Ağbal: "Esnaf geçmişe göre daha çok ilerlemiştir"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt Öğretmenevi'nde, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuştu.

Ağbal: "Esnaf geçmişe göre daha çok ilerlemiştir"
Bayburt Postası - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bölgeyi karıştırmak, bölgede yeni oyunlar oynamak isteyen birçok şer odağı var. Allah'a şükürler olsun bugün bu şer odaklarının her birisiyle ayrı ayrı mücadele edecek kadar imanımız da var, ekonomik gücümüz de var, bütçemiz de var." dedi.

Ağbal, Bayburt Öğretmenevi'nde, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Allah'tan ülkenin birliğini ve beraberliğini daim etmesini diledi.

Türkiye'nin etrafında birçok şer odağı olduğunu vurgulayan Ağbal, "Bölgeyi karıştırmak, bölgede yeni oyunlar oynamak isteyen birçok şer odağı var. Allah'a şükürler olsun bugün bu şer odaklarının her birisiyle ayrı ayrı mücadele edecek kadar imanımız da var, ekonomik gücümüz de var, bütçemiz de var. Bugün Suriye'de, Irak'ta oynanmak istenen oyunlara karşı, orada terör örgütlerinin meydana getirdiği o teröre karşı kahraman Mehmetçik'imiz gece gündüz büyük bir mücadele veriyor. Allah onlara yardım etsin." diye konuştu.

Ağbal, bu mücadele sırasında şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere ise hayırlı, sağlıklı ömür diledi.

Memlekette herkesin yüreğinde askerlerin olduğunu dile getiren Ağbal, şu değerlendirmede bulundu:

"Kalbimiz onlar için atıyor, dualarımızı onlar için yapıyoruz. Onları her türlü kazadan, beladan korusun diye Rabbime dua ediyoruz. Onun için Allah'a şükürler olsun, ülke olarak son 15 yılda birçok meseleyi geride bıraktık, ülkemizin birliğini, beraberliğini pekiştirdik, güçlendik, kalkındık ve bu yolda da yürümeye devam ediyoruz. Genciyle yaşlısıyla esnafıyla iş adamıyla öğrencisiyle öğretim elemanıyla ne dersen de 81 milyon vatandaş kenetlendik bir olduk, beraber olduk. Alnımız açık, başımız dik içeride de dışarıda da her yerde yürüyoruz. Memleketimizle iftihar ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı bu yolda da milletçe hep beraber yürüyoruz."

"Nerede bir imkan varsa sonuna kadar kullanıyoruz"

Bakan Ağbal, AK Parti hükümetlerinin her zaman için esnafı başının üstünde tuttuğunu, esnafın yanında yer aldığını söyledi.

Esnafın sorunlarına sahip çıktıklarına dikkati çeken Ağbal, "Esnaf bu dönemde geçmişe göre daha ilerlemiştir, daha önce 'çözülemez' denilen birçok konular da bu dönemde çözülmüştür. Çözülecek hala konular vardır, bunları da inşallah desteklerinizle çözmeye devam edeceğiz." dedi.

Ağbal, bu dönemde esnafın üzerindeki yükleri azaltmak için olağanüstü bir gayret sarf ettiklerini dile getirerek, son birkaç yılda olağanüstü düzenlemeler yaptıklarını aktardı.

Yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Ağbal, şöyle devam etti:

"Bugün, basit usul mükelleflerinde yıllık 8 bin liraya kadar kazançtan vergi almıyoruz. Sosyal güvenlik primlerinde esnafımızın lehine indirimler yaptık. Şimdi 2018, 2019 ve 2020 yıllarında esnafımız için özellikle küçük esnafımız için 'Bir senden, bir benden' programını çıkarıyoruz. Nerede bir imkan varsa sonuna kadar kullanıyoruz ve sizin lehinize olmak üzere de yükümlülükleri azaltıyoruz. Hiç şundan endişe etmeyin, emin olun biz sizin yanınızdayız, nerede bir imkan varsa sonuna kadar bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra da inşallah güzel çalışmalar yapacağız. Maliye Bakanlığı olarak önümüzdeki günlerde inşallah esnafımızla ilgili yine iyileştirme sayılabilecek önemli düzenlemeleri çalışıyoruz. Sizin gündeminize getireceğiz, yine üzerinizdeki yükleri azaltmaya çalışıyoruz."

