50 bin YTL'ye aldılar 4 milyon $'a satıyorlar

Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. 2002'de 50 bin YTL'ye aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. DSİ'den 2002 yılında elektrik üretmek için lisans alan 18 firmanın, lisansları ile vurgun yaptığı iddia edildi. Bu firmalardan sonra doğal göl ve akarsu üzerine tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan 60 firma yatırımlarını tamamlayarak üretime geçti. Milyonlarca Dolar istiyorlarÜretime geçmeyip lisanslarını devretmek isteyen firmaların milyonlarca dolar istedikleri belirtiliyor. Devlet Su İşleri'nden akarsular üzerinde tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan firmaların yüksek paralar karşılığı lisanslarını devrettikleri belirtildi. 2002 yılında 50 bin YTL bedelle aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular üzerine kurulacak santrallar için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.

50 bin YTL'ye aldılar 4 milyon $'a satıyorlar

50 bin YTL'ye aldılar 4 milyon $'a satıyorlar

Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. 2002'de 50 bin YTL'ye aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.

Akarsular üzerine elektrik santrali kurmak için lisans alan firmaların "lisans tefeciliği" yaptığı saptandı. DSİ'den 2002 yılında elektrik üretmek için lisans alan 18 firmanın, lisansları ile vurgun yaptığı iddia edildi. Bu firmalardan sonra doğal göl ve akarsu üzerine tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan 60 firma yatırımlarını tamamlayarak üretime geçti.

Milyonlarca Dolar istiyorlar


Üretime geçmeyip lisanslarını devretmek isteyen firmaların milyonlarca dolar istedikleri belirtiliyor. Devlet Su İşleri'nden akarsular üzerinde tesis kurarak elektrik üretmek için lisans alan firmaların yüksek paralar karşılığı lisanslarını devrettikleri belirtildi. 2002 yılında 50 bin YTL bedelle aldıkları lisanslar için bugün ortalama 2 milyon dolar isteyen firmalar, debisi yüksek akarsular üzerine kurulacak santrallar için ise 4 milyon dolara kadar fiyatı yükseltiyorlar.

Lisans var, üretim yok

En büyüğü 670 MW, en küçüğü 5 MW elektrik üretim kapasitesine sahip olacak hidroelektrik santraline sahip firmalar yatırımlarını tamamlayıp üretime geçmedikleri için Türkiye yılda 2 bin 112,95 MW'lık elektrik kaybına maruz kalıyor. 2003 ve daha sonraki yıllarda lisans alarak elektrik üreten 60 firmanın toplam kapasitesi ise 444,06 MW civarında.

Altı yıl boyunca beklediler


Debisi küçük akarsu ve göller üzerinde kurulan bu hidrolik santrallar üretim faaliyetlerini sürdürürken, debisi yüksek akarsular üzerinde elektrik üretim santrali kurmak için verilen lisans sahibi firmalar ise 6 yıl boyunca hem yatırım yapmadılar, hem de lisanslarının değerlenmesini beklediler. Aldıkları lisansla yatırımını yapan ve üretime geçen hidrolik santralların en büyüğünün toplam kurulugüçü 74,50 MW, en küçüğü ise 0,06 MW elektrik üretiyor.

Elektrik üretim lisansı alan ancak yatırım yapmayıp milyonlarca dolar karşılığında devretmek isteyen firmalar yüzünden hem ülkenin suyu boşa akıyor, hem de yıllardır elektrik ihtiyacını karşılamak için elektrik ithalatı yapılmak durumunda kalınıyor.

Artvin'de yapılacak Deriner Santrali, Çoruh nehri üzerine kurulacak ve toplam kurulu gücü 670 MW olacaktı. Lisansı 2002 yılında verilen bu santral faaliyete geçmedi. Deriner Santrali gibi 17 lisansı verilmiş ancak üretime geçmemiş santral bulunuyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.