Bayburt Doğu Anadolu’nun Afyon’u olacak

Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğal taş üretiminde hızla gelişen illerinden biri olan Bayburt, doğal taş sektöründe bir ilk gerçekleştirdi. Bayburt Light Gren (Bayburt Açık Yeşil) adı verilen ve Dünya mermer sektöründe ender olarak bulunan yeşil renkli doğal taşın üretimine başladı.Kayhan Madencilik’e ait Erikdibi Köyü’nün Kilise Tepesi mevkiinde bulunan ocakta 2008 yılı için 4.500 m³ üretim yapılması hedeflendi ve ocakta yaklaşık 15 kişilik bir kadroya iş olanağı sağlandı.Kayhan Madencilik’in Genel Koordinatörü ve Bayburt Mermerciler Derneği Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Cihangir Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bayburt Doğu Anadolu’nun Afyon’u olacak

Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğal taş üretiminde hızla gelişen illerinden biri olan Bayburt, doğal taş sektöründe bir ilk gerçekleştirdi. Bayburt Light Gren (Bayburt Açık Yeşil) adı verilen ve Dünya mermer sektöründe ender olarak bulunan yeşil renkli doğal taşın üretimine başladı.

Kayhan Madencilik’e ait Erikdibi Köyü’nün Kilise Tepesi mevkiinde bulunan ocakta 2008 yılı için 4.500 m³ üretim yapılması hedeflendi ve ocakta yaklaşık 15 kişilik bir kadroya iş olanağı sağlandı.

Kayhan Madencilik’in Genel Koordinatörü ve Bayburt Mermerciler Derneği Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Cihangir Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2005 yılında Bayburt Valiliği ve UNDP/DAKAP Bayburt Girişimciliği Destekleme Merkezi ile yapılan çalışmalar neticesinde MTA’dan teknik destek alınarak, Bayburt Doğal Taş Envanteri çıkarılmış, görünür rezerv raporları hazırlanarak bu çalışma kitaplaştırılmıştır. Bu çalışma neticesinde Bayburt Valiliği, UNDP/DAKAP Bayburt Girişimciliği Destekleme Merkezi, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası’nın katılımı ile oluşturulan ortak yapı ile 2006 Uluslararası İzmit Mermer Fuarı’na gidildi.

Fuar neticesindeki olumlu gelişmeler bizleri daha da kamçıladı, ancak resmi kurum ve kuruluşlar ile kanunlardaki mevzuat karışıkları nedeniyle 2006 yılında ocağımızı açamadık. 2007 yılında, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasının AB proje kapsamında kabul edilen “Kente Kimliğini veren Taş Bayburt Taşı” projesi çerçevesinde tekrar 2007 Uluslararası İzmir fuarına gittik. Yine bu fuardan da olumlu tepkiler aldık. 2006-2007 yılları arasındaki mevzuatlarda oluşan karışıkların giderilmesi sonucunda, ocağımız da 2007 Eylül ayında arama faaliyetlerine başladık.  MTA’nın 2005 yılında hazırlamış olduğu Bayburt Doğaltaş Envanteri’nde, adı geçen ocak bölgemizi inceledik ve 2 milyon 890 bin m³ görünür rezerv olduğunu tespit ettik. Taşımıza ait tüm teknolojik analizler MTA tarafından 2005 yılında yapıldı.

Ürünümüz Dünya mermer sektöründe ender olarak bulunan yeşil renkli doğaltaş olup, jeolojik özelliği itibariyle ses ve ısı yalıtımı da yapmaktadır. Ocağımız 4 kademeli olarak planlandı. 1. kademede yapılan arama çalışmaları tamamlandı. Sonuçlar ise çok sevindirici.”

Kayhan Madencilik Genel Koordinatörü Cihangir Yıldız, Light Gren doğal taş ocağı hakkında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kış şartlarına ve aşınmalara dayanıklı, granitten imal küptaş ihtiyacının karşılanması için Aydıntepe Gren ve Aydıntepe Grey isimli granit ocaklarının açılmasını planlamakta olup, Kayhan Light ve Kayhan Wooden Traverten ocaklarında da sondaj ve arazi tarama çalışmalarına başlanacaktır.

Ocak çalışmalarımın yanı sıra ilimizde gerek firmamıza, gerekse diğer ocak sahiplerine ait olan tün ürünlerin işlenmesine yönelik ve yaklaşık olarak 100 kişinin istihdam edileceği tam teşekküllü fabrika kurulması amacı ile 3 adet yerli 2 adet de yabancı yatırımcı firmalar ile görüşmelere devam etmekteyiz.

Bu fabrikanın 3 milyon 250 bin dolara mal olması beklenmektedir. İnşallah karşılıklı görüşmeler olumlu netice verecek herhangi bir bürokratik engele takılmadan Bayburt’umuzun makus kaderinin  kırılmasına yönelik yeni bir adım daha atılacaktır. Bu konuda bir fleyler yapabilirsek bu bizim için onurdur. Her zaman ve her zeminde söylediğimiz gibi Bayburt Doğu Anadolu’nun Afyon’u olacaktır.”


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.