Bayburt Postası

Sık Kullanılanlara Ekle Giriş Sayfam Yap E-mail

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ana Sayfa EĞİTİM Üniversite Sabancı Üniversitesi bize rakip olamaz

Sabancı Üniversitesi bize rakip olamaz

e-Posta Yazdır PDF

Sabancı Üniversitesi bize rakip olamaz... Biz Bayburt Üniversitesi'yiz...Bayburt Üniversitesi  Rektörü  Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek çok özel açıklamalarda bulundu. Gazetecilerle Üniversite toplantı salonunda buluşan Rektör Mollamahmutoğlu, yeni üniversitelerinin gelişimi ve bütün bu üniversiteler arasında Bayburt Üniversitesi’nin yıldızının kısa sürede nasıl parladığını anlattı… Yaşanan sorunlara da değinen Rektör Mollamahmutoğlu, “21. Yüzyıla damgasını vurmayı hedefleyen büyük bir dünya üniversitesi inşa ediyoruz, sorunlar olacaktır, önemli olan hemen çözüm üretmektir” dedi. İşte, o çok konuşulacak toplantıdan öne çıkan başlıklar ve açıklamalar:

 

 

“Başlayan inşaatlara devlet yarım kalsın demez, ek ödenek çıkacaktır”

“Yaz sezonu sınırlı olduğu için bir taraftan para bulalım, diğer taraftan ise işleri organize edelim düşüncesinde çalıştık. İçinde bulunduğumuz bu alanı kampüse dönüştürmeliydik ve ilk olarak bunu başardık. Bu nedenle sürekli olarak Maliye, DPT ve Bakanlıklarla işbirliği içerisinde olduk. Bütçeleri oluşturduk. Ekonomik krizde istediğimiz kadar olmadı ama alabileceğimizi aldık. 2010 için hedeflediklerimizi de bu bütçeyle yürüteceğiz. Bazı yatırımları başlatmayı başardığımız için ister istemez ek ödenek ayrılacak. Devlet başlayan inşaatlar öyle kalsın demez. Hele yeni kurulmuş bir üniversite olunca bunu hiç demez.”

“2008 -2009 yılında 1384 öğrencimiz, 45 personelimiz vardı”

Prof.Dr.Murat Mollamahmutoğlu, Yaşar Yıldız, Murat Okutmuş“2008- 2009 Eğitim ve Öğretim yılında toplam öğrenci sayımız 1384. Bu sayının 614’ü Eğitim Fakültesi, 770’i Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden oluşuyordu. Yine bu sayının içerisinde 184 öğrencimiz önceki yıl çeşitli nedenlerle kaydını sildirmiş, dondurmuş ya da başka bir üniversiteye geçiş yapmıştı. Bunu sorun olarak görmedik ve görmemeliyiz. Çünkü, bu beğenmeyip gitmek değil… Öğrenciler ailelerine daha yakın olup, daha az bir bütçe ile eğitimlerini sürdürmek isterler.

Geçen yıl personel sayımız Eğitim Fakültesinde 20 Akademik Personel, 2 İdari personel olmak üzere 22’ydi. Yani kadrolu olarak 2 personelimiz vardı ve bu 2 kişilik kadro ile Eğitim Fakültesi yürütülüyordu. Milli Eğitim Müdürlüğü’nden aldığımız personelde var. Meslek Yüksek Okulu’nda 17 tane Akademisyen, 6 tane İdari personelimiz vardı. Eğitim Fakültemizin 6, Meslek Yüksek Okulumuzun ise 17 yıllık geçmişi olduğu düşünülürse personel sayılarının normal olduğunu söyleyebiliriz.”

“Kampus alanının % 80’ini nasıl tamamladık?”

“2009 yılında bütçemiz 11 trilyon. Bunun 5.5 trilyonu yatırım bütçesi, diğer geri kalan 5.5 trilyon ise cari bütçe. Bize verilen 5.5 trilyonluk yatırım bütçesini tamamen tükettik. Hepsi yapılaşmaya aktarıldı. Bu miktarın 3.5 trilyonu koşullu olarak verilmişti. Denilmişti ki, ‘yeni kampüs alanınızı oluşturup, projelerinizle geleceksiniz, biz de o 3.5 trilyonu aktif hale getireceğiz’. Bizlerde bu koşulun üzerine, varolan kampus alanımızı değerlendirip, parayı heba etmeden elimizdeki imkanları kullanalım istedik. Çünkü iyi ya da kötü yapılmış bir yapılaşma var. Bunu aktif hale getirmemiz gerekiyordu. Yeni kampus alanını ise daha sonra tesis etme düşüncesindeyiz. İşte bunu kabul ettirince, bütçeyi serbest bıraktılar. Oradan elde ettiğimiz parayla, bugün kampus yapılaşmasının % 80’ini tamamlamış olduk.”

