Yeni üniversitelere rağbet az!

Devlet üniversitelerinin yaklaşık 27 bin lisans kontenjanı boş kaldı.

Yeni üniversitelere rağbet az!
Devlet üniversitelerinin yaklaşık 27 bin lisans kontenjanı boş kaldı. Köklü üniversitelerde bu durum görülmezken, son 10-15 yılda açılan şehir üniversitelerinin dolmadığı görüldü. Bayburt, Bartın ve Siirt üniversitelerinin yaklaşık dörtte biri boş.

Üniversitelerde binlerce lisans kontenjanı öğrenci bekliyor. Devlet üniversitelerinde bulunan 373 bin 642 lisans kontenjanına 346 bin 675 aday yerleşti. Eğitimin ücretsiz olduğu devlet üniversiteleri hala adaylar için en gözde yerler olarak görülüyor. Dört yıllık lisans programlarında ise 26 bin 967 öğrenci için yer var. Listeye bakıldığında boş kontenjana sahip programların büyük çoğunluğunun son 10-15 yılda açılan üniversitelerde oluştuğu görülüyor.

İşletme gözden düştü

En yüksek kontenjan açığı 458 kişi ile Selçuk ve 405 kişiyle Bayburt Üniversitesi’nde oldu. En düşük kontenjan açığına sahip üniversite ise örgün öğretimden hiç açığa sahip olmayan Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi, ardından ise 1 kişi ile Hacettepe Üniversitesi oldu. Bölüm bazında ise İşletme, iktisat, jeofizik, jeoloji ve çevre mühendisliği ile fen öğretmenliği ve bilgisayar öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümleri boş kaldı.

Şehir üniversiteleri

Listenin zirvesindeki ilk on üniversitede genel kontenjanlarının yüzde 6’sı ile yaklaşık yüzde 27’sine varan olanlarda boş kontenjan kaldı. İlk onda oransal olarak en çok boş kalan üniversiteler yaklaşık yüzde 27 ile Bayburt Üniversitesi, yüzde 23 ile Bartın Üniversitesi, yüzde 21 ile Siirt Üniversitesi, yüzde 19.3 ile Tokat’taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi, yüzde 17.2 ile Kars Kafkas Üniversitesi ve yüzde 17.1 ile Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi oldu.

Yıldızlar tulum çıkardı

ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Galatasaray ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi köklü, gözde ve öğretim kadrosunun tanınan akademisyenlerden oluştuğu üniversiteler de yer yok. Bu üniversitelerin takipçisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 3, Hacettepe Üniversitesi’nde ise sadece 1 kişilik boş yer var. Öte yandan yakın zamanda açılan üniversiteler arasında yer alan Kayseri’de ilk vakıf destekli devlet üniversitesi olan Abdullah Gül Üniversitesi ile tıp fakültesi, işletme, siyasal bilgiler, mühendislik fakülteleri ve psikoloji bölümlerinde yüzde 100 İngilizce eğitim veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de kontenjanlarının tamamını doldurdu. Ayrıca tamamen İngilizce eğitim veren ve Türkiye’nin tek yüksek teknoloji enstitüsü olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde de boş yer kalmadı. Bunun dışında  işletme, mimarlık, biyomedikal mühendisliği ve tıp fakültesi olmak üzere 4 bölümle eğitime başlayan ve toplamda 150 kontenjanı olan İzmir Demokrasi Üniversitesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde de kontenjan açığı oluşmadı.

Boş yer kalmadı

Sağlık temalı ilk ve tek devlet üniversitesi olan İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde boş yer kalmadı. Marmara Üniversitesi’nin tarihi Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne verilmişti.


Haber: Gazete Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
metin kaçan 7 yıl önce

bir bayburtlu ve bayburt üniversitesi mezunu olarak diyebilirim ki çok doğal,
kalitesiz bir eğitim, niteliksiz hocalar, değersiz diploma bunlar için elin çocuğu niye gelsin ki?
acilen ülkede üniversiteler azaltılmalı pek çoğu kapatılmalı örneğin atatürk üniversitesi açık kalır mühendislik bayburt, eğitim kars, tıp erzurum, güzel sanatlar artvin gibi bölge üniversiteleri kurulmalı.
yada 1.sınıf bayburt, 2.sınıf kars, 3.sınıf artvin, 4.sınıf erzurum vs önlemler alınmalı

