makul bir süre ruhsat alıp ta faaliyete başlamayanların ruhsatlarının iptali yoluna gidilmesi konusunda bir kanun teklifi hazırladım. Partimin ilgili kuruluşları ile görüştükten sonra meclise getireceğiz.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise konuşmasında, önümüzdeki süreçte gizli kalan maden potansiyelinin toplumun bilgisine sunulması noktasında panelin çok büyük bir katkı sağlayacağına değindi. Gümüşhane’nin yer altı zenginliği ile yer altı potansiyeli ile incelenmesi, irdelenmesi ve yer altı zenginliklerinin ortaya çıkarılmasının zorunlu olduğu ender illerden birisi olduğunu söyleyen Canlı, “Madenler, Gümüşhanemizin vizyonu, geleceği olacak, insanımıza iş, aş yaratacak.” diye konuştu.

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, konuşmasında; Gümüşhane topraklarına adım atmadan, aldıkları maden sahalarını bir çivi dahi çakmadan başka kuruluş ve kişilere devrederek büyük rantlar elde edenleri kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Altın Madencileri Derneği tarafından hazırlanan kısa film izlettirilerek panele geçildi.

Yöneticiliğini yaptığı panelin başlangıcında “Gümüşhane Maden Yatakları” konulu bir konuşma yapan Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Sofuoğlu, Gümüşhane’nin tarih boyunca hep maden şehri olarak anıldığını, dolayısı ile Gümüşhane ve yakın bölgelerde yeraltında değişik şekillerde bulunan ve ekonomik değeri olan madenlerin bu sektördeki yerini, önemini ve ülke ekonomisine katkısı üzerine konuşacaklarını söyledi.

Hayatın her alanında kullanılan araç ve gereçlerinin yaklaşık yüzde 95’inin madenlerden sağlandığını ifade eden Sofuoğlu, “Maden varlıkları ülkelerin en önemli ekonomik ve stratejik güçleri olup bir ülke kalkınmasının başlatılıp sürdürülebileceği gerçek kaynaklardır. Ülkemizin maden cins ve rezervlerinin en zengin olduğu bölgelerden birisin de Gümüşhane il merkezli civar yöreler olduğu milattan önceki yıllardan günümüze kadar biline gelmiştir. Halen Gümüşhane’de arama faaliyeti gösteren 15 yerli ve yabancı şirketin 165 ruhsatlı maden sahası olduğunu biliyoruz. Gümüşhane ili sınırları içerisindeki mevcut madenlerin ve diğer terk edilmiş madenlerin yeniden ele alınıp değerlendirilerek işletmeye açılması ve yeni maden sahaları bulmak için arama çalışmalarının yoğunlaşması bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıların akın etmesini sağlayacaktır. Bunun da beraberinde, bölgede gittikçe artan işsizliğin ve bu sebeple oluşan göçün azaltılmasında etkili olacağını söyleyebiliriz.” dedi.

“Geçmişten Günümüze Gümüşhane Madenleri” konusunda katılımcılara bilgi veren Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Orhan Karslı, Gümüşhane’nin gümüş madeni ve zengin altın madeni ile ünlü olduğunu söyleyerek Gümüşhane’deki madenlerin tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Karslı, Gümüşhane deki madenlerin Osmanlı döneminde de çok önem verildiğini ve Gümüşhane’nin tarihini madenlerin oluşturduğunu ve o zamanların yerleşim merkezlerini maden ocaklarının belirlediğini söyledi.

“Gümüşhane İli Maden Potansiyeli ve Reel Ekonomiye Katkısı” konusunda katılımcılara bilgi veren Gümüşhane Üniversitesi öğretim görevlisi İbrahim Akpınar, Gümüşhane’deki maden bölgelerinin 7 farklı bölgeden meydana geldiğini belirterek Gümüşhane’deki maden sahalarının mevcut durumları ile ilgili bilgi verdi. Gümüşhane’deki madenlerin hem altın hem de gümüş den oluştuğunu, potansiyelin fazla olduğunu söyleyen Akpınar daha sonra şunları kaydetti: “Geçmişte işletilip kapanmış olan madenlerin bugünkü teknolojiyle yeniden değerlendirip işletmeye alınması ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayarak bölgedeki işsizliği ve içgöçünü önemli ölçüde azaltılabilir”.

Atın Madencileri Derneği Genel Başkanı Ümit Akdur ise, “Madencilik sektöründe yeni açılımlar ve altın madenciliğinin ülke ekonomisine katkısı” konularında katılımcılara bilgilerini aktardı. Altın madenciliğin çok riskli bir meslek dalı olduğunu belirten Akdur bu yüzden birçok altın madeninin Türklerden çok yabancılar tarafından işletildiğini söyledi. Gümüşhane’deki maden potansiyelinin ortaya çıkarılması sonucu artık Gümüşhane’nin göç veren değil göç olan bir il pozisyona geleceğini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Yüksek Mühendisi Dündar Ergünalp ise madenciliği geliştirebilmek için maden arama çalışmalarına teşvik verilmesi gerektiğini belirtti. Ergünalp, “Gümüşhane Yer altı zenginleri bakımından ülkemizde marka olma yolunda güzel adımlar atmıştır. Gümüşhane bu potansiyeli daha iyi değerlendirir erek artık dünyada da marka olma yolunda önemli adımlar atması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Belediyesi, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Muhtarlar Derneği ve Gümüşhane İktisadi Ve Kültürel Kalkınma Derneği'nin (GİKDER) organize ettiği ve Atatürk Kültür Merkezinde yapılan panele, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, GTSO Başkanı İsmail Akçay, meclis üyeleri, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.