“Ek kontenjanla Türkiye’de en fazla öğrenci istihdam eden Üniversite olduk”

“Yeni kurulmuş bir Üniversitede bölüm kur, öğretim elemanı temin et, programını oluştur, YÖK’E sun, sonrasında da öğrenci al… Bunlar kısa sürede olabilecek işler değil. Buna rağmen bu yıl bünyemize Mühendislik Fakültesini kattık. Yine İktisadi İdari Bilimler Fakültesini kattık. Nasıl yaptık? Dedik ki, biz bu yeni fakültelere mutlak surette öğrenci alalım. Ama nasıl alalım? Ek kontenjanla alalım dedik ve bunu YÖK’e önerdik.
YÖK, Bayburt Üniversitesi’nin İnşaat, Makine, Gıda Mühendisliği gibi bölümlerinin bile henüz belirli olmadığını, bu nedenle de öğrenci alımının olmayacağını iletti.

İşte o noktada “Bölümsüz Model” dediğimiz modeli ortaya koyduk. Bunu YÖK’te tartışmaya sunduk. Devlet Okulu olarak, bunu kabullenelim ve alalım diye teklifte bulunduk.

Şimdi Bayburt Üniversitesi olarak, o ek kontenjanla Türkiye’de en fazla öğrenci istihdam eden Üniversite olduk. Bu başarı da Vakıf Üniversiteleri’nin dikkatini çekti. Çünkü Vakıf Üniversitelerinin bir kısmı bu modeli uzun süredir uyguluyorlar fakat bu şekilde başarılı bir dönüş alamıyorlardı.”

“Sabancı Üniversitesi bizim rakibimiz olamaz”

“Mesela bu konuda Sabancı Üniversitesi’nden davet aldık. Bizi örnek aldınız ama bizden fazla ne yaptınız? Evet belki benzer bir çalışma ama biz Bayburt Üniversitesi olarak vakıf üniversitelerini örnek almamıştık. Çünkü, örneğimiz Japonya’ydı. Sabancı Üniversitesi bizim rakibimiz olamaz. Biz Bayburt Üniversitesi olarak 21. Yüzyılda bir dünya üniversitesiyiz.

Dolayısıyla sistem benzer olabilir ama yöntemimiz farklı. Bu sistemi uyguladık ama fakülteleri daralttık. Yani öğrenci mühendislik istiyorsa mühendisliğe, İktisat ve İşletme istiyorsa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne gelsin dedik. Orada bir yıl boyunca vereceğimiz oryantasyon programıyla, öğrenci aslında aile baskısından uzak, bir yıl içerisinde kendi tercihini kendisi yapsın.

Mesela Sabancı Üniversitesi’ne ‘öğrencinin tercih konusunda ilk geldiği günler ile yıl sonunda ki görüşleri arasında ne kadar değişim oluyor?’

Cevap, % 45’ti. Yani neredeyse yarı yarıya... Kısacası şöyle söyleyeyim, yeni kurulan hiç bir üniversite, Sabancı, Işık ve Doğuş’ta dahil olmak üzere, hedefledikleri rakama ulaşamadılar. Ama biz bunu katladık. Yani en yakınımızdaki üniversitelerle bile, hemen hemen üç kat fazla öğrenci aldık.”

"İşte rakamlar…"

"Ek kontenjandan Mühendislik Fakültesine 184 öğrenci almışız. İktisadi İdari Bilimler Fakültesine ise 267 öğrenci. Bunun yanı sıra Eğitim Fakültesi geçen yıl 614 öğrenci almışken bu yıl bu sayı 935’e çıktı. Kontenjanı da artırmış olduk. Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenci sayısı 770 iken 991’e çıkmış. Eğitimine yeni başlayan ve devam eden toplam öğrenci sayımız 2 bin 377.

Akademik ve İdari Personel sayımızda da önemli bir artışımız oldu. Mühendislik Fakültesi’ne akademik olarak 14, İdari Personel olarak 10 kişi almışız. İktisadi İdari Bilimler Fakültesine 6 Akademik personel, 5 İdari personel almışız.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bu anlamda bir avantajı var. Mesela Meslek Yüksek Okulumuzda Muhasebe ve İşletme gibi bölümler var. Buralardaki hocalarımız, hiç fire vermeden İktisat Fakültesindeki dersleri de verecek. Meslek Yüksek Okulu’nda geçen yıl 17 olan Akademik Personel sayısı bu yıl 23’e, 6 olan İdari personel sayımız ise 11’e çıkmış durumda.”

“2010 Yılı Bayburt Üniversitesi bütçesi ne kadar?”

“2010 yılı bütçemiz toplam 14 trilyon 724 milyar TL. Bir önceki yıla kıyasla 3 trilyon 724 milyar fazlamız var. Önceki yıl hemen hemen bütün üniversitelere yatırım için kullanılmak üzere 5.5 trilyon verilmesine rağmen, o bütçeyi kullanmadan iade eden üniversiteler oldu. Bunlara Iğdır ve Ardahan’ı örnek olarak verebiliriz. Çünkü hiçbir yapılaşma yok. Hiçbir alan tahsisi yok."