Avatar
Hakkı yenen bayburtlu 7 yıl önce

Yorumumuz açık; bayburt üniversitesi yönetimi öğretim elemanı alımlarında bayburtluların hakkını yiyorlar. haramzade dolu üniversite, onlara da devletimiz bir el atsa. Kalite sayı ile değil kaliteli eğitimle gerçekleşir. Çözüm belli adaletli davranın. Teşekkürler bayburt postası

Avatar
ALOŞ 7 yıl önce

Başarı kimin başarısızlık kimin. Üniversitenin tanıtımı demek ki başarısız. Temsil eden başarısız. Şapkayı koy ve düşün sonrada gereğini yapması beklenir. Bakalım kim gerekeni yapacak. İlerde çok başarıılıyız derlerse şaşmamak gerek.

Avatar
Bayburt sıla 7 yıl önce

Ne yazık ki ülkemizde her şey siyasi olduğundan hiçbir kurumda standartlar daha oturmadı, bu gidişle de zor gözüküyor. Siz çalışın yıllarınızı verin elin torpillisi gelsin hakkınızı gasp etsin... Bu düzeni değiştirmeli, az öğrenci olması problem değil istikrar olsun dinine vatanına milletine devletine bayrağına bağlı biteyler yetişsin de ...( tabi bu bireyleri yetiştirecek elemanlar insanların hakkını yiyerek gelmemeli). Mesaj alınmıştır umarım saygılar

Avatar
Almanyalı 7 yıl önce

Yav kardeşim bi gidin işinize adam üniveraiteyi ne kadar geliştirdi. Saçma saçma ekeştiriler yapıyorsunuz. Bu adam olmasaydı sizin şehriniz hiç gelişemezdi bürokratta bu adamdan başka kim iş yapıyor? Ben Almanyada yaşıyorum bayburtluyum ne kadar hızlı bir şekilde üniversitenin geliştiğini görebiliyorum. Yazık be şu adamın kıymetini bilin. Bir bayburtlu olarak size şunu demek istiyorum yeniliklere azıcık açık olun da Rektör Selçuk gibi adamlarla şehrimiz gelişsin.

Avatar
Türkiyeli 7 yıl önce

Almanyalı kardeşim referansın kim acaba? Neden Almanya da yalıyorsun Bayburt da istihdam edilemediniz mi acaba? İşi bilmeden etmeden yazmışsınız. Neyse yapılan şeyleri devletimiz yapıyor ve adaleti sağlasın diye yönetici atıyor. Bizim şikayetimiz adil davranmayan her şeyde referansı baz alan yöneticilerimize. Burada yaşasaydınız anlarsınız Allah'a emanet inşAllah düzelir bu düzen ümidimiz o yönde.

Avatar
Acem 7 yıl önce

Sayın rektör, öğret üyesinin yeri Üniversitesidir. Sizi Üniversite yerine hep siyasetcilerle aynı karede gördük, sonuç bir kere daha seçildiniz, fakat bayburt esnafı ve bayburt kaybetti, kontenjanın boş kalmasının bayburt a maliyeti nedir hesapladınızmı, herkes kendi işini yapacak, olan bayburt a oldu, siyasilere ayıracağın vaktini üniversitenin tanıtımına ayırsaydınız bu sonuç olmazdı, istifa etmeyi düşünüyormusunuz zira okulda öğrenci sayısı azda

Avatar
hahmet 7 yıl önce

Her ile üniversite mantığı herkes kendi ilinde istediği üniversitesi okusun diyedir. Boş kontenjan tabi ki olacak. rekor selcuk üni. de. ne yani Türkiye'nin en büyük üniversitesi kendini tanıtamamış mı??? yanlış hesaplar yapmayalım. Başka ilde çocuk okutmanın maliyeti kimilerine az gelebilir ama ülkemizde milyonlar asgari ücretle geçiyor...

Misafir Avatar
metin kaçan 7 yıl önce @hahmet

hahmet abicim rekor selçuk ünide ama önemli olan yüzdeler selçuk üni 30000 kontenjanda 1000 kontenjan boş bayburt üni 10000 kontenjandan 1000 kontenjan boş
yani bir tarafta selçuk üni 1/30 bayburt üni 1/10 gibi hesaplamalısın

Beğenmedim! (0)