Bayburt Kamu-Sen: “Bir Ayda 212 TL Yoksullaştık”

Kamu-Sen Bayburt İl Temsilcisi Ahmet Çalışkan, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan 2018 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıkladı.

Bayburt Kamu-Sen: “Bir Ayda 212 TL Yoksullaştık”
Bayburt Postası - Çalışkan; yoksulluk sınırı, asgari geçim haddi, kamu görevlilerine yapılacak olan ek indirim konularına değindi. İşte o açıklama:

“Türkiye Kamu-Sen yapmış olduğu Türkiye İstatistik Kurumundan  alınan Eylül 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.000,00 TL olarak hesaplandı.

Ağustos ayında,  5978,82 TL olan dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 212,22 TL artışla 6.191,04 Lira olarak belirlendi.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %3,55 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %3,72 oranında yükseldi ve 2.324,10 Lira olarak hesaplandı.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2018 yılı Eylül ayında 2.286,57 Lira olarak tahmin edildi.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2018 verilerine göre günlük 46,85 TL olduğu belirlendi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.405,47 TL olmuştur. Eylül 2018 itibarı ile ortalama 3.419,32 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,1’ini oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 881,10 TL olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2018 ortalama maaşının %25,77’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,87’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,13’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2018 maaşından geriye yalnızca 1132,82 TL kaldı.

KAMU GÖREVLİLERİNE EK ZAM ARTIK ZARURİ BİR HALE GELMİŞTİR

Eylül ayı asgari geçim rakamlara bakıldığında, aileler bir ayda 212 TL daha yoksullaşmıştır. “Eylül ayı asgari geçim sonuçları çerçevesinde ortaya çıkan rakamlar, özellikle kamu görevlilerinin kayıplarının artarak devam ettiğini ortaya koymuştur.

Gelirleri sabit olan ailelerin giderleri ise sürekli artmaya devam ederken, Eylül ayında memurun önceki aya göre 212 TL daha fakirleştiği görülmektedir.

Artık görülmüştür ki, memurlarımızın bu rakamlarla geçinme imkanları kalmamış, hayat standartları giderek gerilemeye başlamıştır.

Türkiye Kamu-Sen olarak talep ettiğimiz “Memurlara Ek zam” artık zaruri bir hale gelmiştir. Kamu görevlilerine yapılacak ek zammın piyasalara da olumlu  yansıyacağı unutulmamalı, bu konuda gerekli adımlar derhal atılmalıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.