“Devreye Başbakan girdi ve torpil yaptı”

Prof.Dr.Murat Mollamahmutoğlu“Ama eleştiriler oldu. Bazı yerlerde, Bayburt yaklaşık 15 trilyon almışken, Muş niye 17 trilyon, Hakkari neden 17 trilyon aldı diye soruldu. İşte gerekçesi ve nedeni bu anlattıklarım. Bu anlamda Başbakan devreye girip torpil yaptı. Bu saydığım bölgelerin bütçelerini geri aldırmayıp, bir sonraki yılın bütçesiyle beraber verdi. Yani kullanılmayan parayı Başbakan torpil yaparak, yine kendilerine aktardı. Bizler ise sadece dışarıdan görüldüğü kadarıyla bina dikmek, yükseltmekten öteye geçtik ve içerde de çok büyük işler yaptık. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni de inşallah 2010 yılına hazırlamış olacağız. 2009 Yılında verilen parayla artık adım atacak durumumuz yok. Çünkü  bu anlamda bütçenin tamamını harcadık.”

“Kurduğumuz Bilgi İşlem Merkezi ODTÜ’nün Bilgi İşlem Merkezi’nin minyatürü halinde… 90’lı yıllarda kurulan üniversitelerin Bilgi İşlem Merkezlerini çok geride bıraktık”

“Video konferans sistemiyle ders verebilmek için Bilgi İşlem Merkezi’ni kurduk. Kendinize ait bir ‘Bilgi İşlem Merkezi’nizin olması çok önemli. Bayburt Üniversitesi ‘Bilgi İşlem Merkezi’ni kuran firma yetkilileri şunu söyledi: OTDÜ’nün minyatür Bilgi İşlem Merkezi şu anda Bayburt’ta. 1992 - 94 yıllarında kurulan Üniversitelerin Bilgi İşlem Merkezleri’ni çok geride bıraktık. Hatta Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin Bilgi İşlem Merkezi bile fiberoktif kabloyla donatılmış değil. Bilgi ilem merkezlerinde Bilgisayar Mühendisi yok. Ama bizde sadece Bilgi İşlem Merkezi’nde çalışan üç tane Bilgisayar Mühendisi var.”

“Binalar tamamlanıyor”

Kampus içerisinde Mühendislik Fakültesi bitmiş durumda. Bu kampüsten 3 bölümümüz yararlanıyor. Ayrıca bu kampüsümüzden Meslek Yüksek Okulu da yararlanıyor. Çünkü onların da büyük bir özlemleri vardı kampus için. Mühendislik Fakültesi binamızı ilk kullananlar Meslek Yüksek Okulu öğrencileri oldu. Şimdi, İktisat Fakültesi binamızın dış cephesi bitirilecek. Kış aylarında iç kısımda çalışma yapabilirsek yapacağız, yapamazsak yeni inşaat sezonu ile birlikte 2010 - 2011 sezonuna kadar tamamen sonuçlandırmış olacağız. Yani kampüste, faaliyete geçmemiş hiç bir bina kalmayacak.”
Yorumlar (1)add comment

mustafa diyor ki:

ya mecburmusunuz abartmaya. bu sözünüze kim inanır. sabancı de bak aklına ne gelir. sen şimdiye kadar nerelerdeydin sayın rektör. geldiğin gazi üniversitesinede hiç bir katkın oldu mu?
23 Aralık 2009

Yorum yazın.
Yazı alanını daraltın | Yazı alanını genişletin

busy
Son Güncelleme ( Pazar, 15 Kasım 2009 11:34 )  

Bayburt Postası 57 Yaşında

Reklam

Reklam

Reklam

Haber Arama

Sponsor

AddThis Social Bookmark Button

Bizi Yazanlar

Bizi Yazanlar

Eğitim Özel

 

Okulsuz kız kalmayana kadar eğitim seferberliği

Aydın doğan Vakfı’nın "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Kelkit ve...

 

Bayburt Üniversitesi öğrencilerini kim karşılayacak?

Bayburt Postası – Bayburt Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanan öğrenciler ve veli...

 

“Katil poşet” uyarısı

Bayburt Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencileri olan Tunahan Filiz,...

 

Doğu’nun Eğitim Çınarı

Bayburt Postası - Atatürk Üniversitesi, bünyesinden 6 ayrı üniversite çıkarırken,...

 

Yeni polis adayları kep fırlattı

Bayburt Postası - Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu 2008–2009 Eğitim ve Öğretim Yı...

 

Küçük Büşra’dan büyük davranış…

Cumhuriyet İlköğretim Okulu 4-B Sınıfı Öğrencisi Büşra Aslan, kumbarasında biri...

 

Bayburt sokaklarında “karne” heyecanı

2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi bugün sona erdi. Okul öncesi eğitimd...

Bülten Üyeliği