2009’da hayatımızda neler değişecek?

  Yeni yılla birlikte bir yandan kriz bir yandan da art arda gelen zamlar vatandaşı düşündürüyor. Yeni yılda hayatımıza girecek bazı önemli değişiklikler şöyle:MEMURLAR MAAŞLARINI ZAMLI ALACAKYeni yılda kamu personeli maaşlarını yüzde 4, Temmuz 2009'da ise yüzde 4.5 zamlı alacak. TBMM’de kabul edilen, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 21. maddesine göre, kamu personeline Ocak 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 4, Temmuz 2009'da ise yüzde 4.5 zam yapılacak.2009’DA ASGARİ ÜCRET 666 TLAsgari ücret tespit komisyonu tarafından 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak asgari ücret 666 TL olarak belirlendi. Bu miktar 2008 yılı başında 608.40 YTL olarak kararlaştırılmıştı. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 1 Ocak itibaren brüt 666 YTL ve net 527.13 YTL, 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise brüt 567 YTL ve net 456.21 YTL olarak belirlendi. 

2009’da hayatımızda neler değişecek?

2009’da hayatımızda neler değişecek?

 

 

Yeni yılla birlikte bir yandan kriz bir yandan da art arda gelen zamlar vatandaşı düşündürüyor. Yeni yılda hayatımıza girecek bazı önemli değişiklikler şöyle:

MEMURLAR MAAŞLARINI ZAMLI ALACAK

Yeni yılda kamu personeli maaşlarını yüzde 4, Temmuz 2009'da ise yüzde 4.5 zamlı alacak. TBMM’de kabul edilen, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 21. maddesine göre, kamu personeline Ocak 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 4, Temmuz 2009'da ise yüzde 4.5 zam yapılacak.

2009’DA ASGARİ ÜCRET 666 TL

Asgari ücret tespit komisyonu tarafından 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak asgari ücret 666 TL olarak belirlendi. Bu miktar 2008 yılı başında 608.40 YTL olarak kararlaştırılmıştı. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 1 Ocak itibaren brüt 666 YTL ve net 527.13 YTL, 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise brüt 567 YTL ve net 456.21 YTL olarak belirlendi.

 

2009’da hayatımızda neler değişecek?

 

 

YTL’DEN “Y” GİDİYOR

Yeni yıl ile birlikte yaşamımıza Türk Lirası da geri dönüyor. 1 Ocak itibariyle Yeni Türk Lirası’ndaki yeni ifadesi kaldırılarak yeni düzenlenmiş paralar tedavüle sunulacak. Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na geçiş süreci 1 yıl olacak, yani bir yıl boyunca hem yeni hem eski banknot ve madeni paralar birlikte kullanılabilecek. Bu değişim süreci paranın değerini ise herhangi bir şekilde etkilemeyecek. Değişim sadece YTL'deki 'Y' harfinin kalkmasından ibaret ama tabii ki, ebatları ve renkleri farklı olacak.

KABAHATLERE YENİ YILDA ZAM

Kabahatler Kanunu kapsamına giren idari para cezaları yılbaşından itibaren artırıldı. Böylece, yılbaşından itibaren dilencilik yapan, içilmesi yasak olan yerlerde sigara içenler ile görünür bir şekilde silah taşıyanlar 69 YTL idari para cezası ödeyecek. Toplum düzenini, genel ahlakı, sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla çıkarılan Kabahatler Kanunu kapsamına giren idari para cezaları, Maliye Bakanlığının yüzde 12 oranındaki yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşından itibaren artırıldı. Buna göre, sarhoş olarak başkalarının huzurunu bozan, gürültü çıkaran, mal ve hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden, kaldırımları işgal eden, dilencilik yapan, sigara içilmesi yasak olan yerlerde tütün mamullerini tüketen ve kimlik bildirmeyenlere 69 YTL idari para cezası verilecek.

VERGİ, HARÇLAR VE TRAFİK CEZALARI DA ZAMLANIYOR

Yeni yıl ile birlikte trafik ve vergi cezaları ile aralarında motorlu taşıtlar, damga ve çevre temizlik vergisinin de bulunduğu çeşitli vergi ve harçlar, yüzde 12 oranında zamlı uygulanacak. Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 115 YTL'den 128 TL'ye, ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 237 YTL'den 265 TL'ye, alkollü araç kullanmanın cezası da 480 YTL'den 537 TL'ye çıkacak. Aralarında pasaport, sürücü belgesi ve aile cüzdanlarının da bulunduğu çeşitli değerli kağıtlardaki artış oranı ise yüzde 14,3'ü bulacak. Vergi cezalarında yüzde 12 artış sonrasında en az ceza haddi damga vergisinde 7,6 TL diğer vergilerde ise 16 TL olacak.

YEREL SEÇİMLER İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

2009 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler için geriye sayım sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu, seçim takviminin başlangıç tarihini 1 Ocak 2009 olarak belirlenirken, partilerin adaylarını en son bildirim tarihi ise 17 Şubat 2009 olarak açıklandı. Askı listeleri ise, 5 Ocak Pazartesi günü mahalle ve köylerde halkın kolaylıkla görüp okuyabileceği yerlere asılacak. Askı listeleri, 30 Ocak Cuma günü mesai bitiminde indirilecek.

SAĞLIKTA TAM GÜN YASASI GELİYOR

Doktorların, hem kamuda hem de özel muayenelerinde çalışmalarını engelleyecek “Tam Gün Yasası” yeni yılda TBMM’nin gündemine gelecek. Yasaya göre, doktorlar ya kamu hastanelerinde ya da özel muayenelerinde çalışmayı tercih etmeleri gerekecek. Daha önceki yılların aksine, 2009’da doktorlar hem hastanede hem de özel muayenelerinde aynı anda çalışamayacak.

2009 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE YARAYACAK

Sözleşmeli öğretmenler için 2009 yılı iyi bir yıl olacak. Yeni yılda, 1. atama bölgesinde bulunan zorunlu hizmet ilçelerinde 5 yıl, 2. atama bölgesinde 4 yıl, 3. atama bölgesinde ise 3 yıl görev yapan sözleşmeli öğretmenler, hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan kadroya alınacak. Özlük hakları bakımından da sorunları bulunan sözleşmeli öğretmenlere kadrolu öğretmenlere verilen özlük hakları da verilecek.

NÜKLEER'DE TEKLİF ZARFI YENİ YILDA AÇILACAK

Nükleer güç santrali kurup işletecek ve TETAŞ'a elektrik enerjisi satacak şirketin belirlenmesine ilişkin yapılan yarışma çerçevesinde, tek teklif sahibi Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik (Türk-Rus) Ortak Girişim Grubunun 3'üncü ve son zarfı 19 Ocak 2009 tarihinde açılacak. Bakanlar kurulunun uygun görmesi durumunda firma ile sözleşme imzalanacak ve santral yapımına başlanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.