Bayburt tarımına yeni proje

Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, köylerde "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" kuracak.

Bayburt tarımına yeni proje
Bayburt Postası - Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, köylerde "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" kuracak. İlk olarak hayvancılık kapasitesi yüksek köy ve beldelerde uygulanacak projede, köy yerleşim merkezlerinin dışındaki hazine arazilerine 30-50'şer başlık ahırlar yapılacak.  

Bayburt köyleri için yapılması planlanan "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" konulu tanıtım ve bilgilendirme toplantısı; Bayburt İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Defterdarı Davut Karadağ, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat Aydoğan, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Bülent Bayraktar, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Osman Ergün ve çiftçilerin katılımıyla yapıldı.

Toplantıda bir sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat Aydoğan, DOKAP Hayvancılık Projeleri'nin yanı sıra "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" hakkında da bilgi verdi.

Bayburt'ta hayvancılık kültürünün yeterli olmasına rağmen, altyapı konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu ve çiftçilerin daha modern şartlarda hayvancılık yapmaları gerektiğini belirten Aydoğan, 20 gün içerisinde yaklaşık 20 köye gidilerek birebir çiftçilere projeleri anlattıklarını, DOKAP Hayvancılık Projelerinin 2015-2018 yılları arasında uygulanacağını, yeni ahır ve ağıl yapımına en az yüzde 50 hibe desteği verileceğini, 10-50 baş arasında büyükbaş veya 100-200 baş arasında küçükbaşa sahip işletme sahiplerinin 31 Mart 2016 tarihine kadar başvuruda bulunabileceğini, ön başvuru için işlemlerin kolay olduğunu ve Ziraat Odası tarafından çiftçilere yardımcı olunduğunu ifade etti.

Bayburt'ta yaşanan tapu/mülkiyet sorunları konusunda da yeni çalışmaları olduğunu açıklayan Aydoğan, "Elbette Bayburt'ta en büyük sorunumuz tapu sorunları. Uzun yıllardır intikali yapılmamış ve hissedar sayısı yüzleri bulan arazilerde bu tip projeler için belge ibraz etmek ciddi bir sorunumuzdur. Bu sorunu en aza indirmek için bir takım çalışmalar yaparak çiftçimizin bu sorundan dolayı yaşadığı mağduriyetleri önlemeyi amaçlıyoruz. Öncelikle 2016 DOKAP başvuruları için, köyünde hazine arazisi olan çiftçilere, talepleri halinde Defterdarlık tarafından kiralama veya satış yoluyla yardımcı olunmaya çalışılacaktır. Diğer çözümümüz ise, "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" adı altında, özellikle hayvancılık kapasitesi yüksek köy ve beldelerden başlamak üzere, köy yerleşim merkezinin dışında hazine veya mera arazisi üzerine 30-50'şer başlık 10-15 adet ahır yapmayı planlıyoruz. Bayburt tarımına ve kırsal hayatına ciddi kazanımlar sunacak bu projemizin hayata geçirilmesi için Defterdarlık ve İl Özel İdaresi ile birlikte çalışmalara başladık. Köylerde oluşturulacak bu "Kırsal Hayvancılık Merkezleri" sayesinde, en büyük sıkıntı olan tapu sorunları aşılacak, köylerde yaşanan bir takım sosyal çevre sorunları ortadan kalkacak ve aynı bölgede hayvancılık yapılması nedeniyle de, tarımsal üretim ve kalite yükselmiş olacaktır. Bayburt ekonomisine tarihinin en büyük katkılarından birini yapmasını beklediğimiz bu projenin hayata geçirilmesi başta muhtar ve çiftçilerimiz olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır" şeklinde konuştu.

Ahır ihtiyacı olan çiftçiler için DOKAP projelerinin kaçırılmayacak bir fırsat sunduğunu ifade edeN Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, "31 Mart'a kadar verilecek dosyayı Ziraat Odası olarak hazırlıyoruz. Bayburt tarımın ileriye götürecek her proje ve çalışmanın yanındayız" dedi.

Bayburt Defterdarı Davut Karadağ ise yaptığı konuşmada, DOKAP projesine başvuruda bulunan çiftçilerin karşılaştıkları tapu sorunlarını aşmak üzere hazine arazisi bulunan köylerde, talep edilmesi ve şartların uygun olması halinde satış yapılabileceğini, ayrıca Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın talimatı ile köylerde oluşturulması düşünülen 'Kırsal Hayvancılık Merkezleri' projesi için İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü ile çalışmalara başladıklarını, konuyla ilgili bilgi almak isteyen muhtar ve vatandaşların Defterdarlığa müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti. 

Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi ise yaptığı konuşmada; "Sayın Bakanımızın talimatı ile köylerimizde yerleşik alan çalışmaları kapsamında konut ve hayvancılık amaçlı ihtiyaçların giderilmesi konusunda planlı bir çalışma başlatıldı. Bayburt olarak daha geniş ve kapsamlı düşünmemiz gerekiyor. Bayburt bu anlamda tüm ülkeye örnek olacak çalışmalara ve mevzuat değişikliklerine öncülük ediyor" ifadelerini kullandı.

DOKAP Hayvancılık Projeleri tanıtım toplantısı, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hakkı 8 yıl önce

bu güne kadar devletten kim bu projeler için para almış na yapmış önce onlar titizlikle incelensin, devletin parası çar çur mu edilmiş, hep aynı kanallara mı paralar akıtılmış bunun hesabı sorulsun ondan sonra gerçekten bu işi yapıp devam ettirebileceklere yardım edilsin.

Avatar
çiftçi 8 yıl önce

tarım müdürlüğünü gayretleri için tebrik ederim. bahsedilen proje hayata geçririlebilirse büyük iş yapılmış olur

Avatar
Hasan 8 yıl önce

Bu destekler herkese açık. Bırakın bu siyasi söylemleri. Sen bu kafayla devam et.