Ağbal, kendisinin de esnaf çocuğu olduğunu anımsatarak, esnafın toplumun direği olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Tüfenki: "Esnaf doğsun, esnaf ölsün istemiyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Özellikle küçük esnafımızı pozitif anlamda ayrıştırmamız lazım. Onu yeni gelişen ticaretin şartlarına uydurmamız lazım." dedi.

Tüfenkci, esnafın sorunlarını bildiklerini belirterek, "Esnaf bu milletin de ekonominin de omurgası. Siz ne kadar büyük sanayi yatırımları yaparsanız yapın, orada ürettiğinizin nihai tüketiciye ulaşması lazım. Aradaki zincirin önemli halkalarından birisi de esnaf kardeşlerimiz, sanatkarlarımız." diye konuştu.

Büyük sanayicilerin birçoğunun kökeninde esnaf ve sanatkarlık olduğunu anlatan Tüfenkci, onun için "Esnafı büyütelim tüccar, tüccarı büyütelim sanayici, sanayiciyi de büyütüp ihracatçı yapalım" dediklerini ve bu gayretle de çalıştıklarını ifade etti.

Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın esnaf dostu olduğuna dikkati çekerek, esnafla ilgili bütün meselelerde hep esnaftan yana tavır aldıklarını, esnafın önünü açmak, esnafı yaşatabilmek adına olan düzenlemelere onay verdiklerini vurguladı.

Esnafı, ezici rekabete karşı korumaları gerektiğini belirten Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"Özellikle küçük esnafımızı pozitif anlamda ayrıştırmamız lazım. Bu, şu demek değildir, esnafımızı geleneksel ticaretin kalıpları içerisinde gelişime kapalı olarak yaşatmayalım. Onu yeni gelişen ticaretin şartlarına uydurmamız lazım. Hatırlayın 50, 60 yıl önce semercilik diye bir meslek vardı. Bugün o semerciliği yapanlar var mı? Çok az, parmakla sayılabilecek kadar. Bu meslek öldü ama ne geldi yerine? Oto koltuk döşemeciliği geldi, yani farklı yerlere evrildi. Şimdi de birçok mesleğimiz değişerek rekabetini sürdürecek bundan emin olun."

Küçük esnafın e-ticarette yer almasının önemi

Tüfenkci, e-ticaret kavramına işaret ederek, şöyle devam etti:

"e-ticaretin içerisinde esnafımızı nerede konumlandıracağız? Çünkü yeni bir trend ve şu anda Türkiye'de yüzde 3,5 gibi bir paya sahip, bu rakam gelecekte yüzde 12'lere yükselecek. Burada küçük esnafımız da mutlaka yer almalı. Büyük perakende sektöründe yer alanlar, büyük işletmelerimiz zaten kendi imkanlarıyla bunu yapıyorlar. İşte biz de yeni bir proje geliştirdik. Bu konuda PTT ile de protokol imzaladık. Bayburt'ta örneğin pestil satan esnafımızın e-ticaretteki masraflarını biz karşılayacağız. Siteyi biz oluşturacağız, çok küçük 30 lira, 50 lira gibi yıllık bedelle de o arkadaşlarımızın dükkanını e-ticarete taşıyacağız ve oradan bütün dünyaya satış yapmasının imkanını sağlayacağız. PTT senin tıklanmayla sattığın pestilin, sucuğun kargosunu yapacak, senden alacak, götürüp teslim edecek ve senin hesabına para geçecek."

Esnaf buralara taşınmadığı takdirde yine bir başka rekabetle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Tüfenkci, "Bugün nasıl zincir mağazalar üzerinden rekabette şikayet ediyorsak ki bununla ilgili de bir düzenleme yapmamız lazım, çalışıyoruz. Bugün nasıl AVM'lerden şikayet ediyorsak aynı şekilde yarın e-ticaretten de şikayet edeceğiz ama şikayet yerine bizim buralarda yer almamız lazım. Projenin protokollerini yaptık, hep beraber yakında açıklayacağız ve bütün esnafımızı orada yer aldıracağız." dedi.

