"Bayburt varken Şırnak yatırım alamaz!"

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi’ni açıklamasının yankıları sürüyor.

"Bayburt varken Şırnak yatırım alamaz!"
Bayburt Postası - Başbakan Binali Yıldırım’ın, Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi’ni açıklamasının yankıları sürüyor. Bölgede 23 ilin alt-üst yapı yatırımlarının yanı sıra teşvik ve hibe programlarını içeren açıklamalar özellikle iş çevreleri tarafından dikkatle takip edilirken, Türkiye'nin en küçük ili ve aynı zamanda en geri kalmış illerinden biri olan Bayburt’ta da heyecanla karşılanmıştı.

Bayburt’ta memnuniyetle karşılanan teşvik programı ile ilgili bazı sivil toplum kuruluşları ise yeni teşvik paketinin pozitif etkileri kadar negatif etkilerinin de bulunduğunu açıkladı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, “Bölgenin genişletilerek 23 ile çıkarılması ise negatif durum. Gümüşhane dururken Diyarbakır’a yatırım yapılamaz. Şırnak ile Bayburt’u aynı teşvik paketine alırsanız Şırnak yatırım alamaz. Paketin içeriğinin tekrardan incelenmesi, detaylandırılması gerekiyor” derken, benzer bir açıklamada bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu da, “Paket 23 ili kapsıyor. Malatya dururken yatırımcı Hakkari ve Şırnak’ta yatırım yapar mı? Mutlak suretle bir derecelendirme olmalı. Sermaye huzurun olduğu yere gidecek; Malatya, Erzurum Şanlıurfa’ya gidecek yatırım. Olayların olduğu yerlere pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yoksa aynı cazibeyi sunan iki yerden huzurlu olanı tercih edilecektir” şeklinde görüş belirtti.

23 ilin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bütün illerin cazibe ili kapsamına alınmasının cazibe kavramının içini boşalttığını ifade eden Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal’ın da açıklamada bulunduğu teşvik paketi ile ilgili açıklamalar şöyle:

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar:

“Bir kere üretim ve sanayi açısından birkaç yeni destek var. Üst yapı yatırımının kamu tarafından yapılıyor olması, üretim amaçlı alınacak makine ve ekipmanların faiz finansmanının devlet tarafından karşılanması, bir de pazar garantisi. Bunlar, sanayiyi, üretimi, istihdamı pozitif etkileyecek şeyler. Makine ekipmanlarının bankalar nezdinde gayrimenkul gibi teminat kabul edilmesi üreticilerin finansmana ulaşımını kolaylaştıracak. Bölgenin genişletilerek 23 ile çıkarılması ise negatif durum. Gümüşhane dururken Diyarbakır’a yatırım yapılamaz. Şırnak ile Bayburt’u aynı teşvik paketine alırsanız Şırnak yatırım alamaz. Paketin içeriğinin tekrardan incelenmesi, detaylandırılması gerekiyor. Özet mahiyette bir sunumdu ayrıntılarının netleşmesiyle daha net konuşabileceğiz. Mevcut yatırımcıları koruyan bir paketin de olması gerekiyor. Mevcut yatırımcı yeni yatırımcıyla rekabet anlamında dezavantajlı duruma düşüyor. En önemlisi de bütün bu programın tam amacına ulaşabilmesi için huzur, istikrar, güven ve barış ortamının olması gerekiyor"

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal:

“Açıklanan teşviklerin zayıf ve güçlü tarafları var: 8 ilde 10 fabrikanın devlet eliyle yapılıp kiraya verilmesi, teminat sorununun Kredi Garanti Fonu [KGF) ile aşılacak olması, fabrikalarda üretilen ürünlerin kamu tüketimi kapsamında olması durumunda alım garantisi getirilmesi, yatırım yapacaklar için bedelsiz arsa tahsis edilecek olması açıklamanın güçlü taraflarını oluşturuyor. Yapılan açıklamanın dikkate değer zayıf yanları da var: 23 ilin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bütün illerin cazibe ili kapsamına alınması, cazibe kavramının içini boşaltıyor. 23 ilde 200 bin istihdamın nasıl sağlanacağı veya bu sayıda kalifiye işgücünün nasıl hazır hâle getirileceği ifade edilmiyor”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu:

“Başbakan önemli açıklamalar yaptı. Ancak her şeyin başında huzur ve güven var. Bugüne kadar pek çok paket açıklandı. Bu dolu bir paket ancak esnaf sanatkârlarla ilgili beklentimiz gerçekleşmedi. Mevcut işletmelere yönelik hiçbir destek yok, kendilerine ileteceğiz. Hayvancılık ile ilgili bölümü çok iyi. Paket 23 ili kapsıyor. Malatya dururken yatırımcı Hakkari ve Şırnak’ta yatırım yapar mı? Mutlak suretle bir derecelendirme olmalı. Sermaye huzurun olduğu yere gidecek; Malatya, Erzurum Şanlıurfa’ya gidecek yatırım. Olayların olduğu yerlere pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yoksa aynı cazibeyi sunan iki yerden huzurlu olanı tercih edilecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MURAT K 8 yıl önce

GENEL DE SIKINTI YOK DAAA YEREL DE ?????

Avatar
SEHER G 8 yıl önce

İÇİ BOŞ YATIRIM ALLAH AŞKINA BİR BAKARMISINIZ NEYMİŞ ERZURUM MERKEZLİ DOĞAL TAŞ KIŞ TURİZM İ YAZIKITR BU ŞEHRE HAYVANCILIK ET SÜT ÜRÜNLERİNİN OLMADIĞI BİR YATIRIM HİÇBİRŞEYE YARAMAYACAKTIR.