Bakan Elvan tarih de verdi: “İnternetsiz köy dahi kalmayacak“

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Nüfusu 1-500 arasında olan, halen hiç kapsama alınmamış olan bin 799 yerleşim yerini GSM kapsamına almaya çalışıyoruz. En küçük köyümüze, yerleşim yerine dahi hem interneti...

Bakan Elvan tarih de verdi: “İnternetsiz köy dahi kalmayacak“
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Nüfusu 1-500 arasında olan, halen hiç kapsama alınmamış olan bin 799 yerleşim yerini GSM kapsamına almaya çalışıyoruz. En küçük köyümüze, yerleşim yerine dahi hem interneti hem mobil telefonu götürüyoruz. 2015 sonunda hiçbir yer mobil telefonsuz internetsiz kalmayacak.” dedi.

Cebıt Bilişim Eurasia Fuarı kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılan 11-14 Eylül tarihli fuarın açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Açılışa, ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Olaf Lies, Polonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Arkadiusz Bak ile Azerbaycan Haberleşme İleri teknoloji Birinci Bakan Yardımcısı İltimas Mammadov da iştirak etti. Elvan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de internete ilginin giderek arttığını dile getirdi ve "Geniş bant abone adedi 38,5 milyonu buldu. Ocak ayından bu yana son 8 ayda 6 milyon yeni abone geniş bant kullanmaya başladı. Yine mobil telefonda aylık kullanım itibari ile oldukça kuvvetli kullanım oranı var. Birey başına ayda 364 dakika kullanım ile Avrupa’nın en önde geleni konumundayız. Birey başına internet kullanımı ile dünyanın en önde gelen ülkelerindeniz ayda 32 saat. AB ortalaması 26 saat, dünya ortalaması 24 saat.” bilgilerini verdi.

Elvan, Türkiye’de internet ve mobil telefon kullanımında güçlü altyapının önemli rol oynadığını vurguladı. Fiber optik ağın ülkede yayılması adına gerekeni yaptıklarını anlatan Elvan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin fiber kesişim yeri olması hedefi 2023 hedefleri içinde. Faaliyetlerimize bu yönde devam ediyoruz. Eve kadar fiber hat ve geniş bandın yayılması adına faaliyetlerimiz devam ediyor. Sektöre gelir getirecek, güvenlik ile ilgili tehditleri önleyecek, veri paylaşımını kolay kılacak altyapılara yöneltme gayretindeyiz. Bu konuda planlarımız var. 4G için önemli görülen LTE’yi görevlendireceğiz. Bunun dışında akıllı ulaşım ile ilgili uygulamaları yakından takip ediyoruz. Şu anda bir otoyolumuzda Gebze-İzmit otoyolunda akıllı ulaşımın faaliyetlerine hayat verdik. Yine akıllı şehirler inşa edeceğiz. Bununla ilgili 1-2 ufak şehirde pilot uygulamalarımız olacak. Yine otolara eklenecek aygıtlar ile yol güvenliği temin edilecek. Nesnelerin internetine önem veriyoruz. Yine bilişimde kullanılan ürünlerin ekonomiye armağanı, elektronik atıkların armağanı, faaliyetlerimizden. AR-GE firmalarının sabit maliyetlerinin indirilmesi adına büyük şehirlerde bilişim ve deneme alanlarına hayat verilmesi için gerekeni yapacağız.”

Bakan Elvan, Türkiye’nin uluslararası veri iletim merkezi olası için tüm teşvik tedbirleri alınacağını da müjdeledi. Ayrıca “Nüfusu 1-500 arasında halen hiç kapsama alınmamış olan 1799 yerleşim yerini GSM kapsamına almaya çalışıyoruz. En küçük köyümüze, yerleşim yerine dahi hem interneti hem mobil telefonu götürüyoruz. 2015 sonunda hiçbir yer mobil telefonsuz internetsiz kalmayacak.” açıklamalarında bulundu. Türkiye’nin bilişim alanında yüzde 10-15 ilerlediğine işaret eden Elvan, altyapı yatırımlarına önem vereceklerini belirterek, “Bu dönemde ilgili operatörlerle baz istasyonlarının ortak kullanımı konusuna geçtik. Daha ufak yatırım ve maliyetle operatörlerin yetkin faaliyet yapmalarını amaçlıyoruz.” dedi.

Elvan ve diğer katılımcılar, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından standları ziyaret ederek, bilgi aldı. 18 ülkeden 705 firmanın yer aldığı fuarda sergilenen mobil ürünler arasında akıllı otobüsler ilgi çekiyor.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.