"Biz esnaf, esnaf doğsun, esnaf ölsün istemiyoruz"

Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın esnaf dostu olduğunu belirterek, "Esnaflar adına kendisine teşekkür ediyorum. Birçok meseleyi özellikle vergisel anlamda rahatlatma anlamında esnafın lehine düzenlemeler çıkma noktasında bizden çok daha önde fikirler beyan ediyor ve gayret gösteriyor." diye konuştu.

Esnafın yıllardır şikayet ettiği konulara ilişkin son dönemde yapılan yeni düzenlemeler hakkında bilgi aktaran Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"Birtakım düzenlemeleri yaparken gelir gider dengesi içinde ama hep esnaftan, çiftçimizden, bu orta kesimden, dezavantajlı kesimden yana hareket ediyoruz. Biz esnaf, esnaf doğsun, esnaf ölsün istemiyoruz. Esnaf büyüsün, tüccar olsun istiyoruz. Basit usulden çıksın, tüccar sınıfına geçsin. Tüccarı büyütelim, sanayici yapalım. Politikalarımız, desteklerimiz bu. Sanayiciyi büyütelim, ihracatçı yapalım. Sadece iç piyasaya çalışmasın sanayici, ihracat desteklerimizle ihracata da yönelsin. İşte bu e-ticaret siteleriyle esnafı da ihracatçı yapacağız. Senin buradan Almanya'ya gönderdiğin pestiller bir anlamıyla ihracat. Dolayısıyla bu noktada biz elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz."

"Esnafımız her zaman milletimizin, devletimizin yanında"

Tüfenkci, esnaf odalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini her zaman dile getirdiğini belirterek, "Size yeminle söylüyorum, esnafsınız çok değil ben diyeyim 5 sene, siz diyen 3 sene bu odalar, bu sistemle çöker. Yeniden yapılandırmamız, güçlendirmemiz lazım. Gidip orada başkan olarak şuradan buradan para dilenen veya belediye başkanına 'Bana yer ver bina yapayım veya kiramı karşılayayım.' diyen oda başkanından esnaflara elbetteki bir fayda olmaz. Şu anda 3 bin 200 esnaf odası var. Birçok odamızın üye sayısı 100-150-200 tane. 150'den tamamı aidat ödese yine giderini ödeyemezsin, hangi projeyi uygulayacaksın?" dedi.

Esnafın sağduyulu olduğunu ve her zaman milletin, devletin yanında yer aldığını ifade eden Tüfenkci, "Toplumun huzur kaynağı ve biz de onun için her türlü desteği ve fedakarlığı hükümet olarak yapmak zorundayız, bunu böyle hissediyoruz. 15 yılda bunu AK Parti hükümetleri olarak yapıyoruz Allah'a hamdolsun." diye konuştu.

Esnaf, Hatay'dan Afrin'e zeytin dalı uzatacak

Tüfenkci, bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da ekonomiyi büyüttüklerini söyledi.

Afrin'e ciddi bir operasyon yapıldığını ve ekonominin bundan etkilenmediğini belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Niye? Sizin hemşehriniz, Maliye Bakanımız gerekli bütçe öngörülerini yapmış. Türkiye o kadar büyükki aynı anda birkaç operasyonu da yapabilecek güçte. Hem doğuda bu operasyonlar yapılıyor hem Afrin'de yapıyoruz. İnşallah Afrin'de başarıyla bu operasyonları tamamlayıp Afrin'i Afrinlilere teslim edeceğiz. Biz orada hiçbir etnik kimliğe karşı operasyon yapmıyoruz. 'Siviller zarar görmesin' diye kılı kırk yararak bu operasyonları yürütüyoruz. Kendi askerimizi de riske atarak bu operasyonları yürütüyoruz. Orada kimsenin toprağında gözümüz olduğu için değil, oralarda terör koridorları oluşmasın, terörden arındırmak adına bu operasyonları nasıl ülke sınırları içinde yapıyorsak, o terör yuvalarını dağıtıyoruz."

