Altın, deri ve kağıt kadınların elinde şekilleniyor

Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce birçok alanda açılan kursa katılan kursiyerler, boş zamanlarını değerlendirmenin yanı sıra ürettikleri ürünlere çeşitli illerden sipariş alıyor.

Altın, deri ve kağıt kadınların elinde şekilleniyor
Bayburt Postası - Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce birçok alanda açılan kursa katılan kursiyerler, boş zamanlarını değerlendirmenin yanı sıra ürettikleri ürünlere çeşitli illerden sipariş alıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Algan, 18 yaşından başlayarak tüm yaş gruplarına yönelik mesleki, sosyal ve kültürel kurslar verdiklerini belirtti.

Bayburt'ta 2015-2016 eğitim-öğretim yılında geleneksel el sanatlarıyla modern sanatların birleştiği kurslar açtıklarını ve bunların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Algan, "Ücretsiz verdiğimiz bu kursların asıl amacı insanların boş vakitlerini değerlendirmeleri, kendilerini eğitmeleri ve meslek öğrenerek kendi işlerini kurmaları." dedi.


Algan, kursiyerlerinin eğitim sonunda kendi işini kurması ya da aldıkları belgelerle işe yerleşmelerinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, "İş ortamının çok olmadığı Bayburt gibi illerde bir kişinin gelip kursunuzda eğitim alması, bu eğitim sonucunda herhangi bir yerde istihdam edilmesi ve evine ekmek, aş götürmesi tabii ki tarifi imkansız bir mutluluk" diye konuştu.

Kuyumculuk teknolojisi usta öğreticisi Gökhan Polat, Bayburt'ta ilk defa düzenlenen kursun yoğun ilgi gördüğünü, bu kursta kursiyerlere temel becerileri vermeye çalıştıklarını anlattı. Polat, "Kursu genel olarak ev hanımları tercih etti. Bu işi yapmayı planlayanlar rağbet gösteriyor. Bizim için kursiyerlerin sayısı önemli değil. Az olsun ama bu işi yapabilecek kişiler gelsin istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kuyumculuk kursuna katılan 22 yaşındaki Nurcan Kurt, artık hayal ettiği takıları önce çizip sonra yapabildiğini belirterek, "Sertifikamı alıp yeterli olduğumda kendi atölyemi kurmayı düşünüyorum. Takılara sadece bir obje olarak bakıyordum ama şimdi hepsinde emek olduğunu, aslında o kadar da kolay yapılmadığını öğrenmiş oldum." ifadesini kullandı.


İstanbul, Bursa ve Aksaray'dan sipariş alıyorlar

Deri işlemeciliği kursu usta öğreticisi Suzan Bekmezci de deri işlemeciliğinin, eski bir sanat olduğuna işaret etti. Kursiyerlerin kendi çantalarını yapabildiklerini kaydeden Bekmezci, İstanbul başta olmak üzere Bursa, Aksaray gibi illerden çok sayıda sipariş aldıklarını anlattı. Bekmezci, yetkililerden, seri üretime geçilebilmesi için atölye açılmasını talep etti.

Bu kursun kendileri için çok büyük değişiklik olduğunu kaydeden kursiyerlerden Münteha Özeler, "En azından birtakım şeyler öğrendik. Burada yaşamımıza renk geldi, bir şeyler yapmaya çalıştık." dedi.

19 yaşındaki Beyza Nur Boyacı, öğrenci olduğunu ve deri işlemeciliğine ilgi duyduğu için bu kursa katıldığını anlattı. Boyacı, kendini geliştirdikten sonra bu alanda öğretici olmak istediğini söyledi.

Gümüş işlemeciliği kursiyerlerinden Ülkan Yurtbaşı da akrabalarına kendi ürettikleri hediyeleri götürebildiklerini belirterek, "Çok mutlu oluyorlar. O mutluluğu gözlerinde görmek o da güzel bir şey, bize mutluluk veriyor." şeklinde konuştu.

Kağıt rölyef ve üç boyutlu resim kursu usta öğreticisi Zübeyde Güneş de 18 ile 60 yaş arasında kursiyerlerinin olduğu ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha çok kadınların ilgisini çeken kursumuza yoğun katılım var. Bizim işimiz çizim üzerine değil, kesip yapıştırma ve boyut kazandırma üzerine. Yani resme bir anlamda hayat veriyoruz. Yaptığımız resimlere çok talep var. Bu taleplerin hepsine yetişemiyoruz, birçok kişiyi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Cumhurbaşkanımıza ve Maliye Bakanımıza, Bayburt Kalesi ile Saat Kulesi'nin resmini yapıp hediye ettik."

Usta öğretici olarak görev yaptığı Halk Eğitim Merkezinden 8 yıl önce emekli olduğunu dile getiren kursiyerlerden Melek Çiftçi, "Bu kurs çok güzel diye katılmak istedim. Başlarken birkaç tablo yapıp ayrılırım diye düşünmüştüm ama devam ediyorum." diye konuştu.AA



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.