Tüfenkci, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa, gazilere uzun ömür dileyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"14 Mart'ta 81 ilden gelen 2 bin 500 oda, esnaf ve kooperatif başkanımızla Hatay'dan Afrin'e zeytin dalı uzatacağız. Diyeceğiz ki 'Hatay'dayız, devletin yanındayız.' Esnaf kardeşlerimiz heybelerini doldurarak, oradaki esnaf kardeşlerimizle dayanışma ve Afrin'e de zeytin dalı uzatma adına orada olacak. Bütün esnafımıza şimdiden teşekkür ediyorum."

Palandöken: "Zincir marketler olmasın değil ama bir kural olsun, doku bozulmasın"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, zincir marketlere ilişkin, "Olmasın değil ama bir kural olsun, doku bozulmasın." dedi.

Palandöken, zincir marketler konusuna dikkati çekerek, "Zincir marketler aldı gidiyor. Buranın nüfusunu gördünüz. Buraya konteynerlerle çöp bırakıyor, ne vergi veriyor, ne para veriyor. Buradaki vatandaşlar, buranın geleneksel esnafına gidip alışveriş yapacağı yerde oralara gidiyorlar, dolayısıyla bu illerde esnaf, zanaatkar iş yapamaz hale geliyor." diye konuştu.

"Biz vergi vermeyelim falan diyoruz da biz vergi verelim, kazanalım da verelim." ifadesini kullanan Palandöken, şu değerlendirmede bulundu:

"Yoksa nasıl geçineceğiz? Yoksa devlete yük olacağız. 'Bize istihdam için iş ver.' diyeceğiz. 'Dört çocuğum var, ikisi üniversite okuyor Bayburt dışında.' diyeceğiz. Onun için bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Olmasın değil ama ilin, ilçenin nüfusuna göre olsun. Buranın dokusunu bozacak şekilde olursa çok zor durumlara düşeriz. Hele hele televizyonlara çıkıp '8 bin, 10 bin mağazam var...' diyorlar. Böyle bir güç dağılımında esnaf ne yapsın?"

Palandöken, zenginlik, servet düşmanı olmadıklarını ancak bu işin de bir kuralı olması gerektiğini vurgulayarak, "Dünyanın neresinde böyle bir şey var? Şimdi artık ekmek satmayı bıraktılar bir de sigara satmak için bayilik almaya çalışıyorlar. Bu insanlar gazete, ekmek, sigara, ufak tefek şeyler satıyor. Sanayideki esnaf aynı şekilde, servisler altında hem arabayı satıyor hem servisine baktırıyor. Esnaf burada ne iş yapacak?" dedi.

"Dünya ne yapıyorsa onu yapacağız"

Bir yerde 10, 12 zincir market açılmasının, mevcut dokuyu bozmasının bir faydası olmadığını anlatan Palandöken, şöyle devam etti:

"Olmasın değil ama bir kural olsun, doku bozulmasın. Bu insanların çoluğu çocuğu var, ondan sonra da diyoruz ki 'Bayburt göçe zorlanıyor. Bayburt'ta kimse kalmadı, elini eteğini toplayan, arabasına binen gidiyor.' Nasıl olacak bu iş? Yerinde istihdam yapacağımız yerde... İnsanlar hayatlarını idame ettirecek kadar para kazanmazsa ayakta kalabilir mi? Dünya ne yapıyorsa onu yapacağız. Yeni bir şey istemiyoruz, dünya ne yapıyorsa onu yapacağız. Amerika, Almanya, Fransa, AB ülkeleri ne yapmış?"

Palandöken, indirimlere ilişkin ise "Bir mağazaya gidiyorsunuz yüzde 50 indirim var. Bir hafta sonra yüzde 40 daha. Yüzde 90 indirimli bir mal olur mu? Vitrinlerin hepsi kağıt dolu indirim, indirim, indirim. Vatandaşı kandırmaktan başka çaresi yok. Böyle bir kazanç yok Türkiye'de yüzde 80, yüzde 70. Evvela bindiriyorlar, ondan sonra 'indirdik' diye reklam yapıyorlar." diye konuştu.

Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, AK Parti İl Başkanı Fatih Yumak, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin Karaman ve diğer ilgililer katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Naci AğbalBayburt Esnafı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.